Kjærlighetssorg

Kan du bruke tankene til å komme deg ut av kjærlighetssorgen?

- Om forholdet virkelig ikke passer, så hold fokuset på det du ikke liker, og det du ikke synes er tiltrekkende, råder sexologen.

KJÆRLIGHETSSORG: Kan du kontrollere følelsene dine? Noen aspekter ved kjærlighet og forelskelse kan nok kontrolleres gjennom tanker og følelser.  Foto: Scanpix
KJÆRLIGHETSSORG: Kan du kontrollere følelsene dine? Noen aspekter ved kjærlighet og forelskelse kan nok kontrolleres gjennom tanker og følelser. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blitt dumpet? Kjærlighetssorg er utrolig tungt og vondt. Mange av oss har dessuten en tendens til å glorifisere eksen litt, og det er ofte etter at det er blitt slutt at vi virkelig begynner å tenke på ham som helt fantastisk. 

- Ja, absolutt, vi har jo alle vært der. Det er veldig vanlig, sier Bianca Schmidt, som er gestalterapeut, samllivsterapeut og sexolog. 

Men når kjærlighetssorgen (eller forelskelsen) står på som verst, kan vi kontrollere disse følelsene på noe vis? 

LES OGSÅ: Blir deprimerte av kjærlighetssorg

Mener vi kan kontrollere kjærlighetsfølelser

En studie gjennomført av forskere ved Universitetet i Missoury-St Louis og Erasmus Universitet i Rotterdam, har konkludert med at det kan du; du kan kontrollere hvor sterke følelser du har for noen.

I studien ble først 27 deltakere bedt om å svare på et spørreskjema der de vurderte hvor god kontroll de mente vi kan ha på for eksempel tilknytningen vi har til andre mennesker, om vi forelsker oss og hvor betatt vi er i noen. 

I andre del av studien ble 20 nye deltakere, som alle var i et seriøst forhold, og 20 nylig single deltakere bedt om å besvare de samme spørsmålene, men denne gangen ble spørsmålene akkompagnert av 30 bilder av deltakerens tidligere eller nåværende partner. Ideen var at bildene skulle lokke frem positive og negative tanker om partneren.

Mens deltakerne svarte ble impulser i hjernen målt, og forskerne fant at de som tenkte positive tanker om partneren hadde sterkere kjærlighetsfølelser for ham eller henne. De som hadde positive tanker rapporterte også om å ha større tilknytning til partneren enn de som tenkte negative i etterkant av studien.  

LES OGSÅ: Derfor får kvinner sterkere kjærlighetssorg enn menn

Hold fokus på det negative

Har du og eksen nettopp gått fra hverandre, og du ønsker å komme deg videre, gjelder det med andre ord å vri tankene over på alt det negative med ham. Dessverre er det fort gjort å litt ubevisst benytte seg av motsatt teknikk, huske de beste stundene og alle de gode egenskapene.

Dette fører selvfølgelig til savn og økt kjærlighetssorg. Den raske veien til å komme over eksen er altså å fokusere på det negative. Det samme gjelder om du er forelsket i noen du absolutt ikke vil være forelsket i. 

Tenk på alt som er negativt, igjen og igjen.

- Om dette forholdet virkelig ikke passer, så hold fokuset på det du ikke liker, og det du ikke synes er tiltrekkende. Du kan ikke gjøre dette én gang, men hver eneste gang du drømmer deg bort. Tenk på alt som er negativt, igjen og igjen, sier Schmidt og påpeker at dette vil dempe tiltrekningen. 

Av følelsene deltakerne i den første studien selv mente de hadde best kontroll over, var det nettopp følelsen av tilknytning. Schmidt tror imidlertid det er fort gjort å overvurdere hvor god kontroll vi faktisk har.

- Det er klart at du kan jobbe med å øke tilknytning til et annet menneske, for eksempel ved å være åpen. Ofte blir vi faktisk mer tilknyttet enn vi tror. Etter et langt forhold er det mange som tror at de fortsatt er veldig selvstendige, men så kan man fort oppleve at «oi, jeg var ganske avhengig av kjæresten». 

Du må gjøre deg åpen for forelskelse for å forelske deg

Men om vi, til en viss grad, kan tenke oss ut av en forelskelse, kan vi da også påvirke hvem vi forelsker oss i, eller hvor sterke følelser vi har for partneren?

Så lenge det er en tiltrekning tilstede kan vi påvirke hvem vi blir forelsket i. Det er ting vi kan gjøre, og måter å tenke på, som kan ha en virkning på intensiteten i følelsene. 

- Så lenge en mann er innenfor det jeg synes er tiltrekkende, så kan noe påvirkes. Faller han helt utenfor alt jeg liker, så er det umulig. Forelskelse er sammensatt av en mange ting som en kjemisk reaksjon i hjernen – produksjon av seratonin og dopamin for eksempel. I tillegg til det så må du oppleve en «connection», og det kan du påvirke. Da må du åpne deg opp for å tillate det, sier Schmidt. 

Den amerikanske psykologiprofessoren, Arthur Aron, testet i 1997 om det går an å påvirke to menneskers følelse av nærhet til hverandre. Han plasserte deltakerne, som ikke kjente hverandre, parvis mot hverandre i hver sin stol, og fikk dem til å stille hverandre personlige spørsmål. Flere målemetoder viste at deltakerne følte seg nærere partneren sin etter forsøket, og dessuten var det flere som hadde bevart et forhold i ettertid.  

Flere år senere er det gjort flere lignende forsøk, blant annet gjorde et amerikansk videoproduksjonsselskap, «Soul Pancake» en miniversjon i 2015. En liten håndfull både etablerte par og ukjente ble da bedt om å stirre hverandre inn i øynene i fire minutter, og både de single og etablerte parene gikk fra undersøkelsen tilsynelatende nyforelsket. 

Du kan nok ikke stirre en hvilken som helst mann inn i øynene og forvente å stormforelske deg, men om du lurer på hvorfor du aldri forelsker deg, kan det være det handler litt om måten du åpner opp for at det skal skje. 

- Du kan tro at du er åpen fordi du kjenner på et savn, men så handler det om å våge å ta bort masken litt. Det er jo derfor dette med singel- og datingliv er så innmari skummelt. Vi må åpne opp. Det er sårbart - vi risikerer jo å bli avvist. 

LES OGSÅ: Singel? Disse uvanene gjør det ekstra vanskelig å finne den rette

ER HAN BARE IRRITERENDE? Det virker ikke som om det var så lenge siden dere var hodestups forelsket og du ikke kunne komme på én eneste negativ ting om ham. En tid inn i forholdet, kan situasjonen være litt omvendt, og det kan være lurt å prøve å snu litt om på tankene.  Foto: Scanpix
ER HAN BARE IRRITERENDE? Det virker ikke som om det var så lenge siden dere var hodestups forelsket og du ikke kunne komme på én eneste negativ ting om ham. En tid inn i forholdet, kan situasjonen være litt omvendt, og det kan være lurt å prøve å snu litt om på tankene. Foto: Scanpix Vis mer

Slik finner du tilbake til følelsene: 

Har du og kjæresten støtt på en liten «rough patch» kan det også hjelpe å snu litt på ting Når vi er nyforelsket blir vi litt blinde, og ser kun alt det som er fantastisk med den andre. Dette dabber litt av med tiden, og etter hvert kan du bli «stuck» i et mønster hvor du kun ser det negative. 

- Da begynner følelsene å dale fort. Det du kan gjøre da er å sørge for å vri fokus til det du liker. 

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye

Usikker på hvor god studien er

Leif Edward Ottesen Kennair er professor ved Institutt for psykologi ved NTNU. Han er kritisk til om det er så enkelt å kontrollere følelsene sine som førstnevnte studie gir inntrykk av, og forteller at noen av teknikkene som er brukt er teknikker vi vet ikke fungerer. Som blant annet med tilknytning til følelseslivet, som ved depresjoner eller om man er bekymret.

Han mener likevel noen aspekter ved kjærlighet og forelskelse nok kan påvirkes gjennom handlinger og tanker.

- Nå er jo kjærlighet et konstrukt som inkluderer en rekke andre prosesser, som intimitet, forpliktelse og lidenskap. Og noen av disse kan nok utløses gjennom forskjellige handlinger; andre ganger er det vanskeligere. Enkelte forelsker seg mer som følge av sex for eksempel, og mange menn opplever partner som mindre attraktiv etter «one night stands». 

Han synes det er interessant at noen mener man kan påvirke følelsene ved å tenke, og forteller at dette er noe mange deprimerte også står ved. Behandlere og forskere på området mener imidlertid grublingen er noe en som er deprimert er best tjent med å slutte med. 

- Så jeg er usikker på hvorvidt det stemmer at folk kan kontrollere disse følelsene så lett som oppgitt; og ville nok tvilt litt på teknikkene de tror hjelper dem. Det er nemlig ikke alltid det som oppleves som intuitivt er riktig.

LES OGSÅ: Forelskelse eller lyst? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer