Ekstrovert og introvert

Kan en utadvendt person få et godt samliv med en introvert?

- Hvor godt samlivet blir med disse forskjellene i innadvendthet og utadvendthet, avhenger av et annet personlighetstrekk, sier psykolog.

PERSONLIGHET: Innadvendte og utadvendte er to ytterpunkter på hver sin side, i et parforhold kan det by på problemer. FOTO: NTB Scanpix
PERSONLIGHET: Innadvendte og utadvendte er to ytterpunkter på hver sin side, i et parforhold kan det by på problemer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Se det for deg; det er helg og atter en gang ønsker kjæresten din at dere skal ut, møte venner, dra på fest, eller bare finne på noe gøy. Men du, du har mest lyst til å kose deg hjemme i sofaen med en deilig middag og se en film sammen med din kjære. Kjenner du deg igjen?

At du og partneren har to ulike personligheter sier seg selv, men noen ganger kan man være så forskjellige at det skaper friksjon og misforståelser. Som for eksempel hvis den ene er introvert og den andre er ekstrovert.

– Hvis den ene ønsker så lite sosial omgang som mulig mens den andre gjerne vil møte folk flere ganger i uken, medfører det en vedvarende belastning på forholdet. Det er en ganske jevn friksjon i å ha hver sin sosiale agenda. Den innadvendte vil ha mer ro, den utadvendte vil gjerne ha mer action, sier psykolog og parterapeut, Andreas Løes Narum i parweb.no, til KK.

– Og de fleste vet ikke at dette handler om personlighet. De tolker det slik at partneren ikke er glad i dem, eller er uinteressert i å bruke tid sammen. De tenker at årsaken ligger i mangel på kjærlighet, og ikke i ulik personlighet, forklarer han.

De færreste av oss er helt ekstrovert eller introvert

Om man er ekstrovert eller introvert sier noe om hvordan man velger å organisere sitt sosiale liv; hvor stort behov man har for aktivitet og hvordan man henter seg inn igjen når man er sliten. En ekstrovert får gjerne energi av sosialt samvær, mens en introvert lader batteriene når de har alenetid.

– Kort fortalt vil introvert være at man liker å være alene, er lite intens i sine følelser og er mye av et tankemenneske. Man er vendt innover, innadvendt. Utadvendt betyr at vi liker å være omgitt av mange mennesker, har intense følelser og handler mer enn å tenke. Man er vendt utover, utadvendt, sier Svenn Torgersen, som er professor emeritus i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo, og en kjent forsker innenfor personlighetspsykologi, til KK.

Ekstrovert og introvert er to ytterpunkter på hver sin side av skalaen, og ifølge Torgersen er det de færreste av oss som er enten – eller.

– De fleste er sånn midt på treet. Vi liker å være noe alene, noe sammen med andre, er passe intense og tenker oss om en del, men kan også handle rimelig raskt. Noen er skiftende mellom det mer innadvendte og det mer utadvendte. Noen få er på ytterfløyene. Det er som at noen få er høye, noen få er korte ha vekst, og de fleste er rundt gjennomsnittet. Det samme gjelder vekt og intelligens, forklarer han.

TID SAMMEN: Hvis man har hver sin sosiale agenda kan det oppfattes som at partneren ikke vil bruke tid sammen med deg. FOTO: NTB Scanpix
TID SAMMEN: Hvis man har hver sin sosiale agenda kan det oppfattes som at partneren ikke vil bruke tid sammen med deg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Har ulike måter å kommunisere på

Selv om de fleste av oss ligger mer i midten av skalaen, er det likevel noen av oss som kan karakterisere seg som mer innadvendt eller utadvendt. Og når disse to ytterpunktene finner sammen i kjærlighet er det altså noen typiske problemer som kan oppstå. For eksempel hvordan fritiden deres burde brukes.

– Hvis partene befinner seg på ytterpunktene kan det skape problemer med hvor mye man skal være sammen med venner, bekjente, naboer, fjernere familie. Hvor mye man tolererer sterke følelser eller mangel på følelser hos partneren, hvordan man stiller seg til at partneren er mer impulsiv eller mer rolig, mer kjapp eller mer passiv, forklarer Torgersen.

Slike par kan ifølge Narum også møte på en utfordring når det gjelder kommunikasjon, fordi innadvendte og utadvendte gjerne har ulike måter å kommunisere på.

– Den innadvendte vil gjerne tenke og seg frem til en konklusjon i ro og fred, mens den utadvendte gjerne vil skravle seg frem til en konklusjon der og da. Det kan føre til at den innadvendte føler seg overkjørt av den utadvendtes snakking, og at den utadvendte føler seg ensom og forlatt fordi det ikke er noe svar å få, sier Narum.

KOMMUNIKASJON: Innadvendte og utadvendte personer har ofte ulike måter å kommunisere på. FOTO: NTB Scanpix
KOMMUNIKASJON: Innadvendte og utadvendte personer har ofte ulike måter å kommunisere på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forståelse og toleranse blir viktige faktorer

Å være ulike på dette området trenger ikke alltid bety trøbbel. Noen par klarer å bruke disse forskjellene til sin fordel.

– Hvor godt samlivet blir med disse forskjellene i innadvendthet og utadvendthet, avhenger av et annet personlighetstrekk; hvor stor evne de har til samarbeid, forståelse og toleranse, sier Torgersen og legger til:

– Hos noen par betyr det at de kan utfylle hverandre. Den ene tar vare på parets sosiale liv, den andre den indre lille familien. Den ene stimulerer, den andre gir ro. Den ene skjærer gjennom og handler, den andre maner til å tenke seg om.

Også Narum mener at det å ha forståelse for ulike personligheter er en viktig faktor for at forholdet skal fungere.

– Det er mye lettere å forholde seg til hverandre hvis man skjønner at personligheten kan være ulik. Det som er typisk for de parene som fungerer bra på tross av personlighetsforskjellene, er at de har forståelse, respekt og toleranse. Men det koster litt mer i hverdagen for slike par enn for de som er like i personlighet, forteller han.

Narum mener derfor det er en god idé å snakke sammen om forskjellene, og prøve å finne en måte dere kan kombinere den enes behov for sosial ro med den andres behov for selskapelighet. Kanskje kan en løsning være at dere setter av tid til å gjøre en del ting sammen, og en del ting hver for dere?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer