Forelskelse:

- Jeg trodde ikke jeg hadde plass til flere mennesker i livet. Så dukket hun opp

Slik visste Michael at Eva var den han ville satse på.

FORELSKELSE: Vi har spurt tre kjente menn om hva som gjorde at de ville satse på kjærligheten med partneren sin. Foto: Tor Lindseth
FORELSKELSE: Vi har spurt tre kjente menn om hva som gjorde at de ville satse på kjærligheten med partneren sin. Foto: Tor Lindseth Vis mer
Publisert

«Når det er rett, så er det lett», leste jeg i en bok for en stund siden, og som har brent seg fast på netthinnen min siden.

Jeg presenterer det til psykolog Ingrid Blessom over telefon. Hun vet allerede at vi skal snakke om «the one». Om hvilke mekanismer som slår inn når man bare vet at man har funnet den rette. Stemmer det, Ingrid - er det lett når det er rett?

Hun ler godt før hun bryter ut:

- JA! Det var en perfekt beskrivelse, for det er jo akkurat sånn det er!

- Det er ingen grunn til å tvile på følelsen av at alt bare flyter. Noen blir jo skeptiske til det, og nærmest leter etter feil fordi hele situasjonen virker for god for å være sann. Spør du meg, så viser det bare at relasjonen har en helt naturlig framdrift. Kjemien stemmer og dere drar i samme retning, og da blir det jo automatisk mye enklere.

For det er vel ikke til å stikke under stol at det er noe helt spesielt med denne følelsen: Når et menneske som brått tilfredsstiller alle dine behov kommer inn i livet ditt, og plutselig kjenner du det i hver eneste celle i kroppen, fra nå av skal det være dere to.

Blessom er helt enig:

- Det er ganske fascinerende å snakke om de møtene som setter i gang hele forelskelseshormon-kavalkaden i kroppen. Hvis man tør å åpne opp for dette, da er det biologien som snakker.

- Man sier jo at vi kan forelske oss i løpet av tre minutter, så det går innmari fort, og er en fenomenal begynnelse for en relasjon, sier hun.

- Ser dere noen forskjeller på menn og kvinner i disse forelskelsessituasjonene? Hva er menn mest opptatt av når de leter etter «den ene», i forhold til oss kvinner for eksempel?

- Psykologien sier at kvinner går for kvalitet, og menn for kvantitet. Sånn er det hvert fall på datingmarkedet, men når vi filtrerer ut de som virkelig er på jakt etter på finne den rette, og den man potensielt skal dele resten av livet sitt med, så er det mye likt hos begge kjønn. Da handler det om å føle seg trygg, å bli sett og møte hverandre på riktig sted.

På catwalken for Boss dukker også den norske stjernealpinisten Alexander Aamodt Kilde opp. Video: Ida Elise eide Einarsdóttir Vis mer

- Og så er jo menn mer visuelle enn oss kvinner i starten. De trekkes gjerne mot det de synes er fint og tiltrekkende, men i det lange løp er det viktigste at man passer sammen i det livet man ønsker. Og så tror jeg det alltid er et pluss at man føler seg som bestevenner og har det gøy sammen, sier hun.

Slik møttes de

Interessant, for det stemmer ganske godt overens med det mennene vi har intervjuet sier. Vi har nemlig gått rett til kjernen med de samme spørsmålene, nærmere bestemt til tre menn som har tre ting til felles:

  • De er i godt etablerte forhold
  • De er flinke til å snakke om følelser
  • De visste raskt at «hun ene» var den de ville satse på

Nå skal de fortelle om hvordan de møtte sine kjærester, og ikke minst hva som ble det store vendepunktet: Når visste du egentlig at hun var den du ville satse på?

Komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson (42):

Først ut er Odd-Magnus. Han glemmer aldri den gangen han så sin nåværende kone Tinashe Williamson (37) for første gang. Aldri før hadde han opplevd å bli helt satt ut av et annet menneske.

- Hun var så vakker at jeg ble helt barneskolesjenert. Jeg turte verken å gå bort til henne eller si noe som helst, forteller han over telefon.

Dette var i november 2010, og i januar året etter møttes de igjen. Den gangen ble de venner. Odd-Magnus beskriver en voldsom kjemi, og et umiddelbart vennskap som skrudde seg på med en gang de begynte å snakke.

GIFT: Odd-Magnus og Tinashe har vært kjærester i 12 år og gift i snart fire. Tinashe har ett barn fra tidligere forhold, og så har de én datter sammen. Foto: Espen Solli
GIFT: Odd-Magnus og Tinashe har vært kjærester i 12 år og gift i snart fire. Tinashe har ett barn fra tidligere forhold, og så har de én datter sammen. Foto: Espen Solli Vis mer

- Jeg husker jeg måtte redde henne fra en eller annen stalker ute på byen. Jeg skulle liksom være typen hennes for å skremme han vekk, så det aller første vi snakket om hva barnet vårt skulle hete hvis vi fikk spørsmål om det. Resten er historie, som de sier, ler han.

- Var du aktivt på utkikk etter en kjæreste på dette tidspunktet?

- Da hadde jeg vært singel i noen år, og var vel egentlig ferdigmarinert og klar for et forhold. Samtidig husker jeg at da Tinashe og jeg hang, så gikk vi rundt og snakket om «hvem skal vi bli sammen med, egentlig?». Vi tenkte nok ikke at det var gitt at det skulle bli oss, men sett i ettertid er det fantastisk å ha et sånt fundament i forholdet. Med to som i utgangspunktet er bestevenner.

- Hvordan skjønte du at hun var den du ville satse på?

- Det skjedde en åpenbaring på surfeferie i Mexico sammen med noen gode venner. Vanligvis kan jeg ikke tenke meg noe mer paradis enn å dra til et varmt sted, henge med folk jeg liker og bare ta livet som det faller seg. For meg er det det perfekte opplegget for absolutt verdens beste ferie. Men akkurat på denne turen kom jeg ned dit, og merket at jeg var veldig trist.

På dette tidspunktet hadde Odd-Magnus og Tinashe vært venner en god stund. De hang rundt og hadde det gøy, før det etter hvert begynte det å utvikle seg til noe mer, og spillereglene i relasjonen forandret seg.

- Vi var likevel redde for å ødelegge vennskapet, så vi brukte lang tid, og fant vel egentlig ikke ut av noe som helst. Så skjedde det noe på denne turen: Jeg hadde en drøm på natten om at hun ble sammen med en annen. Da bråvåknet jeg og tenkte «hun må jeg ha!». Jeg var jo stormende forelsket, og innså endelig at jeg bare ville være sammen med henne. Jeg ville ikke være i Mexico, jeg ville hjem til kvinnen i mitt liv, sier han.

- Hva gjorde dette vendepunktet med deg?

- Det var som du sier, et vendepunkt - å gå fra å være venner til å bli noe mer. Jeg husker det som en voldsom indre kjemisk omveltning. Det er ganske fascinerende hvordan underbevisstheten vår prøver å si oss noe som vi selv ikke skjønner. Og i mitt tilfelle måtte jo underbevisstheten ta en skikkelig roundkick og vekke meg!

- Med en gang det kom på plass, så var det ikke noe å lure på.

- Hva er det med akkurat henne som gjør at hun skiller seg ut for deg?

- Jeg speiler meg i henne. Og så er hun veldig sexy - og genuint morsom og spennende å være sammen med! Nå har vi vært kjærester i 12 år, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke har kjedet meg én gang i løpet av disse årene. Og så er det jo sånn at fasettene forandrer seg i løpet av så mange år, og vi forandrer oss også, noe som har gitt meg muligheten til å oppdage henne igjen og igjen.

- Hun er den morsomste og kuleste i hele verden, og jeg elsker å være sammen med henne, avslutter han.

Radioprogramleder og journalist Michael Andreassen (50):

Nestemann ut er Michael. Han møtte sin nåværende kjæreste og samboer Eva Sivertsen (42) for drøye seks år siden. Nylig giftet de seg - og han er fortsatt like forelsket i Eva den dag i dag.

- Hvor var du i livet sånn ellers da du møtte Eva, var du aktivt på utkikk etter en kjæreste, eller kom det litt mer brått på?

- Det kom ikke brått på, men det var meg og datteren min alene, og jeg var ikke sikker på om det var plass til flere mennesker i livet akkurat da. Men etter hvert skjønte jeg jo fort at det hadde jeg, og dette var noe vi skulle gjøre, smiler Michael.

- Hvordan skjønte du at Eva var den du ville satse på?

- Jeg kan ikke si det så konkret som at det var utenfor Rema 1000 4. februar klokken ett. Men det jeg kan si er at det kom ganske fort, og at jeg tenkte hvor fantastisk det var å passe så godt sammen med noen andre. Hun var akkurat sånn som jeg skulle ønske at partneren min skulle være.

GIFT: Michael og Eva har vært sammen i seks år, og er nå gift. De har til sammen fire barn fra tidligere forhold. Foto: Tor Lindseth
GIFT: Michael og Eva har vært sammen i seks år, og er nå gift. De har til sammen fire barn fra tidligere forhold. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Han beskriver følelsen av frihet og trygghet som han fikk sammen med Eva. Det at han aldri trengte å gå og bære på noe i hennes nærvær, på grunn av måten de kommuniserte på.

- Det viktigste av alt var hvor trygg jeg følte meg med henne, hvor åpen jeg kunne være og at hun også var det tilbake. Jeg kjente at det var veldig riktig for meg.

- I tillegg får Eva meg til å føle meg verdsatt, sett og vi har det rett og slett ekstremt avslappet sammen. Vi har stort sett felles verdier og et grunnleggende likt syn på livet.

Michael husker godt hvordan forventningene til neste møte endret seg så fort det ble satt i gang noen følelser:

- Tonen endret seg, blikkene like så. Jeg merket at jeg var på utkikk etter å få bekreftelser på helt andre ting enn det jeg var i starten. Og når man kommer til den fasen, så tror jeg vi mennesker er ganske like - vi er spente på om følelsene er gjensidig, så jeg lette selvfølgelig etter signaler. Og så merket jeg fort at det var gjensidig da, smiler han.

- Hva gjorde dette vendepunktet med deg?

- Jeg er lykkeligere nå, svarer han kontant.

- Jeg gikk ikke rundt og var deprimert før, men det er noe med det å få ting på plass i livet – ting som er viktige for meg. Man elsker barna sine og vet at de elsker deg, men det å ha en annen voksen som man elsker og som man aldri går rundt og er redd for om elsker deg tilbake, det er en base i livet som gjør meg godt. Jeg er mye mer harmonisk nå.

- Hva er det med Eva som gjør at hun skiller seg ut for deg?

- Det jeg liker veldig godt med henne, er at det du ser er det du får. Hun er akkurat sånn som hun framstår, og spiller ingen roller eller prøver å late som at ting er annerledes enn det det faktisk er. Hun er et genuint godt menneske og vil menneskene rundt seg vel. I tillegg lar hun meg få være meg. Hun forstår meg og lar meg få være den jeg er, og da tør man å senke skuldrene selv også.

- Jo! Og så ler vi mye sammen, og koser oss med de samme tingene, avslutter Michael.

Lege, podkastprofil og gründer Harald Dobloug (33):

Til slutt har vi Harald. Han er gift med Katharina Flatland (32), som han også har podkasten «Åpen journal» sammen med. Første gang Harald møtte henne var på en studentfest i Hallingdal i 2011, da begge studerte medisin - og det var kjærlighet ved første blikk:

- Det skjedde noe mellom oss med én gang. Dette var på en fredag, og jeg husker at hun hadde ringt både mor og far og fortalt om meg før vi i det hele tatt hadde utvekslet telefonnummer, ler Harald i telefonen.

- Det kom litt brått på, for akkurat den uken jeg møtte henne hadde jeg bestemt meg for å være ferdig med jenter for en stund. Jeg hadde aktivt gått inn for å glemme alt som hadde noe med langvarig forpliktelse å gjøre, men jeg hadde vel så vidt rukket å tenke ferdig den tanken før hun dukket opp.

GIFT: Harald og Katharina har vært sammen i 12 år og gift i fem. Sammen har de to barn. Foto: Per Morten Abrahamsen
GIFT: Harald og Katharina har vært sammen i 12 år og gift i fem. Sammen har de to barn. Foto: Per Morten Abrahamsen Vis mer

- Hva var det med Katharina som gjorde at du merke til henne?

- Hun hadde en kombinasjon av frekkhet, sjarme og varme som jeg synes var helt unik. Helt fra jeg var ganske ung så har jeg tenkt at «hun ene» er en person jeg skal leve med veldig lenge, forhåpentligvis livet ut, og da er det en del ting som endrer seg - spesielt når det kommer til det ytre. Det som er spesielt med Katharina er at jeg merket med en gang hun er en person du vil være sammen med når du er 90 år.

Han fortsetter:

- Hun har hele pakken for øvrig, det ytre også, men i mitt hode var jeg opptatt av å ikke bli forledet av utseendet. Det måtte være noe substans under der.

- Hvordan skjønte du at hun var den du ville satse på?

- Jeg skjønte det med en gang, men så var spørsmålet om hun ville satse på meg også. Etter hvert fant vi ut at satsefølelsen var gjensidig, og det må jeg bare si: Gjensidig forelskelse er topp tre beste følelsen i verden.

- Husker du det «vendepunktet» - og hva gjorde det med deg?

- Jeg synes det var helt fantastisk. Vi var hjemme i leiligheten min da hun spurte om jeg kunne tenke meg å være kjæresten hennes, og da var det akkurat som en eksplosjon av gode følelser. Det er nesten som å ha vært på et jobbintervju og den ventetiden fram til man får svar. Da jeg ble tilbudt jobben som hennes kjæreste, da kunne jeg senke skuldrene og nyte det.

«Tiffany plate» er en av flere «cottage cheese»-baserte mattrender som tar av på TikTok for tida. Vi tester den. Video: Tiffany Magee (TikTok) / Anette Skarpaas Ramm / Mia Engenes Bratlie. Reporter: Emilie Fyhn. Vis mer

I dag har Harald og Katharina vært kjærester i 12 år og gift i snart fem. Han opplever at og de har det like bra nå som da de ble forelsket. Harald tror mye av grunnen er at de er så like. De vil som regel de samme tingene og er enige om de store linjene, som gjør tilværelsen enklere.

- Vi ser annerledes ut enn vi gjorde for 12 år siden, vi trener mindre og har ikke tid til å ta vare på oss selv på samme måte som før, men fordi vi har valgt hverandre av årsaker som ikke foreldes – fordi vi ler sammen, utfordrer hverandre og er enige om de store linjene, så har vi det akkurat like bra i dag som vi hadde det for 12 år siden, sier Harald.

Tidspunkt og timing

Helt til slutt må vi tilbake til Blessom igjen. Vi bet oss nemlig merke i at samtlige av de tre mennene vi har snakket med nå, har møtt partneren sin på et tidspunkt hvor hele opplevelsen av å bli forelsket har kommet litt «brått på».

De hadde ikke aktivt gått inn for å få seg kjæreste da de ble forelska, men var heller ikke helt fremmed for at det skulle skje.

- Hvor mye har det egentlig å si for hvor man er i livet - er det én person som passer til den delen av livet? Og en annen som passer når man er i en annen fase?

- Det er et gjentakende fundament hos parene at de virker å være veldig gode venner i bunn, noe som er veldig riktig. Utover det er tidspunkt og timing er ekstremt viktig, og det er jo ikke så rart hvis en person som er riktig for deg når du er 18, ikke er like riktig når du er 35. Vi endrer oss hele tiden, også i form av hvilke kvaliteter vi ser etter i en partner.

- Hvor avgjørende er det at man er i akkurat samme fase?

- Jeg tenker et rungende ja.

Blessom ler, før hun fortsetter:

- Kjærlighet er ikke enkelt, og jeg tør å påstå at alle som lever et liv sammen vil støte på noen utfordringer i større eller mindre grad. Men hvis man hele tiden har et grunnlag i relasjonen som drar i samme retning, så trenger man hvert fall ikke å tvinge fram noe, og hverdagen vil bli mer friksjonsfri, slik som blant andre Harald er inne på med Katharina.

Verktøy til forelskelsesfasen

«Når det et rett, så er det lett», snakket vi om innledningsvis i denne artikkelen. Et kort, konsist og samtidig så logisk sitat. Likevel kan sikkert mange kjenne seg igjen i at en potensiell forelskelse kan være vanskelig å bli klok på.

La oss si at man dater en person, og føler at man er på en god plass i relasjonen. Tonen er god og alt flyter - slik mennene over har snakket om. Men fortsatt er man usikker på om vedkommende er «den ene».

- Ingrid, hvis du skal avsløre noen konkrete ting å navigere etter i en sånn situasjon - hva er det?

- Her er en liste med fire tegn jeg mener det er aller viktigst å se etter:

1. Begge kjenner på trygghet

2. Du kan stole på vedkommende.

- Han er en person som tar telefonen når du ringer, responderer på det du snakker om og er der for deg når du trenger ham, og ikke minst viser at han har lyst til å være der for deg. Man skal ikke undervurdere følelsen av at livet føles lett og trygt fordi man er med den riktige personen.

3. Du kjenner gradvis at relasjonen mellom dere blir mer seriøs.

- Etter hvert som tiden går er det ikke lenger bare «Netflix and chill», men vedkommende tar det dere har seriøst. Du skal ikke trenge å tvinge dem fram, men det skal føles riktige for begge to. Og så trenger man ikke å spille et spill og være så opptatt av å formulere de helt riktige meldingene. Bare vær deg selv.

4. Du kan se for deg et liv sammen med ham

- Et kjempegodt tegn er at du kan se for deg julekvelden og 17. mai sammen med vedkommende. Dere tør å planlegge fram i tid, og gleder dere til alt dere skal gjøre sammen, avslutter Blessom.

Til info: Denne artikkelen har tidligere i år vært publisert under KK Pluss.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet