Kvinner

- Jeg kan få meldinger hvor folk skriver ting som «Jeg tenner på å tisse i bleie»

Fem kvinner deler sine opplevelser rundt de ikke alltid like hyggelige henvendelsene de får i sosiale sammenhenger, kommentarfelt og på privaten.

UANSTENDIGE MELDINGER: Ikke overraskende kanskje, kan flere kvinner med sex som fagområde oppleve å få ufine meldinger, tilbud og forslag på meldinger.  Foto: Shutterstock / senai aksoy
UANSTENDIGE MELDINGER: Ikke overraskende kanskje, kan flere kvinner med sex som fagområde oppleve å få ufine meldinger, tilbud og forslag på meldinger. Foto: Shutterstock / senai aksoy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sex er et tema som opptar og engasjererer de fleste av oss. Mange kvinner har en eller annen gang opplevd å bli seksuelt trakassert uten å ha oppfordret til det. For eksempel oppgir 13 prosent av kvinner mellom 16 og 24 år å oppleve uønsket oppmerksomhet på arbeidsplassen, ifølge tall fra SSB. Men hva når man har sex som fagfelt? 

Vi i KK.no-redaksjonen har lenge lurt på hva kvinnene som jobber med sex på profesjonelt nivå får av mindre hyggelige kommentarer og henvendelser. Derfor har vi snakket med fem forskjellige kvinner om hva slags erfaringer de sitter på. 

LES OGSÅ: - Hei ukjente mann. Nei, jeg vil ikke ligge med deg 

Bianca Schmidt, sexolog og gestaltterapeut

- Jeg tror det er forskjellig i hvor stor grad man stikker ut foten. En praktiserende terapeut som er synlig og aktiv med kompetansen sin i media og sosiale medier, tror jeg vil oppleve sexhets på nett, sier Bianca Schmidt. 

Hun forteller at det er større aktivitet i ettertid når hun har vært på TV enn når hun uttaler seg i artikler.

- Det kommer litt ymse. Stort sett som tekstmeldinger på telefonen min. På Messenger har det nå kommet en funksjon der jeg må akseptere om jeg vil ha en melding eller ei.

På sms kan Schmidt få både bilder, forslag og tilbud. 

- Men så er det dét - og dette tenker jeg er ganske viktig - at det er ganske stor forskjell på hvordan man opplever meldingene. Noen av meldingene er fra fortvilte mennesker, som ikke har noe sted å få utløp for sitt seksuelle uttrykk. Det går nødvendigvis ikke på meg, forteller hun. 

I meldingene til Schmidt kan folk skrive ting som «Jeg tenner på å tisse i bleie» eller «Jeg liker å gå i dameundertøy» og ikke noe mer. De skriver altså ikke noe som er rettet til Schmidt personlig. 

- Jeg opplever virkelig at det er noe enormt skjørt og sårbart i en del av disse meldingene. Samtidig er det jo ikke så mye jeg kan gjøre noe med. Jeg har tatt et valg om å ikke bruke mitt liv på slike e-poster og meldinger. Jeg vet at noen vil oppleve det som krenkende å få sånne meldinger. Jeg ser dem og velger likevel konsekvent å ikke svare. 

Hun forteller at aktiviteten stort sett går i bølger. Likevel kan det innimellom dukke opp såkalte «stalkere». 

- Da er det én person som sender meldinger av ymse slag over en periode, men det ebber til slutt ut fordi de ikke får svar av meg. 

Hun stiller seg uforstående til hva folk forventer av henne når de kommer med tilbud: 

- «Per, 26, Hadeland. Kåt og villig» kan være innholdet i en melding. Jeg vet ikke hva noen egentlig  forventer av noe slikt. 

Generelt ser hun ikke på det som et problem, men forteller at det kommer an på meldingene og frekvensen. 

- Om det oppleves som krenkende er nok veldig individuelt. Alle putter det i en boks som er forskjellig. Stort sett opplever jeg det ikke som krenkende. Men når det er stalkere som holder på og holder på, kan det kjennes ganske ubehagelig. Det er aldri hyggelig, og jeg setter ikke pris på det. 

- Jeg ønsker å gi det så lite oppmerksomhet som overhodet mulig og bruke så lite av min bevissthet på det som overhodet mulig, fordi det ikke skal bli noe som plager meg i min hverdag. Jeg putter det som oftest i en sånn «jaja»-boks og går videre med dagen min. Men hvis det føles invaderende og truende kan det bli ganske ubehagelig. Det er ingen ønsket bieffekt av yrket.

LES OGSÅ: - Jeg ble bedt om å gå ned i vekt

Siril Jensen, sexologisk rådgiver: 

- Jeg har opplevd sexhets på nett, men i mindre grad enn fryktet, heldigvis. Jeg har en Facebook-side der jeg av og til mottar ufine meldinger. Disse velger jeg å overse, og da opplever jeg at de ikke hører fra seg igjen.

- Ellers har jeg også mottatt meldinger på min private telefon, som jeg finner mer ubehagelig. Jeg prøver å tilstrebe hemmelig nummer, men ved for eksempel ved bytte av abonnement skjer det ofte at det blir offentlig igjen, sier hun. 

Det er ikke på nett hun oftest opplever å få hets og ubehagelige kommentarer, men heller i sosiale sammenhenger. 

- Mange av mine venner synes det er stas å presentere meg som «sexologen. Da får jeg en del merkelige reaksjoner og folk kommer med de mest usaklige og ufine kommentarer. Dette gjelder heldigvis ikke alle. 

- Hva slags kommentarer kan du få? 

- I sosiale sammenhenger blir det av det slibrige slaget som:
«Jasså, sexolog ja... ja da skulle jeg gjerne ha pult deg, for du må jo være helt rå i senga!»

«Fy faen, da må du ha pult mange!»

«Sexolog, det må ha vært et spennende studie, med mange elevøvelser og sånne ting?», «Sexolog... hahaha.. ja skal DU liksom lære MEG om sex!? Hahaha!»

Jensen forteller at hun opplever at folk er totalt uvitende om hva et sexologisk studie innebærer og hva slags kunnskap rådgiverne i faget innehar. 

- De ser det ikke som et fag, men stort sett som at jeg er en kanin som puler rundt fordi jeg synes sex er så gøy. Disse gidder jeg faktisk ikke å prate med. Jeg bruker heller tid på å forklare faget til de som er oppriktig interessert og skjønner at dette er en viktig ressurs.

LES OGSÅ: Sjekk når vi sender flest frekke meldinger 

Cecilie Kjensli, sexinspirator

- Selv har jeg vært heldig. Det er en sjelden gang det kommer kommentarer på Facebook. Det har nok noe med måten man fremstår på eller gjør ting på, sier Kjensli. 

Hun forteller at hun vet at mange andre har fått slibrige henvendelser, men dette gjelder ikke henne. 

- Jeg kan få ros og kommentarer. Det kan også være meldinger med indirekte sjekking om at jeg bare kan ta kontakt hvis jeg har lyst. 

Sexinspirator Cecilie Kjensli.  Foto: Presse
Sexinspirator Cecilie Kjensli. Foto: Presse Vis mer

- Det er mer hvis jeg har vært med i TV-programmer at jeg får uanstendige meldinger og forslag. Hvis de prøver seg, takker jeg pent nei. Men jeg ser virkelig ikke på det som et problem. 

- Da jeg skilte meg, skrev jeg på bloggen min at jeg trøstet meg med alkohol og unge menn. Da haglet det på med dårlige meldinger om oppførselen min fra ungkarer. 

LES OGSÅ: Disse mennene blir blottere

Anne Marie Pile, sexolog og jobber i barneverntjenesten

- De fleste som kontakter meg er seriøse. Befolkningen begynner å få en forståelse av sexologer som en seriøs yrkesgruppe, og klarer å skille mellom oss som privatpersoner og profesjonnelle, forteller Pile, som også driver med rådgivning på nett. 

Hun forteller at hun har opplevd å få meldinger. Disse har ikke inneholdt tilbud om sex, men - i likhet med Bianca Schmidt - heller vært fra folk som forteller om eget tenningsmønster.  

Også Pile opplever at hun får flere ubehagelige kommentarer i møte med andre mennesker. 

- Jeg får mer kommentarer fra kollegaer, og det virker som om det er mindre forståelse for sexologer i fagmiljøet enn blant folk generelt.

- Folk klarer ikke så at det med seksuell helse er viktig. Det blir sett på som et fjasefag og folk tror at vi er mest opptatt av puling. Men faget vårt handler om å ha det godt som menneske, og seksuell helse er en viktig del av det, sier hun. 

LES OGSÅ: Stadig flere mammabloggere hetses på nett 

Siv Gamnes, sexolog

Sexolog Siv Gamnes.  Foto: Presse
Sexolog Siv Gamnes. Foto: Presse Vis mer

- Det har vært småting innimellom som slibrige kommentarer, men det har ikke vært noe problem. Det kommer som kommentarer i kommentarfeltet på bloggen min, men mest privat på mobilen eller som mail, sier sexolog Siv Gamnes. 

Hun forteller at hun til tider har opplevd å få oppringninger og sms-er på nattestid, men ser likevel ikke på det som noe stort problem. Også for Gamnes går det i bølger. 

- På det nivået som det er per i dag, er det ikke noe jeg tenker på som et problem. Når man prøver å gjøre en ærlig seriøs jobb, må man tåle uenighet, men trakassering har jeg ikke tenkt på det som. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer