For Mye Sex

- Kjønnsorganene reagerer når «belastningen» er større enn vanlig

Tar man ikke hensyn til kroppen kan det bli ganske smertefullt, forteller ekspertene.

FOR MYE SEX: Ja, det er faktisk mulig å ha for mye sex ifølge ekspertene. - Har man sex ekstremt lenge og/eller mange ganger etter hverandre får man små mikrosår i slimhinnene som trenger ro for å gro. Tar man ikke hensyn til dette, kan det bli smertefullt. Foto: Shutterstock / MJTH
FOR MYE SEX: Ja, det er faktisk mulig å ha for mye sex ifølge ekspertene. - Har man sex ekstremt lenge og/eller mange ganger etter hverandre får man små mikrosår i slimhinnene som trenger ro for å gro. Tar man ikke hensyn til dette, kan det bli smertefullt. Foto: Shutterstock / MJTH Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du leste riktig! Det er faktisk mulig å ha for mye sex! Altså, det finnes ingen øvre grense for hvor mye sex du kan og skal ha og det handler heller ikke om diverse sykdommer man kan utvikle. Det blir bare rett og slett for belastende til slutt. 

- Det er klart det er mulig å ha for mye sex, forteller Siv Gamnes, som er sexolog, til KK.no og får støtte fra Heidi Thornhill, som er assisterende klinikkoverlege ved Kvinneklinikken.

- Akkurat som når man ellers «bruker kroppen for mye», som ved trening, så reagerer kjønnsorganene når «belastningen» er større enn vanlig, forteller Thornhill og legger til:

- Men som ved all annen «bruk» av kroppen, så tilpasser man seg situasjonen, så hvis man går fra å ha sex null ganger til to ganger daglig, så kan det bli sårt og vondt til å begynne med, men så øker toleransen etter hvert.

Men hvordan skal du vite at du burde ta en pause fra laknene? Du har kanskje opplevd å være litt ekstra sår nedentil en periode? Eller at det bare gjør innmari vondt under selve akten? Vel, det er to av signalene dine nedre deler prøver å gi deg for å forklare at det er nok. Drar du det likevel lenger, kan konsekvensene bli litt mer plagsomme ifølge ekspertene.

Så for å unngå større plager enn nødvendig forteller ekspertene hvilke symptomer som viser at du kanskje burde gi dine nedre deler et par dager fri. 

LES OGSÅ: Dette frykter vi at skal skje under sex

HØR PÅ KROPPEN: Sexolog Siv Gamnes forteller at det viktigste er å høre på kroppen, vil du eller vil du ikke ha sex? Hvis ikke kan det få større konsekvenser.  Foto: Privat
HØR PÅ KROPPEN: Sexolog Siv Gamnes forteller at det viktigste er å høre på kroppen, vil du eller vil du ikke ha sex? Hvis ikke kan det få større konsekvenser. Foto: Privat Vis mer

Du blir ikke våt

Gamnes forteller at hvis man skal definere hva som er for mye sex, er det at man først og fremst har mer sex enn man har lyst til å ha, fordi det er først da man kan pådra seg selv litt større problemer.

- Sex er akkurat som kroppen: når du er sulten og spiser blir du mett. Men fortsetter du å spise, selv om du er mett, vil det gjøre noe med kroppen og du vil bli misfornøyd. Det samme er med sex. Dersom du ikke følger kroppenssignaler om at du har lyst/ikke lyst til å ha sex, men bare har det uansett, så vil jo kroppen si i fra til slutt, sier Gamnes og legger til:

- Og da finnes det flere måter kroppen sier ifra på, men for oss kvinner går det for det meste i der nede. Den vil si i fra.

Ja, for når du ikke blir kåt, blir du heller ikke våt, forteller hun. Når sexlysten uteblir forbereder ikke vaginaen din seg til «action».

- Kjeden til oss kvinner er mer eller mindre litt fuktig hele tiden, men den fuktigheten som er der hele tiden er ikke den fuktigheten man trenger for å gjennomføre samleie. Da må man ha en annen type fuktighet som kommer når man får seksuell lyst, altså lubrikajson eller naturlig glidemiddel som det også kalles, forklarer Gamnes og fortsetter:

- Når man da har sex uten at man har lubrikasjon vil det oppstå friksjon i slimhinnene som vil danne små sår og mikrorifter. Dette er noe kroppen husker. Så dersom du har sex flere ganger uten lubrikasjon vil kroppen huske det og forbinde det med noe negativt eller en slags ubevisst frykt for at det skal skje igjen og lubrikasjonen vil fortsette å utebli. Da er man plutselig inne i en negativ spiral.

LES OGSÅ: Så mange er det normalt å ha sex med

SÅR OG RIFTER VANLIG: Medisinstudent, Ellen Støkken Dahl, forteller at det er vanlig å oppleve sår og rifter i underlivet dersom man ikke er våt nok og har hyppig sex.  Foto: Privat
SÅR OG RIFTER VANLIG: Medisinstudent, Ellen Støkken Dahl, forteller at det er vanlig å oppleve sår og rifter i underlivet dersom man ikke er våt nok og har hyppig sex. Foto: Privat Vis mer

Du får sår og mikrorifter

Gamnes får støtte fra medisinstudent og en av hodene bak bloggen «Underlivet» Ellen Støkken Dahl, som forteller at man kan få ulike småskader av å ha sex, men at dette er vanlig og helt ufarlig, til tross for at det kan være ubehagelig. Hun anbefaler i likhet med Gamnes at man må bruke god tid på forspill og vente med sex til man er skikkelig våt. Hvis ikke er risikoen større for å få diverse småskader i underlivet.

- Skjeden blir fuktig når man blir opphisset, er man ikke det og har sex kan du få rifter på grunn av friksjon mot slimhinnen i underlivet, sier Støkken Dahl og legger til:

- Klitoris, de indre kjønnsleppene og skjeden er dekket av en fuktig slimhinne i stedet for vanlig hud. Denne er sårbar, og det er lett å få små skader på den.

Også Thornhill forteller at rifter og sår er kroppens måte å si i fra på at det kanskje er på tide med en pause, og tar man ikke hensyn kan det bli ganske smertefullt.

- Har man sex ekstremt lenge og/eller mange ganger etter hverandre får man små mikrosår i slimhinnene som trenger ro for å gro. Tar man ikke hensyn til slikt, blir det smertefullt og kroppen sier selv i fra; «slutt, dette gjør vondt, jeg trenger en pause».

Riftene som oppstår kan både svi og blø litt, forklarer ekspertene, men presiserer at det absolutt ikke er farlig og at slimhinnen reparerer seg selv veldig raskt.

Du får vaginal- og urinveisinfeksjoner

Men til tross for at riftene i seg selv ikke er farlige, forteller ekspertene at sårene, dersom man ikke lar dem gro ved å ta en pause fra sex, kan gjøre vondt verre.

- Friksjonen kan gjøre at det blir hovent og at man som sagt utvikler de såkalte mikroriftene som igjen fører til en rekke andre ting. Det blir en slags dominoeffekt, sier Gamnes.

- På hvilken måte da?

- Når man utsetter underlivet for mikrorifter og sår, er man også mer utsatt for å få infeksjoner i både urinrør og vagina. Man er også mer utsatt for ubalanser i kjedeflora, som gjør at man kanskje ikke bare har vondt under samleie, men at man går rundt med små ubehag hele tiden, sier Gamnes og får støtte fra Thornhill som legger til:

- Ja, mikrorifter kan føre til infeksjoner, men det er sjeldent at det blir noen stor sak ut av det. Med en ny partner hvor man kanskje har hyppig sex til å begynne med, så er ikke mikrobiologien til paret helt samstemt enda. Dette kan føre til infeksjon i vagina på grunn av ubalanse i floraen, sier Thornhill.

- Det man må tenke på er at sår i underlivet gir økt risiko for smitte med kjønnssykdommer. Hvis man har sex med flere partnere er det viktig å huske kondom. Det gjelder uansett.

Er man for eksempel i tillegg litt plaget med urinveisinfeksjoner til vanlig, forteller ekspertene at man blant annet kan oppleve at dette tar seg opp dersom man har for mye sex.

LES OGSÅ: Dette gjør lite sex med kroppen din

Foto: Shutterstock / Photographee.eu
Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

- La kroppen lege seg

Med andre ord, dersom du først oppdager at kroppen sier ifra, er det bedre å ta en pause med en gang, da konsekvensene kun kan bli større og flere dersom man har mer sex enn kroppen klarer å takle.

- Opplever man først at man er sår og blir hoven vil jeg anbefale at man avstår fra sex til det roer seg ned. La kroppen får lege seg, sier Gamnes og fortsetter:

- Men har man først kommet inn i den onde sirkelen og sliter med å komme ut, for eksempel dersom man ikke får lubrikajson selv om man ønsker sex, kan man hjelpe kroppen med glidemiddel eller diverse oljer. Det viktigste er bare å unngå friksjonen som lager nye sår.

- Er det noe man kan gjøre for å forebygge diverse infeksjoner, dersom man har fått sår i underliv av hyppig sex?

- Infeksjoner får man først når bakteriene kommer inn i sårene og får gro eller finner veien opp i urinveisrøret. En god ide er å prøve å tisse etter at man har vært i sengen, da får man skylt ut bakteriene som har blitt dyttet opp i urinveisrøret eller lagret i kjeden under akten. Man kan også skylle seg litt nedentil, uten å vaske oppe i kjeden selvfølgelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer