Dating:

- Jeg mistet troen på ekte kjærlighet

Eva ble singel og gikk på nettet for å møte en ny kjæreste. Men selv om tilbudet var enormt, mistet hun motet mer og mer, for dette hadde lite med kjærlighet å gjøre.

DATING: Eva prøvde å date på nettet, men ble fort skuffet. Hvorfor er det sånn? FOTO: Gregers Overvad
DATING: Eva prøvde å date på nettet, men ble fort skuffet. Hvorfor er det sånn? FOTO: Gregers Overvad Vis mer
Publisert

Læreren Eva Rønning (34) fikk seg litt av et sjokk da hun ble singel for et par år siden. Spillereglene for hvordan man datet og møtte en ny, var nemlig helt andre enn da hun sist var singel som helt ung.

Den gangen hun kunne gå og drømme om ham hun hadde sett nede på kafeen. Og den gangen hun i høyden skrev litt med en gutt på nettet, når det hakkete modemet tillot det.

Sånn er det ikke lenger. Eva innså fort at når man nå leter etter en kjæreste, så gjør de fleste det med et raskt sveip med fingeren over mobilen, der man hele tiden blar videre til den neste, og den neste.

Som singel trenger man ikke ta på skoene for å gå ut døren og møte en ny. For alt er på nettet.

Men selv om singellivet er blitt mer makelig og mulighetene er større, følte Eva definitivt ikke at det var lettere å finne kjærlighet. Tvert imot. Faktisk følte hun etter hvert at hun var i ferd med å miste motet. For de nye spillereglene passet ikke henne i det hele tatt.

- Det er som å gå ned på supermarkedet. Eller som å sitte og zappe foran tv. På datingsidene kan man velge akkurat hva man har lyst til, men jeg synes ikke det har noe med kjærlighet å gjøre, sier Eva.

Men kjærlighet var hun fast bestemt på å finne igjen da hun sto knust og ulykkelig igjen etter bruddet med eksen. Og det til tross for at hun merket at det nesten var blitt et tabu å si at man gjerne ville ha en kjæreste. (Psst: De vanligste årsakene til at det blir slutt!)

- I dag skal man helst være kul, og vi kvinner skal være så selvstendige. Man må ikke si høyt at man faktisk gjerne vil ha en mann. Eller at man er ensom. For da er du jo en taper.

LES OGSÅ: Kan du finne kjærligheten via mobilen?

Ensomme single

Men Eva står ved sine følelser. Også dem som andre helst gjemmer vekk. Hun synes det er ensomt å være singel. Ensomt å sitte søndag kveld uten en å dele sofaen med. Ensomt å gå i brylluper, middager og konfirmasjoner helt alene. (Psst: Kajsa (30) opprettet en gruppe for single, ensomme kvinner, og responsen var overveldende)

MISTET TROEN: Eva ble gang på gang så frustrert at hun i perioder holdt på å helt miste troen på ekte kjærlighet. FOTO: Gregers Overvad
MISTET TROEN: Eva ble gang på gang så frustrert at hun i perioder holdt på å helt miste troen på ekte kjærlighet. FOTO: Gregers Overvad Vis mer

- Familie og venninner betyr en masse for meg, men det er altså ikke det samme som en kjæreste. For meg har alltid meningen med livet vært å ha en mann å være sammen med. En mann som forstår meg og gir meg en indre ro.

Å finne akkurat denne mannen har vært litt av en utfordring, selv om det altså finnes tusenvis av menn på datingsidene på nettet. Sto det til Eva, ville hun faktisk helst finne ham på gamlemåten. Altså ute i virkeligheten. Men selv på byen følte hun at dating-appene kom i veien.

- Når jeg gikk på byen satt jo alle og kikket ned i mobilene sine. Jeg har ofte tenkt: Så legg bare vekk den telefonen og se på henne som sitter rett ved siden av deg! Alle glor på mobilene sine hele tiden. Forleden så jeg en 16-åring komme gående med en hund, og det slo meg med en gang at han ikke hadde noen mobil i hånden. Tenk, det er så sjelden at man legger merke til det!

I bestrebelsene på å finne kjærligheten satte Eva seg foran pc-en og opprettet en profil på en datingside, selv om hun altså egentlig mye heller ville sitte i en sofa og se en mann rett i øynene. (Psst: – Det er noe skambelagt over det å være ufrivillig singel)

- Jeg synes faktisk det er kleint å sitte en lørdags kveld og legge ut et nytt bilde av seg selv. Jeg ville jo helst bare ha en kopp kaffe og en klem. Men hva kan jeg gjøre med det? Det er sånn spillereglene er i dag.

LES OGSÅ: Slik kan du avsløre hva en mann EGENTLIG er ute etter på Tinder

Likes for sexy bilder

Eva merket at hun underveis flyttet sine egne grenser. For eksempel når hun skulle velge hvilke bilder hun skulle legge ut av seg selv. Hun trengte ikke å se lenge på datingsidene for å finne ut hvilke bilder som ga flest likes fra mennene.

- Hvis jeg la ut et bilde av ansiktet, fikk jeg kanskje 40 likes. Men la en jente ut et bilde av seg selv i undertøyet, fikk hun kanskje 400. Selv om jeg er voksen, begynte jeg faktisk å tenke: Kanskje skulle jeg vise litt mer av brystene på det neste bildet, medgir Eva, som likevel føler hun har klart å stå opp for seg selv.

Men gang på gang ble hun så frustrert at hun i perioder holdt på å helt miste troen på ekte kjærlighet. Ekthet er det nemlig i hennes øyne ikke for mye av på datingsidene. I hvert fall ikke når hun ser bilder av jenter med falske øyevipper, magen sugd helt inn til ryggraden og et tykt filter som retusjerer enhver rynke eller pigmentfeil.

Og mennene er ikke noe bedre.

- Jeg har møtt menn som var minst 10 år eldre og 10 kilo tyngre enn på bildene de hadde lagt ut. Jeg forstår selvfølgelig godt hvorfor de gjør det, og jeg kan ha medlidenhet med dem. Men det er jo galt. Man skal ikke love noe man ikke kan holde, sukker Eva.

LES OGSÅ: «Alle» single er på Tinder, Sukker, Match … Men blir vi kyniske av å scrolle oss fram til potesielle partnere?

Ok å lyve

- Det virker som det er helt ok å leve på en løgn.

Eva gjør seg ikke bedre enn alle andre. Hun har også valgt bort de mindre kjekke mennene når hun har sveipet gjennom datingprofiler.

- Er jeg i ferd med å bli overflatisk, spurte hun en gang sin mor. Og det kan kanskje ikke helt unngås. Overflate har tross alt alltid vært en del av spillet når to mennesker møter hverandre og får et førsteinntrykk av hverandre.

Men Eva følte samtidig at hun i løpet av sine to år som singel ble skuffet hver gang hun samlet mot og alt sitt håp og gikk på date med en mann.

Når hun møtte en ny mann var det nemlig som om det kun handlet om én ting. Og det var ikke et fast parforhold.

- Det er som om kjærlighet er gått litt av mote. På et tidspunkt møtte jeg en mann som jeg likte veldig godt. Han likte meg også, men så gjorde han det plutselig slutt. «Jeg merker at jeg begynner å få følelser for deg», sa han som begrunnelse. Det var helt uforståelig for meg. Er det blitt feil å få følelser for hverandre?

Alle skuffelsene satte seg så dypt i Eva at hun til slutt ikke hadde flere positive forventninger igjen. I det hele tatt.

LES OGSÅ: Kan Tinder ødelegge kjærlighetslivet ditt?

Når man minst venter det …

Men som det ofte er med kjærligheten, så kommer den når man minst venter den. For et halvt år siden dukket det opp en åtte år yngre mann på en datingside. En mann som ikke bare ville ha avkledde og retusjerte bilder og raske bekjentskaper.

Eva trodde ikke lenger på at hun ville treffe på en mann som var så ekte at han kunne finne på å hente henne bare for å kjøre ut på en landevei for å kjenne det kile i magen når de kjørte over bakketoppene. En mann som tok henne med til vaskehallen så de kunne sitte sammen i bilen og kikke på de store børstene som sveipet over frontruten.

Men det gjorde hun.

LES OGSÅ: Den første daten slapp noe i drinken hennes. En annen bare sluttet å svare. Ellen Sofie Lauritzen har skrevet boka om Tinder-dating til hjelp for alle som sveiper etter den rette

Til info: Denne saken har stått på trykk i dansk Ude og hjemme, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer