OPPHOLDSTILLATELSE: Johanne og Marcos giftet seg i 2015, og har møtt mye motgang etter det. (Foto: Ida Bergersen)
OPPHOLDSTILLATELSE: Johanne og Marcos giftet seg i 2015, og har møtt mye motgang etter det. (Foto: Ida Bergersen) Vis mer

Oppholdstillatelse:

Johanne (25) giftet seg med ungdomskjæresten – like etter ble han sendt ut av Norge

– De brydde seg ikke om at vi var gift. Det er et ganske strengt system, og det er bra, men jeg synes at grunnen til avslaget var helt på tryne.

I 2008 kom Johanne Helstad Lihovd (25) i kontakt med chilenske Marcos Fernandez (33) via Facebook. På den tiden studerte han i Los Angeles, mens 16 år gamle Johanne bodde hjemme hos foreldrene sine i Hamar.

Etter at Johanne og Marcos begynte å snakke sammen, har de snakket sammen minst én gang daglig.

– Det var veldig spesielt, vi fikk umiddelbart god kontakt, og etter to år bestemte vi oss for å møtes. Jeg inviterte ham hjem til meg – der skulle han bo i tre måneder. Spesielt pappa var ikke så veldig fornøyde med det, ler Johanne.

For mange kan det virke som ren galskap å invitere en fremmed mann hjem til seg uten å ha møttes – i tre hele måneder. Men Johanne var ikke nervøs i det hele tatt, hun visste at det var riktig.

– Mamma måtte godsnakke litt med pappa i forkant, for han var ganske skeptisk. Når jeg ser tilbake på det nå, skjønner jeg det veldig godt. Men de tok han godt imot, og de ble raskt glade i han. Selv følte jeg at jeg kjente han godt allerede, selv om vi kun hadde hatt kontakt over nettet. Jeg husker at det var litt tabu på den tiden – nå er det jo helt vanlig å møtes over nettet.

Les også: Kjæresten til Marta Alise (25) sitter i fengsel

Manglet ett krav, som førte til avslag på arbeidstillatelse

De siste syv årene har paret reist frem og tilbake for å møte hverandre – i opptil tre måneder av gangen, med turistvisum. Det har blitt mange Hamar-turer på Marcos, og Johanne har besøkt han i Santiago, der han har bodd de siste årene. De ble forlovet i 2012, og giftet seg i Hamar 1. august 2015.

Giftet seg i Hamar i 2015: Syv år etter at de først begynte å snakke sammen, giftet paret seg. (Foto: Privat)
Giftet seg i Hamar i 2015: Syv år etter at de først begynte å snakke sammen, giftet paret seg. (Foto: Privat) Vis mer

Like etter bryllupet fikk Marcos tilbud om jobb som tennistrener i Gjøvik og Stavanger, og han søkte om arbeidstillatelse. Paret fulgte en sjekkliste og så til at alt var i orden, men fikk avslag fra UDI på grunn av én ting: Marcos skulle ikke trene toppidrettsutøvere.

– De brydde seg ikke om at vi var gift. Det er et ganske strengt system, og det er bra, men jeg synes at grunnen til avslaget var helt på tryne.

Paret trodde den gangen at de skulle få lov til å leve sammen som mann og kone, men slik ble det ikke – istedenfor ble det et tårevått farvel på Gardermoen. Neste steg var å søke om familiegjenforening, men da var nyutdannede Johanne nødt til å skaffe seg en jobb og tjene over et visst beløp.

– Det har vært kjempetøft. Mye har forandret seg siden vi startet å snakke sammen – da brukte vi msn og e-post – nå har vi heldigvis iMessage og Facetime. Det har vært utfordrende på grunn av tidsforskjellen, og jeg har tatt på meg alt jeg har fått av ekstravakter for å tjene nok. Men vi har på sett og vis fått det til å fungere.

LES OGSÅ: Slik møttes Jenny Skavlan og Thomas Gullestad

– Det var helt fantastisk da vi endelig fikk ja

Johanne måtte jobbe i et helt år, slik at fjorårets årsinntekt skulle være høy nok til at hun ifølge regelverket kunne forsørge begge to. Søknaden ble sendt i april, og 18. august kom brevet fra UDI: Marcos fikk endelig oppholdstillatelse!

– Vi hadde en god følelse, men det hadde vi jo sist også, noe som gjorde det ekstra vondt. Men det var helt fantastisk da vi endelig fikk ja, det ble mange gledestårer den dagen, smiler Johanne.

Mange engasjerte seg i saken da lokalavisa først omtalte paret etter avslaget på arbeidstillatelse i oktober 2015, og fortvilelsen de følte på da Marcos nok en gang måtte forlate Norge.

Må fortsette å jobbe for kjærligheten: Marcos har fått midlertidig oppholdstillatelse, men paret tror ikke at fornyelse skal bli noe problem. (Foto: Ida Bergersen)
Må fortsette å jobbe for kjærligheten: Marcos har fått midlertidig oppholdstillatelse, men paret tror ikke at fornyelse skal bli noe problem. (Foto: Ida Bergersen) Vis mer

– Etter dette oppslaget fikk vi enorm støtte, både fra kjente og ukjente – i inn- og utland. Folk har reagert på hvor strengt systemet er, man skulle nesten tro at det er nok å være gift, men slik er det ikke. Det var derfor ekstra godt å komme med denne gladnyheten!

Må fortsette å jobbe for at Marcos skal få bli i Norge

Johanne må fortsette å jobbe så mye hun kan de neste tre årene, da Marcos «kun» har midlertidig oppholdstillatelse. Men fornyelsen er bare småtteri i motsetning til det de har vært igjennom, så paret tror ikke at det skal bli noe problem.

– Nå har jeg en 60 prosent stilling som tennistrener i Hamar tennisklubb. Ved siden av det, skal jeg ta norskkurs, slik at jeg kommuniserer bedre med de yngste barna. Det er veldig vanskelig, og vinteren blir nok også utfordrende. Men det er utvilsomt verdt det, sier Marcos.

– Vi bekymret oss ikke over at Marcos kanskje ikke fikk bli i Norge da vi giftet oss, og da det virket helt håpløst etter avslaget i 2015 så vi etter andre land vi kanskje kunne bosette oss i. Men begge to ønsket å bo i Norge, så vi tenkte at det ordnet seg på en måte. Heldigvis seiret kjærligheten til slutt, sier Johanne.

LES OGSÅ: Kjæresten til Marta Alise (25) sitter i fengsel