Sexlyst

- Jeg kjenner mange kvinner i 70-årsalderen som har et aktivt sexliv

Får man mindre lyst jo eldre man blir? Mange tror det, men slik er det ikke. Det kan faktisk være omvendt for mange.

SEXLYST: - En viktig medvirkende årsak til at sexlysten stiger gradvis med årene, er at man blir ­tryggere på seg selv, mener sexolog og parterapeut Charlotte Makboul. Hun forteller at sexlysten ofte økes med alderen. Foto: Shutterstock / Robert Kneschke
SEXLYST: - En viktig medvirkende årsak til at sexlysten stiger gradvis med årene, er at man blir ­tryggere på seg selv, mener sexolog og parterapeut Charlotte Makboul. Hun forteller at sexlysten ofte økes med alderen. Foto: Shutterstock / Robert Kneschke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– En viktig medvirkende årsak til at sexlysten stiger gradvis med årene, er at man blir ­tryggere på seg selv, mener sexolog og parterapeut Charlotte Makboul.

Hun får også støtte av Peder Kjøs, som er samlivsekspert og psykolog. 

- Kvinner i 40-åra er ofte tryggere på seg selv. De kjenner sin egen seksualitet bedre og bryr seg mindre om at kroppen ikke passer perfekt til et umulig ideal, har han tidligere sagt til KK.no

Befolkningsundersøkelser viser at mange med alderen føler seg lykkeligere og mer tilfredse. Noe som kan skyldes at vi har større evne til å hvile i oss selv, i takt med at livserfaring og referanserammer økes. (Pssst: Visste du at vi ofte har mer sex i 30-årene?)

– Når vi føler at vi er ok som vi er, slipper vi frykten for ikke å strekke til, og vi behøver ikke lenger undertrykke følelser som vi ikke ønsker å ha. Det hele faller liksom på plass, fordi vi vet at selv vanskelige følelser er en del av livet. Og det påvirker også sexlysten på en positiv måte, forklarer sexologen.

LES OGSÅ: Mørketiden kan ødelegge sexlivet

Hun sier det ikke er mulig å stenge av individuelle følelser. Forsøker vi for eksempel å undertrykke uro og tristhet, bremses alle andre følelser også, inklusive lyst. Det eneste som økes er stressnivået.

– Når man kan akseptere seg selv slik man er, blir man mer nærværende og kan åpne opp for lyst og nærhet. Med årene får mange også en bedre evne til å reagere på en måte som påvirker humøret i en positiv retning. Man fokuserer ikke lenger like mye på hvor god man er teknisk i sengen, hvordan riktig sex skal være eller hvordan man ser ut.

Holde sammen?

EKSPERT: Sexolog og psykoterapeut Charlotte Makboul.
EKSPERT: Sexolog og psykoterapeut Charlotte Makboul. Vis mer

Sexlyst får med andre ord flere nyanser, i takt med at man slipper tankene om hvordan «det skal være», og mer tar utgangspunkt i en selv, relasjoner og forutsetningene som ligger der. Denne utviklingen varer hele livet.

– Når barna er flyttet ut får man mer tid til hverandre og en annen mulighet for både mental og fysisk nærhet. Normalt kan det gå to veier: Enten blir relasjonen dypere, eller man bestemmer seg for å gå hvert sitt.

LES OGSÅ: Blir sex bedre etter 40?

Makboul har erfart at mange par som fortsetter med å leve sammen, opplever at følelsene blusser opp igjen.

– Det er en god styrke i å ha kjent hverandre lenge, ettersom man svært ofte er trygg på hverandre og derfor tør å gi seg hen. Men det å møte en ny partner kan på den annen side gjøre at man ser sex og lyst på en helt ny måte.

Sex på en ny måte

- Men er det ikke helt normalt at sexlysten avtar med alderen?

– Slik kan det av og til være, og det varierer selvsagt fra person til person. Men oftest økes den.

Selvfølgelig kan det ta litt lengre tid å bli tent, og kanskje har man behov for sex på en annen måte enn da man var yngre, men det handler ikke om at lysten er blitt mindre.

– Generelt sitter lysten i hjernen, og man skaper den med sine tanker. Å føle sexlyst er livsvarig, sier Makboul. 

- Jeg kjenner mange kvinner i 70-årsalderen som har et aktivt sexliv. 

LES OGSÅ: Slik kan trening gi sexlysten en skikkelig boost! 

- Østrogen påvirker ikke lysten

Det er en utbredt oppfatning at et minsket østrogennivå i overgangsalderen påvirker sexlysten negativt. Men lave østrogen­nivåer i seg selv spiller ingen større rolle for lysten, viser undersøkelser.

– Østrogenmangel kan definitivt påvirke slimhinnene i underlivet, ved at det oppstår sårhet og tørrhet. Men dette påvirker ikke lysten. Man kan bruke østrogenkrem lokalt og vaske seg med intimolje. Man kan for eksempel også bruke valnøttolje som glidemiddel når man har samleie, sier sexologen.

LES OGSÅ: - Flere kvinner ligger helt stille under samleie og lar mannen gjøre jobben

- Sexlyst går opp og ned gjennom livet

Mindre lyst kan ha mange årsaker. Noen kvinner får sterke plager i forbindelse med overgangs­alderen, slik som depresjon, irritasjon og trøtthet. I slike tilfeller kan hormon­terapi, mosjon og riktig kosthold hjelpe.

Når man har passert overgangsalderen, pleier humøret å bli mer stabilt igjen, helt av seg selv. Utilstrekkelig seksuell stimulans, relasjonsproblemer, ensomhet og sykdom kan
være andre årsaker til at lysten mangler.

Dessuten er minsket seksuell lyst bare et problem hvis man selv oppfatter det slik. Og hvor stort seksuelt behov vi har hver især, er veldig individuelt. Det er nemlig slik at sexlyst er ikke noe vi er født med, men noe som både kommer og går. 

Rikke Pristed, autorisert psykolog og sexologisk rådgiver, har fortalt til KK.no at sexlysten er størst når man er ung, men understreker at sexlysten ikke er konstant og at de fleste av oss -både unge og voksne - vil oppleve opp- og nedturer gjennom hele livet.

- Rent hormonelt kan man si at sexlysten er på topp i puberteten, men også når man er nyforelsket, og det kan man jo vare hele livet ut, sier Pristed og fortsetter:

- Men det er helt normalt at sexlysten går opp og ned gjennom livet. Slik er det for de fleste mennesker.

SEXLYST: Ifølge sexolog og parterapeut Charlotte Makboul, kan man gjøre avslapningsøvelser, leke med fantasien og lese erotisk litteratur for å få booste sexlysten.  Foto: Shutterstock / Robert Kneschke
SEXLYST: Ifølge sexolog og parterapeut Charlotte Makboul, kan man gjøre avslapningsøvelser, leke med fantasien og lese erotisk litteratur for å få booste sexlysten. Foto: Shutterstock / Robert Kneschke Vis mer

3 måter å bekrefte sexlysten på

Avslapningsøvelser: Lysten føles i kjønnet, derfor er det ikke noe galt å gi det litt oppmerksomhet av og til. Hvis vi aldri reflekterer over at vi har et kjønnsorgan, blir det nemlig vanskelig å få kontakt med sexlysten. Ta noen dype magadrag. La bevisstheten flytte seg til kjønnet.

Lek med fantasien: Ser du noen som tiltrekker deg i byen, på toget, bussen? Lukk øynene. Kan du tenke på noe sexy rundt denne personen? Hvis du synes at tanker også er utroskap, skal du selvsagt ikke gjøre denne øvelsen.

Erotisk litteratur: Det skrevne ord er bra for å sette fantasien i gang. Mange av bøkene i denne sjangeren er enkel og litt plump litteratur. Men de kan stadig tjene et formål.

Denne saken står også i Allers nr 45, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer