Lykkelig skilt:

- Jeg trodde lenge det var best for barna å holde sammen

Line (46) kaller seg lykkelig skilt. Nå hjelper hun andre - som skilsmissecoach.

SKILSMISSE VAR DET BESTE: For Line har skilsmissen vært en positiv opplevelse hele tiden. Hun beskriver det som en lettelse og det riktige å gjøre for hele familien. Her er hun sammen med sine to sønner Sebastian og Achilles da de var små. Foto: privat.
SKILSMISSE VAR DET BESTE: For Line har skilsmissen vært en positiv opplevelse hele tiden. Hun beskriver det som en lettelse og det riktige å gjøre for hele familien. Her er hun sammen med sine to sønner Sebastian og Achilles da de var små. Foto: privat. Vis mer
Publisert

Hennes eget samlivsbrudd ble starten på skilsmissecoach Line Strandvik (46) sin lidenskap for at skilsmisser ikke trenger å ende i en tragedie, men kan bety en blomstring for hele familien.

Noen år etter at Line Strandvik fra Sarpsborg traff og ble kjæreste med eksmannen sin, kom en snikende følelse av at forholdet ikke ville vare livet ut. Hun følte at noe skurret, men som veldig mange andre valgte hun å bli i forholdet fordi hun trodde at det ville gå seg til.

De ble foreldre sammen to ganger, og det er en kjent sak at småbarn som regel ikke gjør et dårlig forhold noe bedre. Likevel satt det langt inne med et samlivsbrudd.

- Jeg kommer fra en familie hvor man ikke skiller seg. Man skal liksom holde sammen for barna og det er en uskreven regel at det er det beste for barna og familien. Jeg trodde også lenge at det var best for barna om vi fortsatte å være sammen, forteller Line til KK.

Det er nok en tankegang mange kan kjenne seg igjen i, og det er lett å tenke at barn som vokser opp med to foreldre som bor sammen har det bedre og er lykkeligere, men slik er det ikke alltid.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Ville være en god rollemodell

- Heldigvis kom jeg til et punkt der jeg skjønte at vi kunne få det like bra eller bedre etter et brudd. Hvis man ikke har det godt sammen og holder ut for barnas skyld, blir det anstrengt og falskt. Det er ikke sunt for barna, mener Line.

Barn har en tendens til å repetere foreldres måte å opptre i relasjoner. Hun ønsket ikke at de skulle vokse opp med troen om at det er slik det skal være i en familie, og at det ikke kan være bedre. Foreldre er rollemodeller.

Barna var to og fem år da Line bestemte seg for å avslutte forholdet, og for henne har det vært en positiv opplevelse hele tiden. Hun beskriver det som en lettelse og det riktige å gjøre for hele familien. Det vekket også lidenskapen for å hjelpe andre til å bli lykkelig skilt, fordi det kan gå riktig galt hvis man kommer skjevt ut fra begynnelsen av.

Lines eksmann har lest og godkjent denne teksten, og har også godkjent at vi publiserer bilder av barna, men ønsker ikke å uttale seg i saken.

SKILSMISSECOACH: I kjølvannet av sitt eget samlivsbrudd bestemte Line seg for å hjelpe andre i samme situasjon. Foto: Claus Peuckert/privat.
SKILSMISSECOACH: I kjølvannet av sitt eget samlivsbrudd bestemte Line seg for å hjelpe andre i samme situasjon. Foto: Claus Peuckert/privat. Vis mer

Startet eget selskap

For mange oppstår det konflikter i forbindelse med mekling etter et samlivsbrudd med barn. Det er omtrent 2500 rettssaker om barnefordeling årlig i Norge, ifølge domstol.no. Det betyr at mange ikke får løst problemet via mekling, og i tillegg er det mange som ikke går til sak selv om problemet ikke er løst.

I kjølvannet av sitt eget samlivsbrudd bestemte Line seg for å hjelpe andre i samme situasjon. Hun er tydelig på at hun ikke fungerer som en omvendt Kirken giftekniv, og at hun ikke oppfordrer andre til å skille seg, men at hun er opptatt av å gjøre valget og prosessen så god som mulig for alle involverte.

I dag bor 46-åringen i København og driver selskapet sitt på nett. Hun hjelper enkeltpersoner som trenger veiledning og støtte etter et brudd, og målet er å hjelpe skilte med å få et godt liv med trygge og glade barn.

- Jeg får også henvendelser fra folk 5-10 år etter skilsmissen, som fortsatt har et vanskelig forhold til eksen eller barna. Det gikk seg ikke til, men ble verre med tiden. For eksempel kan problemene blusse opp når en av foreldrene får en ny kjæreste, forklarer hun.

Hun sier at folk har så mange kvaler og er så skamfulle når det gjelder samlivsbrudd og skilsmisser med barn. Når foreldrene er ustabile, blir det vanskelig for barna. Trygge og sterke foreldre får trygge og sterke barn.

- Jobben min er å hjelpe enkeltpersoner med å takle egne følelser og tanker i forhold til seg selv og andre, forklarer hun.

Line er opptatt av at alle kan få et minst like bra liv etter skilsmissen. Det er skadelig å tro at barna aldri kommer til å få det helt bra, for da gir du opp før du har prøvd.

HAR ET GODT FORHOLD: I dag er sønnene Sebastian og Achilles 15 og 12 år gamle. Foto: Claus Peuckert/privat.
HAR ET GODT FORHOLD: I dag er sønnene Sebastian og Achilles 15 og 12 år gamle. Foto: Claus Peuckert/privat. Vis mer

- Mange blir lykkeligere etter et brudd

- Du er aldri mindre innsiktsfull enn når du er forelsket. Du er full av masse hormoner og følelser, og i starten føler du at partneren din er så lik deg selv. Etter en stund ser du at dere ikke er så like likevel, og det er ikke uvanlig å innse at du ikke har tatt et veloverveid valg da du var forelsket. Hvis ulikhetene er for store, kan en skilsmisse være en god løsning for mange.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

- Mange blir lykkeligere etter et brudd og innser at de har det bedre hver for seg, og da er det ikke til å stikke under en stol at en skilsmisse kan være en god løsning. Vi påvirker hverandre, og hvis partneren din er negativ og sur, vil du også bli mer negativ og sur, sier han.

- Men er det mulig å oppnå en lykkelig skilsmisse selv om man har barn?

- Ja, det er absolutt mulig. Studier viser at barn har det best med foreldre som bor sammen, men ikke til enhver pris. Hvis forholdet ikke fungerer og det er mye krangling og konflikter, vil barn få det bedre med to foreldre som bor hver for seg men som samarbeider godt, sier Winther.

Ikke se på deg selv som et offer

Å få trygge og glade skilsmissebarn krever at du kommer deg helt ut av offerrollen.

- Mange foreldre blir rett og slett en belastning for barna sine, fordi de selv synes skilsmissen er så vanskelig. Barna havner ofte i en vond lojalitetskonflikt mellom foreldrene. Å få et avklart og problemfritt forhold til eksen krever at man går i dybden av seg selv, sier Line Strandvik.

Nøkkelen til suksess er å ta 100 prosent ansvar for situasjonen du befinner deg i, løfte deg selv og ikke skylde på andre. Det kan være en tøff prosess å stå i, men belønningen er stor hvis du gjør det riktig.

Du får et mer problemfritt forhold til eksen, trygge og glade barn og du øker sannsynligheten for å lykkes i neste forhold.

- Er du villig til å jobbe med deg selv, kan du klare det meste, avslutter Line.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer