Singel:

- Jeg ville ikke hengt med hodet, men tatt tak i det

Dersom du er singel og ønsker deg en kjæreste gjelder det ifølge ekspertene å se på årsaken til at du ikke har funnet ham ennå.

SINGEL: Er du ufrivillig singel? Da bør du se litt i deg selv og finne årsaken først.  Foto: NTB Scanpix
SINGEL: Er du ufrivillig singel? Da bør du se litt i deg selv og finne årsaken først. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du er nok ikke så alene som du tror hvis du fortsatt er singel mot slutten av tyveårene. Savner du imidlertid en kjæreste, så er steg én å gå i deg selv og finne ut av hvorfor det har blitt sånn.

- Årsakene til at voksne har vært single lenge er svært individuelt og vil variere veldig. Men det kan for eksempel være at en har hatt opplevelser som gjør at en ikke tør å være sårbar. Når en leter etter kjæreste, så må man tørre å by på seg selv, og tørre å ta risikoen det innebærer – nemlig å være mer sårbar, sier kommunikasjonsrådgiver og coach Annika Richardsen.

LES OGSÅ: - Det er noe skambelagt over det å være ufrivillig singel

Sammenlikner oss med andre

Har man vært ufrivillig singel hele voksenlivet, kan det også handle om dårlig selvtillit og selvfølelse.

- Så blir det etter hvert en etablert vane. Det er gjort mye forskning på at vaner som er etablert styrer oss mer enn vi tror, sier Richardsen.

Og da ser vi selvsagt mot de som har det helt motsatt enn hvordan vi har det; for eksempel til hun som har vært sammen med samme fyren siden ungdomsskolen, og dermed føler vi oss totalt mislykket fordi vi ikke har det samme.

- For mange tror jeg det nok spesielt i trettiårene er et statussymbol å være i et vellykket forhold. Samtidig er det først i trettiårene at du blir ordentlig kjent med deg selv, og da har du bedre sjanse til å finne noen. Så jeg ville ikke hengt med hodet, men tatt tak i det, sier Richardsen.

LES OGSÅ: 5 ting du bør si til deg selv hver dag

Noen blir kresne, andre avhengige av dating

For noen kan nok det å finne kjærligheten i dag være vanskelig. Det er diskutert om nettdating og tilgjengeligheten på både kaffedater du aldri ser igjen, som ymse apper og nettsider tar med seg, rett og slett gjør det vanskeligere å velge – at vi blir kresne.

Dessuten kan noen kjenne at det å slutte med all denne datingen til fordel for én person er vanskelig. Noen blir rett og slett avhengige av dating, forteller Andreas Narum i Parweb.no.

Han er psykolog og parterapeut og har blant annet vært medvirkende i NRK-serien «Bør de gifte seg».

- Med alle verktøyene vi har i dag er det mye lettere å date, og en grunn til at du er singel kan være at du blir fysisk og psykisk avhengig av bekreftelsen du får på en date, sier han.

Noen blir det Narum kaller forbrukere av andre mennesker. Det er kun datingen du er ute etter.

Han påpeker imidlertid at hva du legger i «seriøst» varierer. Det kan ha vært seriøst for deg enten forholdet har var i to måneder eller i et år, så du trenger ikke føle at mor har rett om hun klager over at du alltid har vært singel.

LES OGSÅ: Det er sunt å være singel

Viktig å jobbe med selvtilliten først

En annen kategori er selvsagt de som ikke dater i det hele tatt, eller som synes det er vanskelig å komme videre fra den første kaffekoppen.

- Det er de som havner litt utenfor, som har et litt dårlig selvbilde, sier Narum.

Dårlig selvtillit kan bli veien mot en depresjon det kan være vanskelig å komme ut av om du ikke gjør noe med den, og ifølge Narum gjelder det da å jobbe med seg selv før en går rett på med dating og kjærester.

Det er en kjent sak at om selvbildet er dårlig så er det lett å finne en masse bekreftelser på ditt eget inntrykk av deg selv rundt deg. En avvisning fra en kjekk utkåret er ikke hva du trenger, selv om det er noe alle må regne med ute i datingverdenen, og overhodet ikke et mål på hvor bra du egentlig er.

- Du som ikke tør å risikere avvisning bør først jobbe med deg selv. Du bør jobbe med å forstå frykten for å bli avvist, og hva som gjør at du synes det er så skummelt, sier Narum.

LES OGSÅ: Det verste du kan gjøre etter en date

Må avvennes datinglivet

For de som dater mye og ikke helt klarer å gi det opp, på tross av et ønske om å slå seg til ro, er løsningen rett og slett å sette i gang en avvenningsprosess.

- Det krever selvdisiplin og da må du slette alle tilgjengelige datingverktøy. Du kan for eksempel si at «Nå skal jeg satse fullt og helt på min nye kjæreste i x antall måneder», og så holder du deg til det, sier Narum og tilføyer:

- Gjør opp status etter at de månedene har gått. Lag en plan på forhånd og ikke stol på instinktene dine. De vil dra deg mot ny dating.

For instinktene dine kan nemlig være at kjeder du deg, selv om Mr X egentlig er drømmemannen. Da er det lett å ty til Tinder igjen.

PÅ AVVENNING FOR Å FINNE KJÆRLIGHETEN: Noen er så glad i å date at de aldri klarer å slå seg ned - selv om de vil. Foto: Scanpix
PÅ AVVENNING FOR Å FINNE KJÆRLIGHETEN: Noen er så glad i å date at de aldri klarer å slå seg ned - selv om de vil. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Ikke gjør denne date-feilen

«Alle» på Tinder er nok ikke kun ute etter sex..

Richardsen er usikker på om det er vanskeligere å date i dag, da mulighetene for å finne en date selvsagt er større. Det handler mer om hvordan du bruker de verktøyene du har, mener hun.

- Jeg hører jo begge deler. Det er mer «tilgang» på folk i dag, du kan jo date hele verden om du vil. Samtidig så er det mye som er overfladisk. Vi fremstiller oss annerledes enn vi er, og personlighet og verdier er nedprioritert. Da tror jeg mange kan bli ganske skuffet, sier hun.

Mange opplever at nettdaterne kun er ute etter sex, men Richardsen tror ikke dette egentlig er helt tilfellet.

- Jeg hører jo dette fra mange, så da tenker jeg at hvorfor finner ikke de hverandre? Jeg tror man heller skal bruke de verktøyene for det de er verdt; lag en autentisk profil, og foreslå raskt å snakkes på telefonen og møtes til en kaffe, heller enn at dere bare chatter og lager forestillinger om hvordan den andre er, som ikke er riktige.

LES OGSÅ: Slik kan du avsløre hva en mann egentlig er ute etter på Tinder

- Vi får dårlig dømmekraft med dårlig selvtillit

Ellers er rådet til de som er på jakt etter den store kjærligheten et du sikkert har hørt før.

- Men det er sånn det funker, påpeker Richardsen.

- Ha et liv. Ha hobbyer og finn på mye. Vil du lære Italiensk så gjør det.

Synes du det er skummelt å skulle kaste deg ut i det og be noen på en kaffe, råder imidlertid begge to deg til å jobbe med deg selv først.

- Har du dårlig selvtillit vil du bare få den bekrefta overalt, sier Richardsen.

- Det du vil ha hos en annen må du først gi deg selv. Vil du bli respekter av en annen må du ha respekt for deg selv. Det tror jeg er en god leveregel. Har du respekt for deg selv, vil du heller ikke finne deg i mye dårlig behandling. Vi får ganske dårlig dømmekraft med dårlig selvtillit, så jobb med deg selv først.

LES OGSÅ: Derfor bør du gi daten to sjanser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer