Menn i forhold:

- Jeg tror det kan pirre et spennings-gen hos mange, spesielt hos kvinner

90 prosent av kvinner finner en mann mer attraktiv hvis han er i et forhold.

MENN I FORHOLD: Det er bare noe ved ham som er så tiltrekkende... Kanskje det at han har kjæreste? FOTO: NTB scanpix
MENN I FORHOLD: Det er bare noe ved ham som er så tiltrekkende... Kanskje det at han har kjæreste? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Du har møtt drømmemannen og han er alt det du ønsker i en mann, bortsett fra en liten dum ting da – dama hans. Er det ikke typisk?

Det verste er at han ikke akkurat blir mindre attraktiv selv om han ikke er ledig på markedet, snarere tvert imot. Studier har faktisk vist at 90 prosent av kvinner finner en mann mer attraktiv hvis han er i et forhold. Men hvorfor er vi sånn?

LES OGSÅ: Derfor er noen av oss oftere utro

– Det sies jo at de beste mennene er opptatt, og kanskje ligger det noe i det. En attraktiv, oppegående mann med god økonomi er sjeldent singel. De er nesten alltid sammen med noen, sier Anders Lindskog, spesialist i klinisk sexologi og klinisk voksenpsykologi, til KK.

Lindskog tror også at en manns utstråling kan ha en del å si, for den er ikke nødvendigvis lik hos single og opptatte menn. (Vi er vel enig i at desperate menn er skikkelig «turn off»?)

– Menn i forhold kan ofte være tryggere enn de som er single. Menn som er trygge og selvsikre har følgelig mer seksuell utstråling, påpeker han.

LES OGSÅ: Har du fryktelig lyst på kjæreste?

Han er stueren og ikke redd for å binde seg

Også Eva Tryti, som er psykolog, parterapeut og forfatter, sier til KK.no at det ikke uvanlig at unge, single menn er uerfarne og usikre, så bygges selvtilliten opp etter hvert som de blir eldre og får seg kjæreste.

– Eldre menn i forhold har mer selvtillit og ro. Hvis dette også er et forhold som har vart lenge og gått litt i tørke, da vil han ta frem sjarmen for å få en form for bekreftelse når han går ut, forteller hun og legger til:

– En annen ting som er typisk er at menn blir mer «stuerene» av å være i et forhold. Kanskje har de blitt kledd opp og stylet, de drikker med måte og oppfører seg bedre. Ikke alltid, men ofte er det slik.

LES OGSÅ: - Jeg vet ikke om det blir oss

STUEREN: Ikke bare har han kul stil og fin frisyre, menn i forhold har ofte mer selvtillit og ro, og det er alltid sexy. Foto: Shutterstock / Ivanko80
STUEREN: Ikke bare har han kul stil og fin frisyre, menn i forhold har ofte mer selvtillit og ro, og det er alltid sexy. Foto: Shutterstock / Ivanko80 Vis mer

Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, har også tro på at en manns sivilstatus kan påvirke hvordan en kvinne oppfatter ham, og at dette kan ha noe med urmennesket i oss å gjøre.

– At kvinnen er ute etter å skaffe seg noe som er sikkert, noen som kan ta vare på henne og familien, retter vi fokuset mer mot de mennene som vi ser er sånn, sier hun til KK.no.

– Disse mennene viser jo at de tør å gå inn i et forhold og at de er villig til å binde seg. Det viser at de har omsorg og er ansvarsbevisste, noe som absolutt er attraktivt, legger hun til.

Så må vi huske på at vi mennesker også er flokkdyr, og vi lar oss påvirke av hva andre liker og hva andre vil ha. Gamnes tror dette gir oss en form for bekreftelse på at vi er lik andre mennesker, rett og slett fordi vi liker det samme.

LES OGSÅ: Forklaringen på hvorfor gutta ofte ønsker seg yngre damer

Søker spenning og bekreftelse

Å flørte med noen du ikke kan få kan sette fantasien i gang, og ikke minst hormonene. Og skal det skje at han gir etter, er det nettopp denne spenningen som kan være drivkraften til mange kvinner.

– Forbuden frukt blir ofte mye mer spennende. Jeg tror det kan pirre et spennings-gen hos mange, spesielt hos kvinner. For det tror jeg nok er mer utbredt blant kvinner enn blant menn, sier Gamnes.

BEKREFTELSE: Det å kapre en opptatt mann er ikke bare spennende, det er også en ren konkurranse mellom deg og hans kjæreste. FOTO: NTB scanpix
BEKREFTELSE: Det å kapre en opptatt mann er ikke bare spennende, det er også en ren konkurranse mellom deg og hans kjæreste. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Det å være interessert i en opptatt mann er ikke bare spennende for mange, det er også en ren konkurranse mellom deg og hans kjæreste. For «hvis hun har klart å få ham, så skal vel jeg også klare det», kan mange tenke.

– Det å måle seg mot andre er jo egentlig et uttrykk for at man er litt usikker på seg selv. Utrygghet og usikkerhet kan komme ut på to måter, enten ved å trekke seg tilbake eller ved å konkurrere om alt, for å sette det på spissen, forklarer hun.

Og det er ikke bare mannen i seg selv som du ser på som premien, men bekreftelsen du får, påpeker Lindskog. Har du fått en mann som er i et forhold og i tillegg er fem år yngre enn deg, da har du liksom klart noe.

– Å legge an på en singel mann er ikke så vanskelig, det vil derfor ikke gi deg like mye bekreftelse som hvis du kan sjarmere en som er opptatt, for det er en vanskeligere oppgave – spesielt om han er lykkelig i forholdet sitt.

Kan dreie seg om mangel på spenning og nærhet

Men så skal det jo sies at selv om mange kvinner flørter og kanskje vil ha den ene mannen som er opptatt - er det også mange som kun fantaserer om nettopp dette. Men hva er det egentlig som får oss til å krysse den moralske grensen, om det først skjer? Dette kan det være flere ulike grunner til, og her kan det være noen små forskjeller mellom kjønnene mener sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt.

– De fleste ønsker jo ikke å være utro, og vi holder igjen helt til noe treffer oss der og da og vi ender med å bryte med det vi står for. Og her er det en forskjell på tenningsmønsteret mellom menn og kvinner, har hun tidligere sagt til KK.

– Menn har ofte et mer forutsigbart tenningsmønster. Det som tente dem i går vil gjerne tenne dem i morgen også. De er ofte også mer visuelle, og tenningen kan komme fort. Kvinner kan være mer uforutsigbare i tenningsmønsteret. Ofte er det ønskelig at faktorer som følelser, stemning og tid er på plass før tenningen kommer.

Er det sånn at fantasien og flørtingen går over til å bli et utroskap, kan det ifølge par- og familieterapeut Hilde Buserud, dreie seg om sex eller mangel på spenning og nærhet. Hun har tidligere forklart til KK:no at de fleste som er utro, først vil forsøke å reparere det som mangler forholdet.

- Det er først når de innser at behovene deres ikke kan fylles og mangelen på sex, spenning, begjær eller nærhet fremdeles er der, at utroskap vil oppleves som den eneste «løsningen», sier hun.

Psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs, støtter Buseruds forklaring om årsaken til at noen velger å være utro.

Han mener imidlertid det er viktig å være klar over at mange kan tenke på å være utro, uten faktisk å være det.

- Det er veldig vanlig at personer som er i faste forhold tenker på å være utro, men ikke tar det et steg videre, har han tidligere fortalt til KK.

LES OGSÅ: Sitter en av dere ofte hjemme mens den andre er ute? Det kan skape problemer ...

LES OGSÅ: - Jeg ville aldri forlatt ham fordi sexlivet vårt har blitt amputert

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer