Kurtisering

Klager han over at dere ikke har nok sex? Da bør du fortelle ham dette

- Mange kvinner trenger kurtisering gjennom dagen for å oppnå seksuell lyst, sier sexolog.

SEX? «Før var du alltid klar for sex, men nå vil du jo aldri», Hørt det før? Det er faktisk en naturlig grunn til at det er sånn. Foto: NTB scanpix
SEX? «Før var du alltid klar for sex, men nå vil du jo aldri», Hørt det før? Det er faktisk en naturlig grunn til at det er sånn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du da dere var nyforelsket og ikke kunne holde hendene fra hverandre? Da ethvert stjålet blikk fikk det til å bruse i årene og dere måtte kjempe for å ikke rive av hverandre klærne. Ahh det var tider det.

Dessverre varer ikke denne forelskelsesfasen i all evighet. På et eller annet tidspunkt tar hverdagen over – selv om det kan være fint det også, men sexlivet er kanskje ikke like aktivt lenger. 

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

Mannen lurer nå på hvor i all verden det har blitt av den dama som alltid pleide å være klar for sex. Og du lurer på hvorfor han prøver seg akkurat nå – du har jo akkurat sittet på alle fire og skrubbet toalettet og føler deg ikke spesielt tent.

Ifølge Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, er ikke dette så rart. Og det er i grunn to årsaker til det. 

– I starten av et forhold kurtiserer vi hverandre, med tekstmeldinger, blikk og kjærtegn. I tillegg er det masse hormoner som flyr rundt i kroppen når man er forelsket. Når hverdagen kommer så dabber disse hormonene litt av, og kurtiseringen forsvinner også litt, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Forelskelse eller lyst?

Ulike tenningsmønstre hos menn og kvinner

Hvor mye sexlyst vi har kan selvsagt være svært individuelt, men det er noen grunnleggende forskjeller på kvinner og menn. For eksempel trenger kvinner lengre oppvarming enn menn for å være klar for sex. 

– Menn har mye mer testosteron enn kvinner, som gjør at de lever kontinuerlig mye nærmere sexuniverset. Kvinner har jo også bittelitt testosteron, men vi er mer drevet av østrogen og progesteron, som gjør at vi kan gå mer i dvale når det gjelder sex. Vi har evnen til å glemme sex litt i perioder, forklarer Schmidt. 

FLØRT: I starten av et forhold kurtiserer vi hverandre, med tekstmeldinger, blikk og kjærtegn, som gjør at vi er alltid klare for sex. Foto: NTB scanpix
FLØRT: I starten av et forhold kurtiserer vi hverandre, med tekstmeldinger, blikk og kjærtegn, som gjør at vi er alltid klare for sex. Foto: NTB scanpix Vis mer

Og det er nettopp der det kan oppstå en misforståelse mellom mannen og kvinnen. En mann er ofte mer visuell i sitt tenningsmønster, og kan derfor være klar for sex etter å ha sett en pupp. Kvinnen derimot, krever oftere en stemning av nærhet for å komme på samme sted som mannen. 

– I starten av et forhold er hun ofte der. Fordi man hele tiden har en nærhet, følelse av å bli verdsatt og blir kurtisert. Dette holder henne nærmere sexuniverset. Derfor kunne han bare ta på henne så var hun klar, men når han gjør det nå så føler hun det invaderende fordi hun ikke er i sexlandskapet. 

I forelskelsesperioden holdes kvinnen nesten konstant varm. Hun minnes stadig på sex, og dermed har hun høyere tenning. Også Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, sier til KK.no at dette kan være viktig for en kvinne.

– Mange kvinner trenger kurtisering gjennom dagen for å oppnå seksuell lyst. Flørting, berøring, bekreftelse og trygghet gjennom ord og handling er for mange kvinner en inngangsport til lyst, sier Aasland.

LES OGSÅ: Er du redd for å ta initiativet til sex?

Gi hverandre oppmerksomhet

Forelskelse er en deilig følelse, men uansett hvor mye du ønsker det så kan du ikke få den til å vare for evig. Nå tar hverdagen over. Flørten forsvinner litt, og kanskje har dere ikke sex like ofte. Men det trenger slett ikke å dø ut helt.

LES OGSÅ: Mange kvinner klarer ikke oppnå orgasme under samleie

INTIMITET: Positiv kommunikasjon, med ros og gode tilbakemeldinger er viktgi for å beholde nærheten i et forhold. Foto: NTB scanpix
INTIMITET: Positiv kommunikasjon, med ros og gode tilbakemeldinger er viktgi for å beholde nærheten i et forhold. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Jeg får ofte tilbakemeldinger fra kvinner som opplever nedsatt seksuell lyst, fordi de føler at partneren ikke ser dem. Konkrete tilbakemeldinger handler ofte om at hun ikke føler hun blir tatt på som i starten av forholdet, og at partner ikke ser på henne med det samme blikket. Jeg hører også ofte at partner ikke kommuniserer på en måte slik at den andre føler seg attraktiv, og at positive tilbakemeldinger, ros og flørt, ofte er fraværende, forteller Aasland.

Det er en kunst å kunne holde en tone som er noenlunde lik der dere var i starten av forholdet, men hun mener det er verdt et forsøk. For det er positivt for forholdet å være bevisst på positiv kommunikasjon, med ros og gode tilbakemeldinger. (Psst: - Du bør «tvinge» deg selv til å bli kåt av og til!)

Jeg anbefaler alle menn om å legge inn aksjer!

LES OGSÅ: Ja, du bør onanere jevnlig!

– Hvis mannen skjønner hvordan kvinner fungerer så vil den seksuelle dansen flyte lettere. Derfor pleier jeg å anbefale menn om å legge inn aksjer. Kurtiser, gi henne et dypt kyss på morgenen, ta henne på rumpa og si at hun er deilig, og så drar du på jobb. Hun vil da sitte igjen og tenke «oi». Hun holdes da våken i sexlandskapet, forklarer Schmidt. 

Når mannen viser at han begjærer henne vil det lettere vekke hennes sexlyst. Men Schmidt påpeker at dette er ikke bare mannens oppgave. 

Kvinner bør også prøve å minne seg selv på sex. Tenk på sex, trigg deg selv. En kvinne som er i kontakt med seksualitet vil også få lyst på sex, forteller hun. 

LES OGSÅ: 5 sexstillinger dere bør prøve

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer