Dating-apper

Kan du finne ekte kjærlighet på dating-apper?

Eller er det bare et minefelt av gamle flammer, avvisninger, «ghosting» og useriøs snikksnakk?

DATING- APPER: – Jeg ser en tendens til at kvinner i 20- og 30-årene stiller flere krav til en potensiell partner, sier eksperten.
DATING- APPER: – Jeg ser en tendens til at kvinner i 20- og 30-årene stiller flere krav til en potensiell partner, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Min første Tinder-date er egentlig en suksess. Jeg er altfor fint kledd for et par øl, men samtalen flyter lenge uten noen som helst pinlig taushet. Er det noe spirende romantisk potensial? Nei. Likevel sykler jeg hjem med et smil og gir meg selv et mentalt skulderklapp. Det er ikke så farlig.

Vi utveksler et par beskjeder etter daten. Men så dør samtalen ut uten noen store kvaler.

En uke senere hører jeg om en Tinder-date min lillesøster skal på. Han heter det samme. Han gjør det samme. Det er den samme. Han vet naturligvis ikke at han har invitert to søstre på date med en ukes mellomrom. Og min søster og jeg synes egentlig bare at det er ganske så morsomt. Men det får meg likevel til å tenke over hvor mange av den slags pinlige situasjoner som kan oppstå når man dater uten øyekontakt. Plutselig forvandler Tinder seg. Det er ikke lenger et spennende univers med eksotiske, nye mennesker. Det er på en måte som å stå på det lokale utestedet i den lille hjembyen der du vokste opp og skulle vurdere om ham du flørter med, har vært sammen med venninnen din en gang.

SAMTALEN DØR UT: Etter daten utveksler vi et par beskjeder. Så dør samtalen ut uten noen store kvaler. Men så hører jeg en uke senere at lillesøsteren min skal på date - med samme fyren! FOTO: NTB Scanpix
SAMTALEN DØR UT: Etter daten utveksler vi et par beskjeder. Så dør samtalen ut uten noen store kvaler. Men så hører jeg en uke senere at lillesøsteren min skal på date - med samme fyren! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

En rekke slike problemstillinger dukker opp: Hva gjør du når du støter på folk du kjenner? Når bør dere møtes på ordentlig? Hva betyr det når din venninnes gamle flørt gir deg et «super-like»? Og hva i all verden gjør du når en fyr du har mye uavklart med, plutselig dukker opp i bildestrømmen, og appen tvinger deg til å koke dilemmaet du har fylt en hel dagbok med, ned til et simpelt «ja» eller «nei».

Og så sitter du der alene i leiligheten din med ansiktet lyst opp av mobiltelefonens kalde skjær og tenker: «Hva gjør jeg egentlig på Tinder?»

– De fleste av oss går på datingtjenester fordi vi ønsker oss en kjæreste, sier Heidi Sahlgreen, som er psykolog og forfatter av boken «Digital kærlighed».

Hun har arbeidet med relasjoner, selvfølelse og kjærlighet i 13 år, og opplevd flere og flere klienter som har etterspurt råd og veiledning når det gjelder å date digitalt.

– Kjærlighet er et sterkt menneskelig behov, og vi går inn i digital dating fordi vi gjerne vil møte et annet menneske og bygge opp et forhold, forklarer hun.

Kan være langt mellom matchene

Og det finnes råd for slikt. Det finnes et hav av muligheter for digital dating. Tinder, Happn, Bumble, Badoo … De har ulike premisser, men gjør det mulig å ligge hjemme i sofaen i pysjen og møte hundrevis av single mennesker som leter etter det samme som deg.

Men det kan likevel være langt mellom matchene. Ifølge undersøkelsen «A First Look at User Activity on Tinder» fra Queen Mary University of London er det kvinnene som holder match-raten nede. I undersøkelsen, som består av data fra 230 000 mannlige og 250 000 kvinnelige Tinder-profiler i London, konkluderes det med at kvinner sveiper «ja» til langt færre profiler enn det menn gjør. Og de yngre brukerne er de mest kresne.

– Jeg ser en tendens til at kvinner i 20- og 30-årene stiller flere krav til en potensiell partner, sier Heidi Sahlgreen, og legger til at hun faktisk også ser tendensen hos menn i samme aldersgruppe.

– De er oppvokst med bilder på sosiale medier, der man får servert en illusjon om det perfekte liv og det perfekte forhold. Og det er det de forventer å finne på en dating-app. Så glemmer man at alle bare er mennesker. Ingen av oss er perfekte. Når man møter mennesker, for eksempel på en bar, regner man jo heller ikke med at det er den kommende far til ens barn. Man prøver å starte en samtale med ham fordi man synes at han ser interessant ut. Det er den samme innstillingen man bør ha når man er på en digital datingtjeneste.

Viktig å møtes fysisk ganske fort

Det kreves øvelse. For i det digitale landskapet finnes det verken sug i magen eller dvelende øyekontakt over dansegulvet. Du har få parameter du kan måle forholdets potensial ut fra. På Tinder er det en liten håndfull bilder, fornavn, alder og kanskje en kort profiltekst. Og med så få opplysninger å vurdere en person ut fra kan man lett begynne å sveipe til venstre når folk skriver at de ikke drikker kaffe. For hva har man da til felles?

Men på den andre siden kan en bitte liten ting også få deg til å sveipe til høyre. På et av hans bilder har han kanskje på seg en T-skjorte med favorittbandet ditt på. Og kanskje får profilteksten hans deg til å le. Og hvis det oppstår en match – at dere begge har sagt ja til hverandre – starter «kresenhetsfase to»: Når dere begynner å skrive sammen.

Akkurat som prinsessen ingen kunne målbinde sitter man og vurderer åpningsbeskjeden. Pirrer den ikke nysgjerrigheten, mister du interessen. De dårlige åpningsbeskjedene kan være de platte («Liker du best soloppgang eller solnedgang?»), de grenseoverskridende («Når hadde du sist sex?») og de litt kjedelige («Hei»).

MØTES FYSISK: Ifølge eksperten er det viktig at man møtes fysisk ganske raskt slik at man kan fastslå om man har en kjemi eller ikke. FOTO: NTB Scanpix
MØTES FYSISK: Ifølge eksperten er det viktig at man møtes fysisk ganske raskt slik at man kan fastslå om man har en kjemi eller ikke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men så dukker han plutselig opp i innboksen. Han som overrasker og sjarmerer deg. Han sender en beskjed du ikke kan la være å svare på, og så kan skrivingen starte. Og dere kan ha en fantastisk kjemi skriftlig. Men ifølge Heidi Sahlgreen bør man ikke kun skrive med hverandre altfor lenge.

– Vi håper på kjærlighet ved første blikk når vi dater digitalt. Men det er sjelden det skjer. Derfor er det også viktig å møtes fysisk ganske fort – kanskje når man har skrevet sammen en ukes tid. Vi merker nemlig først den ekte kjemien når vi sitter overfor hverandre. Er det gjenklang og gjensidig tiltrekning? Hvis vi ikke møtes raskt, risikerer vi at vi begynner å bygge opp en fantasi ut fra skriveriene. Fantasien kan komme til å forstyrre det første møtet, fordi man allerede har dannet forestillinger og følelser. Og på den måten kan man ikke se det mennesket som sitter overfor seg, sier hun.

- «Ghosting» er et vilkår ved digital dating.

Og hvis høye forventninger til det første møtet ikke innfris, er det lett å stoppe kontakten. Det er veldig lett å velge folk bort på Tinder, det skal ikke mye til. Innimellom dør en samtale ut. Andre ganger blir en match man liker godt, bare bli slettet. Og det kan også skje etter en date eller to. Heidi Sahlgreen mener at man bare må ta det pent.

– «Ghosting» er et vilkår ved digital dating. Og ghosting har alltid eksistert. Det er bare blitt lettere nå, sier hun.

Ghosting er et begrep som beskriver en relasjon som bare slutter uten forklaring. Den ene parten bryter kontakten ved ikke å svare eller ved å slette matchen. Han eller hun blir et «spøkelse». For en ghoster virker det kanskje som en snill måte å avslutte relasjonen på uten å måtte ta den tunge samtalen, men for den som blir ghostet, kan det være svært sårende. Men på en app som Tinder blir man nødt til å riste det av seg.

– Det hersker en slags forbrukermentalitet på sjekkeapper. De fleste av oss søker jo kun ett menneske. Likevel skriver vi kanskje til 30 personer for å se hva som skjer, sier Heidi Sahlgreen.

Man kan også si at digital dating ligner enarmede banditter. Det kalles «gamification» når en app du bruker for eksempel til matinnkjøp eller dating, benytter seg av de samme mekanismene som spill. Flere kan sikkert nikke gjenkjennende til uttrykket «å spille Tinder». Her har jakten på den store kjærligheten opphørt, og i stedet er det rusen ved å få en match som får deg til å fortsette å sveipe. Det gjør båndet mellom deg og «matchen» svakt, og gjør det lett å glemme at det sitter et menneske av kjøtt og blod i den andre enden.

Det er vanskelig å bryte igjennom all støyen på appen, og det er lett å bryte kontakten hvis den ikke lever opp til kravene. Så kan du overhodet vinne dette spillet?

Skeptikerne sier nei, for det er for lett og uforpliktende å skrive med andre på apper. Til gjengjeld vil tilhengerne mene at mennesket alltid har flørtet, og at det er forskjell på å gjøre det på en bar og gjøre det digitalt. Heidi Sahlgreen mener at sannheten om dating-apper ligger et sted midt imellom.

– Dating-apper som Tinder er et redskap vi kan bruke til å føre oss sammen med andre mennesker. Men vi må gi relasjonene tid og være realistisk. Kanskje fører en match til en date. Det kan bli til et forhold, et vennskap, et godt ligg eller bare en fin gåtur. Man blir nødt til å ta sjansen og gå til daten uten så mange andre forventninger enn at du skal møte et annet menneske, sier psykologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer