Dating

Klar for å finne kjærligheten? Da kan det være lurt å ta en «dateox»

En rekke nye begreper har inntatt datingmarkedet - et av dem kan til og med gjøre det lettere for deg å finne et seriøst forhold.

POSITIV: Vi tok en prat med en parekspert for å høre hva hun synes om den ferske «dateox»-trenden, og hun virker utelukkende positiv. FOTO: NTB Scanpix
POSITIV: Vi tok en prat med en parekspert for å høre hva hun synes om den ferske «dateox»-trenden, og hun virker utelukkende positiv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nytt år betyr gjerne nye muligheter, og kaaaanskje en ny partner? Det er i alle fall en del av oss som velger å gi datinglivet en ny sjanse idet vi inntrer 2020. Kanskje er du lei av å lage middag for kun én person? Lei av å sove alene hver eneste natt? Eller rett og slett savner en trofast sparringspartner i livet?

Det er du mest sannsynlig ikke alene om - og mange tyr til de såkalte datingappene i håp om å finne kjærligheten. I Norge er det Tinder, Grindr og Happn som er de mest populære, og ifølge en pressemelding sistnevnte er det en del nye begreper det kan være lurt å følge med på for å være mest mulig oppdatert i dette enorme sjekkelandskapet.

«Dateox» er en av dem - og ja, dette begrepet er en sammensetning av ordene «date» og «detox». Det går ut på at du rydder opp i dine «matcher» og «crushes», og kun beholder de du faktisk er oppriktig interessert i eller snakker med. I 2020 går kvalitet foran kvantitet.

LES MER: 5 gode råd for dating etter et brudd

«Less is more»

Vi tok en prat med parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, for å høre hva hun synes om den ferske «dateox»-trenden, og hun virker utelukkende positiv:

- Dette tror jeg på, fordi «less is more»! I dag trenger du ikke en gang å gå ut av din egen stue - du kan jo lete etter kjæreste 24/7 om du orker. Men selv om moderne teknologi gjør tilgangen langt bedre med mange potensielle partnere er det ikke nødvendigvis synonymt med at ting blir enklere av den grunn - tvert imot, vil mange si, sier Søyland.

Når man har mange valg er det ofte vanskeligere å velge. Man blir gående rundt og lete etter det grønneste gresset. Mange går fra den ene daten til den andre uten at det smeller i stjerner - eller man samler dem som pene glansbilder som kan være «kjekke å ha» for å vise frem til venner og kolleger.

- Men hva hjelper det om vedkommende både ser pen ut og kommunikasjonen er god, men dere har ulike mål? Han er ute etter en flørt mens du har vært klar på at denne gangen vil du finne en solid kjæreste. Det er i slike tilfeller det er tide med en «dateox».

Det som passer for deg

Søyland sier at det å snakke med to til tre personer versus 15 er som dag og natt. Merker du at du ikke klarer å engasjere deg eller klarer å huske hva dere pratet om sist - eller det som verre er; At du blander sammen historier slik at en fornærmer den potensielle - da er det på tide å trekke i bremsen, sier parterapeuten.

- Kjenn etter hva som føles «passe» for deg og gjerne reduser ytterligere. Det skal gjøre litt vondt om det skal virke. Jeg har faktisk hørt tilfeller i terapirommet fra de som på egenhånd valgte å redusere antallet de snakket med til to-tre, som etter relativt kort tid fant seg kjæreste.

LATTEDATE: Vår ekspertmener at «lattedating» er helt innafor, og gjør det til og med sunt å date flere. Vi møter jo stadig nye mennesker, og en kopp kaffe uten mas og press kan plutselig vise seg å være gull verdt. FOTO: NTB Scanpix
LATTEDATE: Vår ekspertmener at «lattedating» er helt innafor, og gjør det til og med sunt å date flere. Vi møter jo stadig nye mennesker, og en kopp kaffe uten mas og press kan plutselig vise seg å være gull verdt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES MER: Slik kan du date på budsjett

Den utvalgte unike

- Apropos det å snakke med flere potensielle partnere samtidig. På hvilket stadie bør man slutte å matche med andre når man allerede har noen man snakker med?

- Når det går videre til følelser og sex blir det mer komplisert å date flere - da foretrekker de fleste å være den utvalgte unike. Mange har blitt veldig såret og skuffet av å ha blitt dumpet etter en natt med sex fordi den andre ikke var ærlig - og plutselig ble det helt stille. Selv om de digitale datingreglene er litt annerledes, går ikke respekt og vanlig høflighet av mote. Husk at de du møter er mennesker, så snakk om det, oppfordrer hun.

Etter at datingen er blitt mer digital er det langt flere slik feller å gå i, så en «dateox» er både nødvendig og sunn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer