Polyamori:

- Jeg synes det er feil at min kjærlighet skal gis til kun én person

Da Lynn Myrdal ble syk «kommanderte» hun mannen sin ut på damejakt.

POLYAMORI: Lynn Myrdal har vært polyamorøs så lenge hun kan huske, og hun er styreleder i PolyNorge. FOTO: Privat
POLYAMORI: Lynn Myrdal har vært polyamorøs så lenge hun kan huske, og hun er styreleder i PolyNorge. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Monogami står sterkt i vårt samfunn – det er vanlig å ha én kjæreste, og man blir gjerne sett ned på om man sier at man har et «poly-forhold» – det er noe folk synes er rart. Men noen personer lever i polyamorøse forhold, hvilket betyr at man kan ha flere kjærlighetsforhold samtidig, som alle involverte vet om, og aksepterer.

– Hele samfunnet vårt er mononormativt – det bærer preg av monogami. Det er nesten kun parforhold som vises i alt innenfor filmer, serier og musikk, sier Lynn Myrdal, styreleder i PolyNorge.

Lynn forteller at grunnsteinene i et kjærlighetsforhold er tillit, omsorg, respekt, og at du ønsker det beste for den andre personen. For å få forholdet til å fungere, må du ha kjærlighet, og det finnes mange former for kjærlighet.

– Samfunnet vårt forteller at vi kun kan være forelsket i én person. Og det synes jeg er feil. Folk som ikke kjenner til polyamori, tror at den største utfordringen med flerforhold er sjalusi. Selv om man er poly, kan man fortsatt kjenne på usikkerhet og manglende oppmerksomhet – man er jo bare et menneske. For de fleste er derimot tid, og hvordan den disponeres, den største utfordringen når man har flere forhold, sier Myrdal.

LES OGSÅ: 90 prosent av kvinner finner en mann mer attraktiv hvis han er i et forhold

Mange skjuler at de er polyamorøse

Mange skjuler at de lever i polyamorøse forhold – spesielt i jobbsammenheng. Myrdal forteller at flere både frykter og føler at de har mistet muligheter på jobben fordi de er «annerledes».

– Hvis en person på jobben din, som du vet er gift, forteller at han skal på kjærestetur, da ville du ha reagert? I den settingen er det mange som føler at de blir angrepet, og må forsvare seg og sitt syn på kjærlighet. Man vet heller aldri hva som blir sagt bak sin rygg.

Myrdal har vært polyamorøs så lenge hun kan huske, men selve begrepet ble hun ikke kjent med før hun var i 30-årene. Hun følte at hun ikke var god nok, at hun ikke elsket dypt nok, at hun ikke virket på samme måte som «alle andre». Som poly kan man bli fortalt at man ikke har funnet «den rette» ennå.

– Jeg har funnet flere som er «den rette», og jeg synes det er feil at min kjærlighet skal gis til kun én person, men det er mange som er uenige i det. Jeg følte meg ikke akseptert – jeg følte at mine følelser var feil, at jeg elsket på feil måte… det gjør mye med et menneske å føle at man ikke passer inn.

TRODDE DET VAR NOE GALT: Lynn trodde at det var noe galt med henne, før hun forsto at hun var polyamorøs. Både hun og mannen har andre kjærlighetsforhold. FOTO: Ida Bergersen
TRODDE DET VAR NOE GALT: Lynn trodde at det var noe galt med henne, før hun forsto at hun var polyamorøs. Både hun og mannen har andre kjærlighetsforhold. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Har hatt et åpent forhold med mannen fra starten av

Lynn har vært sammen med mannen sin i 13 år, og det er snart fem år siden de giftet seg. Sammen har de tre barn, fra tidligere forhold. Mannen har en kjæreste, mens Lynn dater litt.

– Da jeg møtte mannen min, prøvde jeg først å avvise ham, fordi jeg var overbevist om at min kjærlighet var feil. Første gang han sa at han elsket meg, svarte jeg nei og holdt på å kaste han ut, sier hun og ler.

– Men vi ble jo etter hvert kjærester, på én betingelse: At vi skulle ha et åpent forhold. Og det har fungert kjempefint. Det var en periode jeg var syk, og bare tanken på sex var ikke-eksisterende. Da «kommanderte» jeg han ut på damejakt, og sa at det var fantastisk om han fant andre å ligge med. Dette er noe som aldri hadde fungert om vi ikke hadde hatt respekt, omsorg og tillit til hverandre.

Viktig med relasjonsmangfold

Lynn mener at dersom man er villig til å utforske og grave i seg selv, kan det dukke opp sider som du ikke kjente til, og som går utenfor samfunnets normer og regler.

– Det krever mye mot å være ærlig med seg selv, og å være ærlig med verden. Det er veldig få som våger å snakke om sin seksualitet – de ønsker ikke å snakke om hva de tenker, føler eller fantaserer om, fordi de ikke tør å være ærlige overfor seg selv og partneren sin.

Foreningen PolyNorge har omtrent 160 medlemmer, og Facebook-gruppen nærmer seg 1000 medlemmer. Det er omtrent like mange kvinner og menn som er medlemmer, og det er et vidt aldersspenn – alt fra 20-åringer til personer opp mot 80 år.

– Vi jobber med å fremme relasjonsmangfold, og det jeg ser i vårt miljø, er at mange har ganske stor relasjonskompetanse. Åpenhet, ærlighet og god kommunikasjon er gjennomgående i miljøet i PolyNorge. Og en ting som er positivt, er at flere begynner å akseptere måten vi lever på.

LES OGSÅ: - Eldre kvinner er mer selvsikre, og tør å leve ut sin seksualitet på en bedre måte

Har en samboer og en «kometkjæreste»

Trine Volder Mikkelsen (29) har bodd med sin kjære samboer i over fem år. Mot slutten av fjoråret møtte hun en ny mann, som nå har blitt hennes «kometkjæreste».

– For oss betyr det at vi har et forhold som hovedsakelig er basert på kontakt over meldinger og sosiale medier, i tillegg til at vi snakker på telefonen. Mye av grunnen til det er fordi vi bor langt unna hverandre, men dersom vi er i nærheten av hverandre bruker vi en del tid sammen, sier hun, og fortsetter:

– Jeg blir veldig fort glad i folk – når interessen er der og kjemien stemmer, da pleier sommerfuglene å komme ganske fort. Slik er det i alle fall for meg.

Samboeren til Trine, altså «primærpartneren», er ikke polyamorøs. Men den siste tiden har han åpnet seg for tanken, og det er noe han er villig til å utforske mer.

– Jeg synes det er kjempebra at han også kan tenke seg å date andre! Han har alltid vært forståelsesfull overfor meg, og mitt ønske om å ha flere kjærester. Man har det best som seg selv, og derfor skal man ikke være noe annet enn seg selv.

LES OGSÅ: Nytt forhold? Disse tingene er det normalt å lure på

ER ÅPEN OM Å VÆRE POLY: Trine Volder Mikkelsen har en samboer, i tillegg til en "kometkjæreste". FOTO: Privat
ER ÅPEN OM Å VÆRE POLY: Trine Volder Mikkelsen har en samboer, i tillegg til en "kometkjæreste". FOTO: Privat Vis mer

Vanskelig å fortelle det til moren

Da Trine møtte samboeren, hadde hun nettopp kommet ut av et kontrollerende forhold. Hun var veldig usikker på seg selv, og trodde at det var henne det var noe galt med.

– Jeg var tidlig ute med å fortelle at jeg er bifil. Han viste forståelse med en gang, og sa at jeg er flott slik jeg er. En stund etter dette fortalte jeg også at jeg forelsker meg i flere – noe han nesten hadde forventet. Det har aldri vært et problem, og det er utrolig fint.

Da PolyNorge ble til, åpnet det en helt ny verden for Trine. Hun forsto at det ikke var henne det var noe galt med, noe hun trodde inntil hun møtte andre som er polyamorøse.

– Da jeg var 14 år gammel ble jeg forelsket i en gutt og en jente samtidig, så jeg har kjent på det å være polyamorøs siden da. Jeg er åpen om det, men jeg møter mange som har fordommer. Mange tror at jeg har sex med mange forskjellige mennesker, men det er ikke sånn det fungerer.

Noe av det som har vært mest utfordrende for Trine, var det å fortelle om at hun er polyamorøs til moren sin. Hun mener at foreldrene hadde en slags forventning om hvordan hun skulle bli, men at hun er langt ifra det de ønsket, og at dette var prikken over i-en.

– Jeg var veldig nervøs, men det gikk kjempebra! Mamma lo litt og sa: «Jeg forstår det ikke, men jeg er glad i deg, og jeg aksepterer det. Bare ikke ta med andre mannfolk enn gubben hjem», og det respekterer jeg selvfølgelig.

LES OGSÅ: Utroskap trenger ikke å bety at forholdet er over

Denne artikkelen ble publisert i februar 2018. Da KK tok kontakt med Lynn igjen, i august 2018, fortalte hun at hun også har fått seg en kjæreste - May Kristina.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer