«GIFT VED FØRSTE BLIKK»: Programmet er nå i sin fjerde sesong, og har en suksessrate på to av ni par sålangt. FOTO: Stine Mari Falstad
«GIFT VED FØRSTE BLIKK»: Programmet er nå i sin fjerde sesong, og har en suksessrate på to av ni par sålangt. FOTO: Stine Mari Falstad Vis mer

«Gift ved første blikk»:

- Jeg fikk tidlig en følelse av at vi ikke kom til å kunne gjøre hverandre lykkelige

Anna og Geir ble spleiset og giftet seg på tv. Etter bare fire dager følte Anna at alt håp var ute.

Publisert

Så langt i årets «Gift ved første blikk»-sesong har vi fulgt parene gjennom bryllup, bryllupsreise - og nå inn i samboerskap. For oss har programmet rullet over skjermen i fem uker allerede, men for deltakerne har eksperimentet så langt bare vart to.

De seks deltakerne i TV-programmet er satt sammen i par av fire eksperter som mener akkurat disse parene har et godt utgangspunkt for å skape et langt og lykkelig ekteskap. Parene skal i fem uker jobbe for å få forholdet til å fungere, før de bestemmer seg for om de ønsker å forbli gift - eller skilles.

Vi har sett at noen av deltakerne har funnet god kjemi og ønsker å utvikle følelsene for hverandre, mens andre syntes det er vanskelig å se for seg en fremtid med personen de nettopp har giftet seg med.

For Anna Matilda Swift (37) var den første uka av eksperimentet så vanskelig at hun var usikker på om hun ønsket å fortsette prosjektet og forsøket om å få forholdet med ektemannen Geir Kildahl (46) til å fungere.

– Jeg merket fort at vi var mentalt utrolig forskjellige, og at kjemien ikke stemte, forklarer Anna.

I eksperimentet går deltakerne gjennom ulike tester og samtaler med ekspertene før parene dannes. Men holder det egentlig at man matcher på papiret, eller er kjemien avgjørende for å få et forhold til å fungere?

– Den biologiske kjemien er vel nesten umulig for ekspertene i «Gift ved første blikk» å finne ut av før parene i serien har møtt hverandre, så det er nok et sjansespill, sier forfatter, psykolog og parterapeut Eva Tryti.

To forskjellige verdener

Anna hadde ingen konkrete krav til mannen hun skulle møte, ingen overbevisning om hva det var hun trengte. Det viktigste var kjemien, den gode tonen og de gode samtalene.

– Men jeg fikk tidlig en følelse av at vi ikke kom til å kunne gjøre hverandre lykkelige, og at vi ikke kom til å få et forhold til å fungere.

Anna husker tilbake til bryllupet som en fantastisk festdag, og en positiv start som fikk henne til å glede seg til fortsettelsen av eksperimentet. Men kun dager etter bryllupet opplevde hun at Geir var langt foran henne i både følelser og forhåpninger, og at han allerede gledet seg til å fortsette forholdet etter at eksperimentet var over og kameraene ble skrudd av.

– Dette var vanskelig for meg fordi vi bare var i startfasen, og jeg hadde sett for meg at vi skulle bruke de neste ukene eller månedene på å finne ut av om vi passet sammen eller ikke.

Anna følte at hun og Geir de første dagene ble stående i to vidt forskjellige verdener.

LES OGSÅ: Slik finner du din perfekte partner, ifølge «Gift ved første blikk»-eksperten

FESTDAG: Både for Anna og Geir var bryllupsdagen en fantastisk festdag. Kun dager etter begynte bruden å tvile på ekteskapet. FOTO: Christine Heim
FESTDAG: Både for Anna og Geir var bryllupsdagen en fantastisk festdag. Kun dager etter begynte bruden å tvile på ekteskapet. FOTO: Christine Heim Vis mer

Stor skuffelse

Hun hadde sett for seg mange ulike personer hun kunne komme til å møte ved alteret, og hvilken relasjon de to sammen skulle bygge. Opplevelsen ble ganske annerledes, da hun følte at ektemannen ikke viste nok interesse og nysgjerrighet for hvem hun var.

– Den første tiden var jeg så skuffet over å føle at jeg ikke ble sett, at jeg gikk helt i kjelleren. Det var utrolig tøft å måtte hente seg selv opp igjen, riste av seg usikkerheten – og fortsette videre.

Anna kunne likevel se hvorfor hun og Geir i ekspertenes øyne var det perfekte paret; han var aktiv, hadde mye tid til Anna, og kunne prioritere henne inn i livet sitt.

– Han var akkurat det jeg ba om, og jeg tror ekspertene så sider i Geir og meg som kunne utfylle hverandre.

LES OGSÅ: Kjærlighet ved første blikk: - Jeg spurte: Har du noen planer for de neste 70 årene?

FORTVILET: Anna gikk inn i prosjektet med et åpent sinn, og gledet seg til bryllupet og ukene etter. Eksperimentet ble vanskeligere enn hun hadde forutsett. FOTO: Stine Mari Falstad
FORTVILET: Anna gikk inn i prosjektet med et åpent sinn, og gledet seg til bryllupet og ukene etter. Eksperimentet ble vanskeligere enn hun hadde forutsett. FOTO: Stine Mari Falstad Vis mer

Klarte ikke sette ord på frustrasjonen

Seere har i kommentarfelt og forum vist stor interesse for forholdet mellom Anna og Geir, og mange mener Anna ikke var åpen nok til ektemannen, og at hun ga opp for fort.

– Det er nok veldig lett å tenke det, og jeg hadde sikkert tenkt det samme selv. Jeg ser at grunnen til at jeg var klar for å gi opp så tidlig ikke kommer frem på skjermen, fordi jeg ikke klarte å sette ord på frustrasjonen min.

Skuffelsen hun følte etter bryllupsreisen var vanskelig for Anna å takle, og det samme gjaldt eksplosjonen av følelser hun kjente innvendig.

– Jeg har aldri opplevd meg selv så følsom. Jeg kjente på så mange ulike følelser i løpet av én og samme dag, ja – det var utrolig rart å oppleve seg selv på den måten. Når du står midt i det så er det ingenting annet som har betydning, det er akkurat som om følelsene eier deg.

LES OGSÅ: Slik finner du ekte kjærlighet, ifølge horoskopet ditt

Alt går på høygir

Psykolog og forsker Per-Magnus Thompson, en av ekspertene i «Gift ved første blikk», beskriver eksperimentet som svært intenst.

– Noe av det som er så annerledes med «Gift ved første blikk» er at alt går på høygir. Deltakerne gifter seg, reiser på bryllupsreise og flytter sammen - alt i løpet av kun én uke. I alle sesongene har vi erfart at dette forsterker følelser og folks reflekser kraftig, for eksempel at tilsynelatende små ting oppleves veldig voldsomt. Så mange av deltakerne forteller i etterkant at de reagerte kraftigere under innspilling enn de ville gjort i en normal dating-situasjon, forteller Thompson.

Han sier et mønster ekspertene har sett gjennom disse fire sesongene er at parene er fornøyde og positive på bryllupsdagen, for så å våkne opp og ha litt «hetta» daget etter.

LES OGSÅ: Slik takler du bruddet best!

STO STØTT: Geir hadde på forhånd bestemt seg for at uansett hva som skjedde, så skulle han stå i det. FOTO: Stine Mari Falstad
STO STØTT: Geir hadde på forhånd bestemt seg for at uansett hva som skjedde, så skulle han stå i det. FOTO: Stine Mari Falstad Vis mer

Skulle stå i det, uansett

– Man blir veldig «i det», og det er veldig intenst, forklarer Geir Kildahl, mannen som sto ved alteret og ventet på Anna.

For Geir var det leit å oppleve at kvinnen han hadde sagt ja til tidlig var usikker på om hun ønsket å bli i forholdet, og situasjonen ble ikke helt slik han hadde håpet.

– Men jeg satt veldig pris på at hun var ærlig med meg, og ikke gikk rundt grøten, forklarer han.

Det at han opplevde at Anna trakk seg tilbake, førte til at Geir også lukket seg litt, i redsel for å bli såret. Men han hadde på forhånd bestemt seg for at uansett hvordan situasjonen ble, så skulle han stå i det.

– Det eneste jeg kunne gjøre var å vise hvem jeg var, og se om det var en person Anna kunne like. Jeg var der for å gi en annen person en sjanse, og syntes det var bedre at jeg sto rolig da Anna var usikker, istedenfor at vi begge var oppe i luften.

LES OGSÅ: Disse bryllupstrendene blir store i 2018

Hva er «god kjemi»?

Vi snakker alltid om den etterlengtede kjemien, og mange mener at den ikke er noe man kan jobbe fram, men at den enten er der - eller ikke. Hva er egentlig «den gode kjemien», og hvor viktig er den?

Ifølge Thompson er det mange faktorer som bidrar til en opplevelse av å ha kjemi. For eksempel kan opplevelsen av at man er like, at man forstår hverandre eller har samme referanser være ting som gir oss en følelse av å være på nett. Etter hvert vil opplevelsen av å ha kjemi, eller ikke, også være knyttet til de store spørsmålene i kjærligheten; kjennes det trygt å være med den andre personen, vil jeg bli forstått? Kjennes det ut som den andre parten liker meg og er glad i meg for den jeg er? Er svaret ja, vil kanskje de mer overfladiske formene for likhet ikke lenger bety så mye.

Han forklarer at mens noen trenger at ting går sakte og trekker seg mer unna dersom noe føles vanskelig, ønsker andre å knytte seg til den andre relativt raskt, søker mot partneren sin når noe er vanskelig, og trenger mer bekreftelse for å føle seg trygg.

EKSPERT: – Jeg synes «Gift ved første blikk» gir et unikt innblikk i hva det er som gjør at vi faller – eller ikke faller - for hverandre, sier psykolog og forsker Per Magnus Thompson. FOTO: Stine Mari Falstad
EKSPERT: – Jeg synes «Gift ved første blikk» gir et unikt innblikk i hva det er som gjør at vi faller – eller ikke faller - for hverandre, sier psykolog og forsker Per Magnus Thompson. FOTO: Stine Mari Falstad Vis mer

– Sånn sett synes jeg programmet er veldig representativt for folk flest. For noen er det vanskelig å vise sårbarhet og uttrykke behov, mens andre strever for eksempel med å ha tillit til partneren sin. Noen ganger strander det, og det kan gjøre vondt lenge. Men de gangene vi får det til, klarer å slippe den andre «helt inn», klarer å komme dit at man er ordentlig viktig for hverandre og at det kjennes godt - da har vi et sterkt fundament for å leve gode liv. Det er nettopp den formen for kontakt vi ofte kaller kjærlighet.

LES OGSÅ: Hvor mye skal du bruke på bryllupsgaven?

Nødvendig med kjemi

– «God kjemi» kan bety ulike ting etter hvem som bruker uttrykket. Jeg synes det er rimelig å bruke det om den biologiske tiltrekningen, som er sammensatt og stort sett ubevisst, men likevel svært viktig for om vi i det hele tatt kan tenke oss å være kjæreste med noen. For å si det enkelt, er det akkurat det man tester ut hvis man prøver å kysse noen, og man kjenner også på det når man merker om man liker lukten av en annen, eller om man liker seg med armene rundt hverandre, sier Eva Tryti.

EKSPERT: I følge forfatter, psykolog og forsker Eva Tryti liker vi gjerne folk som kommer fra litt samme type miljø, og har lignende verdier, som oss selv. FOTO: Privat
EKSPERT: I følge forfatter, psykolog og forsker Eva Tryti liker vi gjerne folk som kommer fra litt samme type miljø, og har lignende verdier, som oss selv. FOTO: Privat Vis mer

Ifølge henne er det nødvendig å ha et minimum av denne typen kjemi, selv om den selvsagt bare er et startpunkt. Når vi har fastslått om denne kjemien er på plass, begynner vi å vurdere personligheten til den potensielle partneren, og hvordan samspillet mellom oss er.

– Det kan hende at noen av parene som gir opp nokså fort i serien, opplever at utseendematchen ikke er god nok, eller at de ikke kjenner at de har verdier som sammenfaller godt nok, sier Tryti.

Så langt er kun to av de fem eksperimentukene sendt på TV, og vi er spente på å se hvordan forholdet mellom Anna og Geir utvikler seg videre, og om førsteinntrykkene kan snu når de får tid til å bli bedre kjent med hverandre. Episode seks sendes på TvNorge torsdag.

​LES OGSÅ: Paradise Hotel: Ødelegger det deltakernes karriere?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer