Rebound Sex

Kan rebound-sex funke?

- Rebound-sex kan fungere på samme måte som når du spiser mye sjokolade. Det føles bra der og da, sier ekspert.

REBOUND-SEX: Noen stikker på byen, andre har en fast partner de dater noen uker for å komme over eksen. Men det er ikke alle det passer for.  Foto: NTB Scanpix
REBOUND-SEX: Noen stikker på byen, andre har en fast partner de dater noen uker for å komme over eksen. Men det er ikke alle det passer for. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange tyr til rebound-sex når det er slutt med kjæresten – enten det er med en fast sexpartner eller en tilfeldig du møter på byen. Men er det kun en quick-fix, eller kan det faktisk være en måte å komme over eksen på? Ifølge Bianca Schmidt, som er gestalterapeut og sexolog, kan rebound-sex fungere som en måte å komme seg videre på for noen. 

- For den som er dumpet, så kan det være en måte å brekke løs og komme seg videre. De som har størst utnytte av et nytt midlertidig forhold, er de som i størst grad har mistet opplevelsen av å ha noen verdi, sier hun og legger til at dette kan også få dem ut av en vond offerrolle mange tar etter å bli forlatt. 

Da kan nemlig rebound-sex være med å gi deg den bekreftelsen og følelsen av å være attraktiv, som har forsvunnet litt med bruddet. 

- Rebound-sex kan gjøre det litt lettere for deg å gi slipp og komme over bruddet, mener Schmidt.

LES OGSÅ: Blir deprimerte av kjærlighetssorg

Ikke glem å sørge

Har du imidlertid pleid å hoppe fra forhold til forhold, og du finner deg en «rebound» frem til neste fyr dukker opp, får du ikke nødvendigvis like mye ut av det. Det er bare en måte å stikke av fra sorg og bearbeidelse av det som har vært. 

- Da blir det en fortsettelse av ditt vanlige mønster, sier Schmidt. 

Det er heller ikke slik at rebound-sex er veien ut av kjærlighetssorg. Den generelle anbefalingen er å gi deg selv tid til å sørge. Å haste ut døra og finne en ny partner med en gang, lenge før du har bearbeidet bruddet er nok sjeldent lurt. 

- Men en del klarer å gjøre begge deler - sørge hjemme og fylle på med litt annet der ute – enten det er en rebound, venner eller noe annet. Men det forlenger jo gjerne sorgprosessen. De som kapsler seg litt inne, gir seg tid til å sørger dypt har det ofte verre der og da, men de har ofte en kortere sorgprosess, hvis de ikke blir sittende fast i sorg og offerrolle, sier Schmidt. 

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ha sex med en eks

Den andre parten kan bli hekta

Du har imidlertid ikke bare deg selv å tenke på om du får deg en rebound, og Schmidt legger vekt på viktigheten av respekt og ærlighet overfor den du inngår et midlertidig forhold med. 

- Dette kan være en fin avtale for begge parter, om den andre også er innforstått og ønsker det. Men ofte så er jo den du benytter som rebound en som ønsker seg en kjæreste. 

Er det tilfellet, mens du er utilgjengelig og kanskje mest opptatt av å snakke om deg selv og bruddet, er det lett at vedkommende kommer inn i det Schmidt kaller en hekt – han eller hun får litt, og vil ha mer, noe som kan ende i en voldsom lengsel. Dessuten vil vedkommende kunne strekke seg altfor langt for deg. 

- Man skal ha enormt respekt for den andre og andres følelser. Man har ikke fripass fordi man har gått igjennom et brudd.

LES OGSÅ: Faller du stadig for menn som ikke er bra for deg? 

Det viktigste er tid til å sørge

Torill Beate Enget er familiterapeut og sexolog. Hun er hakket mer skeptisk til sex med andre for å komme over et brudd, spesielt hvis du finner tilfeldige partnere på byen. 

- Min erfaring er at det ikke er spesielt lurt. Man får jo bekreftelse, og kan kanskje kjenne at man føler seg tiltrekkende – i øyeblikket. Jeg tror ikke det hjelper i lengden, men en kort stund, sier hun. 

Har du kjærlighetssorg er det beste rådet å ikke lete etter en måte å komme raskest mulig ut av det, mener hun. Du må tillate deg å bruke tid på å sørge, og ikke minst snakke med andre om det du opplever. 

- Kjærlighetssorg er det vondeste som finnes. Man må bare bruke tiden til hjelp, snakke sammen, og la seg selv sørge. Dette er en sorg man ikke snakker så mye om – det er ikke en sorg man sender blomster til, så det er viktig at man snakker med andre, og gir seg selv tid.  

KAN FØLE SEG TOMME: Rebound kan gi en umiddelbar, god effekt, men det er ikke alltid det fungerer i lengden, mener Sara Skaarup.  Foto: Scanpix
KAN FØLE SEG TOMME: Rebound kan gi en umiddelbar, god effekt, men det er ikke alltid det fungerer i lengden, mener Sara Skaarup. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Det kan godt være tårer forbundet med sorg, men du kan også gråte uten å sørge

- Føles bra der og da

- Rebound-sex kan fungere på samme måte som når du spiser mye sjokolade. Det føles bra der og da, sier den danske journalisten, forfatteren og sexologen, Sara Skaarup.

Hun forteller at på samme måte som ikke alle takler eller liker å ha one night stands, er ikke rebound-sex noe for alle. Noen kan føle seg tomme etterpå. 

- Det kommer helt an på hvem du er, sier hun. 

For noen kan det fungere bra blant annet fordi du får nye referansepunkter, og du ikke automatisk tenker på eksen når du tenker på menn eller på sex. 

- Kroppen husker det som skjedde sist, så for noen kvinner hjelper det å rense opp og innstille seg på at nå skal man videre. Men man skal være psykisk robust. Mange kan føle seg triste, tomme og brukt etterpå.

For noen kan rebound-sexen også være en måte å forskyve sorgen på. Også Skaarup legger dessuten vekt på viktigheten av at dere begge er klare over hva slags forhold dere har, om du skaffer deg en fast rebound. 

- Det er bare rettferdig å fortelle ham hva slags relasjon dette er, om du bevisst gjør dette for å komme over et brudd. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer