Jobb

Jobb er et vanlig krangletema for par. Lar du jobben gå utover familien og forholdet?

- Problemer kan oppstå når jobben er mer et meg-prosjekt enn et oss-prosjekt, sier psykolog Stian Midtgård.

KRANGLING: Om partneren har klaget over at jobben din tar for mye tid, er det ikke usannsynlig at det ligger noe i det.  Foto: Scanpix
KRANGLING: Om partneren har klaget over at jobben din tar for mye tid, er det ikke usannsynlig at det ligger noe i det. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det sneket seg en tredjepart inn i forholdet? Mye jobb hos den ene parten kan skape problemer i et forhold om den spiser av tiden med familien, men det er samtidig viktig å ha forståelse for at jobben er viktigere for noen enn for andre. 

Ifølge Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut og daglig leder i Åpen Dialog i Sandnes, er jobb et vanlig tema i terapirommet. 

– Men selvsagt på ulike måter og i ulik grad. I tillegg er det ofte et tildekket problem – fordi den andre og omgivelsene gjerne ser det motsatt. 

For det å være glad i jobben sin er jo en god ting? Å være engasjert på jobb og tjene penger til familiens livsopphold bør jo være positivt? Joda. Men noen ganger kan det gå utover familielivet. 

- En usunn balanse mellom jobbtid og familietid er et helt vanlig krangletema i mange hjem – eller man lider i stillhet.

LES OGSÅ: - De som jobber mye utover kvelden sover dårligere og er mer utsatt for helseplager

Jobb skal være et «oss-prosjekt»

Klinisk arbeidspsykolog Stian Midtgård, som driver terapi- og psykologpraksisen Arbeidspsykolog.no i Bergen, råder til å forsøke å dele opp døgnet i tre relativt like store deler. Åtte timer jobb, åtte timer privatliv og åtte timer søvn. For noen er det naturlig at jobb tar mer enn åtte timer, men om du ser at den delen spiser opp de to andre, så er det et tegn på at det blir for mye. Og husk at syv til åtte timer søvn er det som er anbefalt. 

Samtidig må det være greit at noen er ekstra opptatt av jobben sin, men det forutsetter at dere samarbeider om hvordan tiden skal brukes. For noen er jobben et mål i seg selv, for andre er den mer et middel.

- Partene må ha forståelse for at jobben kan være viktig for den ene. Spesielt i moderne arbeidsliv, der mange starter for seg selv kan jobben gi veldig engasjement og glede, og den kan være en viktig kilde til energi og selvutvikling, sier Midtgård.  

- Problemer kan oppstå når jobben er mer et «meg-prosjekt» enn et «oss-prosjekt».

- Dette bør være et fellesprosjekt, der begge er med på å ta valgene sammen. Du kan for eksempel si at «i september blir det mye jobb, er det noe vi bør prioritere i den perioden?». Jobben skal bli del av familiebedriften. 

LES OGSÅ: Bli tøffere på jobben

Mangler du oversikt over det som skjer på hjemmebane? 

Noen får imidlertid et mer usunt forhold til jobb, der den fungerer som en flukt fra vanskelige ting, på samme måte som noen bruker spill, alkohol eller trening. Kjenner du at du jobber ekstra mye når det skurrer litt på hjemmebane bør du ta et skritt tilbake. 

Om du kjenner du mangler oversikt over det som skjer hjemme, er det dessuten det også et tegn på at du lar jobben ta litt for mye av oppmerksomheten din, og når du overvurderer hvor mye du får gjort i løpet av en dag - kanskje med følge av dårlig samvittighet for alt du ikke får gjennomført, så har det kanskje blitt litt mye. 

- Det er mange som har mye glede av jobb og jobben kan være en kilde til utvikling, selvrealisering og påfyll av energi, på samme måte som noen har fritidsinteresser som tilfredsstiller dette. Utfordringen i et parforhold er at jobb gjerne er noe som er mer legitimt å prioritere enn for eksempel hobbyer og fritidsaktiviteter. For at dette skal bli et «oss-prosjekt» er det viktig at partnerens interesser også blir prioritet. Det er viktig å se at å jobbe mye er valg og ikke noe en må. Er begge enige om at det er noe som skal prioriteres en periode, for å for eksempel få råd til drømmehuset, vil det blir mer et oss-prosjekt, sier Midtgård. 

LES OGSÅ: Irriterer du deg mye i hverdagen? 

LOGG AV: Å hele tiden sjekke mail og andre jobbrelaterte ting kan sette forholdet på prøve - særlig om det vedvarer over tid. Foto: Scanpix
LOGG AV: Å hele tiden sjekke mail og andre jobbrelaterte ting kan sette forholdet på prøve - særlig om det vedvarer over tid. Foto: Scanpix Vis mer

Et problem når den andre ikke får kontakt

Søyland påpeker også at det å jobbe mye ikke må være et problem. 

- Men dersom en eller flere i familien direkte eller indirekte antyder at det ikke er greit så er det fordi de savner mer kvalitetstid sammen – ikke bare for å klage og kritisere. 

Er du mer pålogget på jobb enn i din egen stue - mer opptatt av hva som står i den mailen enn hva kjæresten sier til deg over middagsbordet, og dette repeterer seg, så kan det være du bør ta et skritt tilbake. 

- Når kjæresten gjentatte ganger prøver å få kontakt mens den andre svarer fraværende eller at «bare vent jeg må jobbe ferdig først...», og dette blir et mønster som vedvarer over tid der den andre føler seg mindre viktig, og ikke minst nedprioritert, da er faren også at det har gått utover samspillet i parforholdet. 

Om jobben også er fluktruten din, havner du fort i en ond sirkel. 

- Det er en kjent sak at når par får problemer i samlivet er det noen som flukter inn i jobben istedenfor å løse det som klemmer. Det vil si at istedenfor å jobbe mindre, øker engasjementet på og for jobben samtidig som engasjementet for samlivet kan være relativt labert.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

Hør på partneren din

Søyland råder til å ta den andres «klaging» på alvor. Samtidig er det viktig at «klageren» er realistisk i kravene sine. Er du gründer må han eller hun tåle at du har sagt fra deg 8-16-jobben og at situasjonen er en litt annen for deg enn for en som er ansatt. 

- Se på enkle tiltak som kan gjennomføres allerede denne uken for å øke tilstedeværelsen – unngå at det bare blir prat uten handling. Husk at du må logge av for å kunne logge på. Innfør skjermfrie timer for å skjerme familielivet og parforholdet. 

Sistnevnte gjelder heller ikke bare deg - hele familien får mye godt ut av å droppe elektroniske duppeditter en liten periode hver dag. De vil kanskje protestere litt i starten, men, tough love.

- Husk at små endringer kan gjøre en stor forskjell. Gå en tur med din partner uten at mobilen får være med. Gi en klem. Se din kjære inn i øynene og spør «hvordan har du det, egentlig?» Slike små ting vil merkes, sier Søyland. 

- Er du karriereorientert er det viktig å huske at det ikke handler om å jobbe mest mulig, men å finne ut hvordan du kan logge av jobben når du kommer hjem. En sunn balanse mellom jobbliv og familieliv er alle tjent med. Det viktigste er å ta din partner på alvor. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer