Dating:

- Kan ødelegge for de ekte menneskene der ute

Har du hørt om «Sneating» og «monkeying»?

DATING: Vi forklarer hva de ulike begrepene betyr. FOTO: NTB Scanpix
DATING: Vi forklarer hva de ulike begrepene betyr. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Så å si ukentlig kommer KK-redaksjonen over nye begrep innen dating. For ikke lenge siden snakket vi om «sneating», som er satt sammen av ordene «sneaking» og «eating» og betyr at du går på date kun for å få et gratis måltid.

- «Sneating» er forferdelig. Det mangler ekthet og integritet og ødelegger for de ekte menneskene der ute, sier den australske datingcoachen Samantha Jayne til Daily Mail.

Men det er ikke bare sneating som er oppsiktsvekkende i dating-verdenen om dagen. Vi har skrevet mange saker på de ulike fenomenene og som oftest handler det om hvordan noen oppfører seg på daten - da gjerne i negativ forstand.

SNEATING: Drar du på date kun for å få et gratis måltid? Foto: Scanpix
SNEATING: Drar du på date kun for å få et gratis måltid? Foto: Scanpix Vis mer

Ghosting

Uttrykket «ghosting» ble kjent for oss for litt over et år siden, men er faktisk et ganske vanlig fenomen, der daten din altså dumper deg ved å rett og slett slutte å ta kontakt eller svare på henvendelser fra deg.

- Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene å dumpe noen på, har gestalterapeut Bianca Schmidt tidligere sagt til KK.

- Når noen bare forsvinner så kan du bli sittende igjen med mange spørsmål – er han syk, vil han ikke mer, har det skjedd noe? Du kan bli sittende fast i en kvern av tanker om hva som skjedde.

Les mer om ghosting her.

Orbiting

«Orbiting» starter da med at du ghoster daten din, men du holder deg fortsatt litt i nærheten på nett – du «sirkler» fortsatt rundt. Det vil si at du slutter kanskje å svare på meldinger og å ta telefonen når en du har datet ringer, men du liker og kommenterer samtidig bildene til vedkommende på sosiale medier.

Med andre ord; kilde til voldsom forvirring. Men forvirrende oppførsel er ikke noe nytt i nettdatingverdenen.

- Fenomenet er jo veldig kjent og har vært det siden Facebook kom. «Hvorfor klikker du på bildene mine når du ikke ber meg ut på en ny date», har tidligere matchmaker Ane Hagen sagt til KK.

Les mer om orbiting her.

Micro-cheating

- «Micro-cheating» er en serie tilsynelatende små handlinger som indikerer at personen er emosjonelt eller fysisk opptatt av noen utenfor forholdet de er i, sier Melanie Schilling, psykologen bak uttrykket, til HuffPost Australia.

Uttrykket micro-cheating er riktignok fremmed for den norske psykologen Marit Hokland med privatpraksis nær Tønsberg, men det hun kaller utroskap i grenseland, er kjent nok. Det er et tillitsbrudd.

- Mikro-utroskap indikerer at det er mindre alvorlig enn utroskap, men så fører det jo til mange av de samme reaksjonene som utroskap. Det handler om tilliten i forholdet, har Hokland tidligere fortalt KK.

Les mer om micro-cheating her.

Submarining

«Submarining» er når noen du har datet en periode forsvinner for en stund, for så å komme opp til overflaten igjen med en eller annen versjon av en «hvordan går det» -melding. Gjerne uten noen som helst forklaring eller beklagelse for hvorfor man ikke har latt høre fra seg.

– Det å bare forsvinne og så komme tilbake igjen har blitt noe veldig mange gjør, og som vi av en eller annen grunn aksepterer som ok, fordi det er så vanlig. Men det er ikke ok. Det er respektløst og en gjenspeiling av det som har skjedd på den emosjonelle fronten i samfunnet vårt, har datingrådgiver og gründeren av Matchmaking Akademiet og Matchme.no Ane Hagen tidligere fortalt KK.no.

Les mer om submarining her.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Phubbing

Vi har tidligere skrevet om de vanligste skillsmissegrunnene i Norge; utroskap, sex og penger, men det er flere kilder til konflikt i et parforhold, og de senere årene har det sneket seg inn en tredjepart i de fleste forhold; telefonen. Det er jo ganske uskyldig å sjekke Facebook en gang i blant, tenker du kanskje, men mobiltelefonen din kan faktisk gi en ganske kjip dominoeffekt som kan skade forholdet ditt.

Dr. James A. Roberts er forsker på forbrukervaner og professor ved Hankamer School of Business at Baylor University in Waco, Texas. Han har sammen med kollega ved universitetet, Meredith David, undersøkt nettopp hvilken trussel mobilene våre kan være for forholdet.

- Vår undersøkelse fant at 70 prosent av de som var i et romantisk forhold var plaget av at partneren brukte mobiltelefonen mens de var sammen, har Roberts fortalt KK.no.

Fenomenet har på engelsk fått navnet phone snubbing (snubbing=ignorering/å være kald mot) eller litt enklere; «phubbing».

Les mer om phubbing her.

Gatsbying

«Gatsbying» handler rett og slett om at du oppdaterer sosiale medier og legger ut fine bilder av deg selv, skryter av den gode maten du har laget eller alt det spennende som skjer i livet ditt, kun for at crushet ditt skal se hvor bra du er.

Instagram, Snapstory og Facebook-profilen din fylles plutselig av flatterende selfies, morsomme fester og snikskryt. Høres det kjent ut?

- Mange bruker sosiale medier litt som en salgsannonse, og prøver å danne et så bra bilde av seg selv som mulig. De vil på en måte selge den komplette pakken av seg selv, ved å vise hvor flott livet deres er. Målet er jo at den de er interessert i skal bli interessert tilbake, har Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, tidligere sagt til KK.no.

Begrepet «gatsbying» er inspirert av novellen «The Great Gatsby», hvor Gatsby arrangerer store fester kun for å få oppmerksomhet fra sin utkårede, Daisy.

Les mer om gatsbying her.

Foto: Skjermdump fra The Great Gatsby
Foto: Skjermdump fra The Great Gatsby Vis mer

Kondoing

Marie Kondo er en japansk rydde- og organiseringskonsulent. Du har kanskje sett hennes egne Netflix-serie om rydding? Da vet du kanskje at hun alltid oppfordrer folk til å kvitte seg med ting som ikke gir deg så mye som et lite gnist av glede.

Og denne tankegangen skal ikke kun gjelde de syv nesten identiske toppene du har hengende i klesskapet, skal vi tro Kondo. Dette gjelder også på kjærlighetsfronten - dater du noen som du føler gir deg mer tankespinn enn det gir glede, så er det kanskje på tide å «kaste det»?

Tidstyver, utro mennesker, negative mennesker, de som sier de ikke er klar for et forhold etter seks måneder med dating - det finnes mange typer mennesker som kan gå under «kondo-ing»-trenden, mener Kondo selv.

Les mer om kondoing her.

Marie Kondo. Foto: Scanpix
Marie Kondo. Foto: Scanpix Vis mer

Cuffing season

Nei, «cuffing» har ingenting med verken håndjern i forbindelse med kriminalitet eller BDSM å gjøre.

I denne sammenhengen handler det om å si adjø til singellivet og gå inn i et forhold – men ikke permanent. Derav «season» og fenomenets tilknytning til vintermånedene.

Begrepet cuffing season refererer til at mange – og gjerne de som vanligvis liker å være single – går inn i kortvarige forhold når kulda kommer. Når sola gjør comeback og temperaturen er tilbake i 20-sjiktet, går romansen i vasken.

Les mer om cuffing season her.

Nytt for oss: zombieing og monkeying

Man skulle tro en var ferdig med alle dating-begrepene, men nå har det altså dukket opp to nye. Nye for KK-gjengen hvert fall! Har du hørt om zombieing og monkeying?

Førstnevnte går ut på at en du tidligere har datet - som da gjerne forsvant brått (akkurat som ghosting) - plutselig kommer tilbake i livet ditt. Akkurat som om hen skulle stått opp fra de døde.

Dersom du svinger det fra et forhold til et annet, så bedriver du «monkeying». Se for deg en ape som slenger seg fra en liane til en annen i jungelen. Bare i datingverdenen så er lianen forholdet du er i og du apen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer