Farsdagen

- Jeg synes egentlig ikke dette er merkelig i det hele tatt, men heller naturlig

Her er forklaringen til hvorfor partneren din kanskje ligner på enten mamma eller pappa!

DERFOR VELGER VI PARTNERE SOM LIGNER PAPPA: Det er faktisk en rekke forklaringer på dette fenomenet. Selv om det ikke gjelder for alle, så er det faktisk mange av oss som ender opp med en partner som har en del av de samme ansikts- og personlighetstrekkene som den første mannen i livet vårt.  Foto: Maskot
DERFOR VELGER VI PARTNERE SOM LIGNER PAPPA: Det er faktisk en rekke forklaringer på dette fenomenet. Selv om det ikke gjelder for alle, så er det faktisk mange av oss som ender opp med en partner som har en del av de samme ansikts- og personlighetstrekkene som den første mannen i livet vårt. Foto: Maskot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sitter du nå og ser på kjæresten, samboeren eller et bilde av drømmemannen og tenker «Gosh, han ligner jo litt på pappa», så er det faktisk ikke så unormalt. 

Ja, det høres kanskje litt småcreepy ut at vi faller for menn som ligner på fedrene våre, men det samme gjelder faktisk for gutta også. Forskning har nemlig vist at menn leter etter en som har de samme ansiktstrekk som sin mor. 

Foreldrenes kjennetegn setter seg fast i hukommelsen hos spedbarn, så de kan huske og gjenkjenne mor og far. Og i mange tilfeller finner vi frem de samme kjennetegn når vi som voksne skal velge de perfekte kjærester og ektefeller (Ps. sjekk hvordan du kan finne ut om han er den rette!

LES OGSÅ: - Mamma, når kommer pappa hjem til oss igjen

Forskere fra Pecs universitet i Ungarn undersøkte i 2010 300 menn og 400 kvinner, som alle var i faste forhold og var oppvokst med to foreldre. Alle opplyste sin egen og partnerens hårfarge og øyenfarge, og hvilken farge foreldrene på begge sider hadde på øyne og hår, har Daily Mail tidligere skrevet. 

Undersøkelsen viste at vi går etter partnere som har samme øye- og hårfarge som våre foreldre. I kvinnens tilfelle hadde partneren de samme fargene som faren, og i mannens tilfelle var det morens farger. Det vil si at hvis en manns mor har lyst hår og blå øyne, er det stor sannsynlighet for at han vil lete etter de samme fargene hos en mulig partner. Men å lete etter en som ligner på slik pappaen din ser ut NÅ kan være risikofylt.

Undersøkelsen viste også at vår egen hårfarge eller hårfargen på forelderen med det motsatte kjønn ikke var viktig i samme grad.

LES OGSÅ: Hvor viktig er utseendet for partnervalg, egentlig?

Handler også om ansiktstrekk

Ansiktstrekkene har også en betydning. Forskerne fra Ungarn sammenlignet individuelle fotografier av unge nygifte par med individuelle fotografier av foreldrene, da de var på samme alder. Deltakerne ble bedt om å matche de nygifte parene og deretter finne bildene av foreldrene. Her var det en tydelig likhet mellom de yngre mennenes partnere og deres mødre. 

Ifølge David Perett, del av forskningsteamet og forfatter av boken «The New Science Of Human Attraction», handler det om at vi forsøker å gjenskape de gode opplevelsene og den tryggheten vi fant hos foreldrene våre som barn. 

Derfor er det størst sannsynlighet for at vi leter etter en partner som ligner på mamma eller pappa, dersom forholdet til forelderen har vært godt. 

Forholdet til far har også noe å si

Men, dette er ikke den eneste studien som har vist at vi tydelig påvirkes av far i valg av partner. Også forskere ved Durham University i Storbritannia, samt to polske institutter, har tidligere gjort en studie (2007) på foreldres innvirkning på kvinners seksualitet og partnervalg.

Og resultatene viste at kvinner som hadde et godt forhold til faren sin i barndommen velger gjerne en kjæreste som ligner ham når de blir voksne.

LES OGSÅ: Stadig flere kvinner foretrekker yngre menn

- Kvaliteten på datterens forhold til faren har betydning for hvilke menn hun synes er attraktive når hun er voksen. Vi baserer ikke vår oppfatning av hva som er pent ut ifra folk vi ser rundt oss, vi baserer den på hvem vi har et sterkt positivt forhold til, sa forsker Lynda Boothroyd.

49 polske eldstedøtre deltok i studien. Hver av dem måtte velge ut det mest attraktive mannsansiktet blant 15 bilder. Bildet de valgte ble sammenliknet med et bilde av hver kvinnes far. Kvinnene ble så intervjuet om forholdet til faren. De som hadde det beste forholdet til sin far, hadde også valgt ut et bilde av en mann som hadde mange fysiske likhetstrekk med faren.

EN BRA PAPPA: - Kvaliteten på datterens forhold til faren har betydning for hvilke menn hun synes er attraktive når hun er voksen, har forskere tidligere forklart.  Foto: Scanpix Norway
EN BRA PAPPA: - Kvaliteten på datterens forhold til faren har betydning for hvilke menn hun synes er attraktive når hun er voksen, har forskere tidligere forklart. Foto: Scanpix Norway Vis mer

LES OGSÅ: - Valg av kjæreste kan si mye - om DEG

Foreldrene er vår første «forelskelse»

Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, har tidligere forklart at det er helt naturlig å velge en partner som ligner en av foreldrene.

- Når det kommer til det å ligne, så kan en enten ligne utseendemessig eller personlighetsmessig, og i dette tilfellet tror jeg det for de fleste er snakk om å velge en partner som har en personlighet som er veldig tett opp mot en av foreldrene.

En teori som er lagt frem i forhold til dette er ifølge Gamnes at en av foreldrene ofte er den første «forelskelsen» en har her i livet.

- Den første forelskelsen er ofte en dyp og altoppslukende forelskelse som sitter godt i en, og det er nok derfor mange unge jenter vil «gifte seg med» pappa. Dersom en har hatt en positiv opplevelse av den første «forelskelsen» og en fin barndom hvor en har hatt et ekstra godt forhold til en av foreldrene, er det helt naturlig at en begynner å søke etter en partner som kan gjenskape dette.

- Jeg synes egentlig ikke dette er merkelig i det hele tatt, men heller naturlig. Foreldrene våre er de første vi blir kjent med på godt og vondt, og etter hvert som livet går videre og vi ikke ser dem like ofte, er det vanlig at vi søker tilbake til det som ga oss trygghet og velvære, sier hun.

LES OGSÅ: Forklaringen på hvorfor gutta ofte ønsker seg yngre damer

Ligner deg selv

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi, har tidligere forklart at det i tillegg er vanlig å velge en partner som ligner en selv.

- Vi pleier å like det vi kjenner fra før. Mange av oss sier gjerne at vi liker utfordringer, overraskelser og det fremmede, men når det kommer til stykket velger vi det trygge og velkjente. Også tilsynelatende «fremmede» kan dypere sett ligne ganske mye på det velkjente, for eksempel ha verdier og temperament som vi kjenner igjen.

- En grunn er nok også at vi helst velger en som ligner ganske mye på oss selv, og vi ligner gjerne foreldrene våre mer enn vi tror og kanskje liker å tenke på.

Videre forteller Gamnes at de fleste av oss velger partnere som ligner en av foreldrene uten at vi er klar over det.

- Jeg tror de fleste gjør dette ubevisst, og det tror jeg går på at man har fått noen preferanser på attraksjoner. Man har på en måte bestemt seg for hva man liker ut i fra hva en har lært og erfart tidligere i livet. Og da tror jeg at man ubevisst trekkes mot de egenskapene en da liker og setter mest pris på hos foreldrene, forklarer hun.

LES OGSÅ: P-piller kan påvirke partnervalg

Kjøs forteller at det er noen som går bevisst inn for å velge en som er mest mulig ulik foreldrene, men ender likevel opp med en som er ganske lik en av dem.

- Men igjen så er det også noen som går bevisst inn for å finne kvaliteter de liker godt hos foreldrene sine, eller seg selv. De som har hatt en rimelig god barndom vil gjerne reprodusere sin egen kjernefamilie og det parforholdet de har sett på nært hold gjennom hele livet. Dette kan lykkes ganske godt, for vi trives som sagt best med noen som ligner oss selv og det vi kjenner til, sier han.

Så, det er altså helt greit å velge en mann som pappa - i de fleste tilfeller er han jo en ganske så bra fyr ;)

LES OGSÅ: Kjærlighet ved første blikk - er det mulig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer