Sjalusi

Klarer du ikke å få kjærestens eks ut av hodet?

Det er ikke uvanlig, men blir det ille bør dere gjøre noe med det.

SJALUSI: Spesielt om eksen fortsatt er i live hans kan det være man kjenner på følelsen av sjalusi. FOTO: NTB Scanpix
SJALUSI: Spesielt om eksen fortsatt er i live hans kan det være man kjenner på følelsen av sjalusi. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å kjenne litt på sjalusien i blant er veldig normalt, og kan til og med være sunt, ifølge ekspertene. Og det kan skje enten du tenker på fortiden eller på fremtiden.

Kanskje mener du at det finnes en «the one that got away», som du mistenker kjæresten tenker på i blant, eller kanskje har kjæresten din barn med en annen dame som dermed alltid vil være del av livet deres? Eller kjenner du bare at det stikker når du tenker på henne eller på kjærestens fortid, uten helt å kunne sette fingeren på hva det er?

Det er i hvert fall ikke helt uvanlig å være litt sjalu på kjærestens eks.

LES OGSÅ: Har du vært utro? Dette bør du tenke på før du forteller det

Utro med eksen

- Det er nokså vanlig å være litt sjalu på ekser, sier psykologspesialist Kristina Moberg.

- Det handler nok om en frykt for ikke å være god nok. Man vet at ekser har hatt en plass hos den man er sammen med og kanskje har man et litt urealistisk ønske om å være den eneste ene - fortid, nåtid og fremtid.

- Det er vel det som gjør at mange menn før i tiden ønsket å ha en kvinne som ikke hadde ligget med noen før. De skulle være den eneste ene. Ingen konkurranse, ingen sammenligning, bare være den ene, fortsetter hun.

Dessuten er det ifølge henne slik at en del utroskap faktisk skjer med ekser.

- Noen er venner med sine ekser og møter dem i sosiale medier og utenfor, og da kan det være forståelig dersom det er et lite snev av frykt hos den nye. Tenk om de finner sammen igjen? Statistikken gjør oss jo ikke helt trygg, da en stor andel av utroskap faktisk begås med ekser. Kanskje terskelen for utroskap kan være lavere, siden man en gang i tiden var vant til å være nære, sier hun.

LES OGSÅ: Har du noen gang angret på et «One Night Stand»?

«Lurt» med litt sjalusi

For sjalusien handler om at man har en frykt for å miste noen, og som biolog Terje Bongard tidligere har forklart KK.no, er det en følelse som, i likhet med alle de andre følelsene vi har tatt med oss gjennom evolusjonen, tross alt er ganske klok å ha. Uten den ville det vært fort gjort å ta kjæresten for gitt.

PSYKOLOGSPEIALIST: Kritina Moberg. FOTO: Renate Torseth
PSYKOLOGSPEIALIST: Kritina Moberg. FOTO: Renate Torseth Vis mer

- Er du ikke sjalu sier du «værsågod, forsyn deg med partneren min» og da får du ikke mange etterkommere. Det som er vanskelig er at vi reagerer forskjellig på denne følelsen, har han uttalt.

For noen, eller i perioder, sitter denne følelsen litt i overflaten hele tiden og kommer fort frem. For andre skal det en del til.

- Hvor sjalu vi er på ekser avhenger blant annet hvor sikre vi er på vår posisjon i forholdet, hvor lenge siden bruddet er, om man mistenker at partneren tenker på og savner eksen, og også vår disposisjon til å være sjalu. Noen kjenner ofte på sjalusi, både for ekser og potensielle nye rivaler. Andre kjenner sjeldent på sjalusi, sier Moberg.

LES OGSÅ: - Utroskap kan oppleves som et alvorlig traume - omtrent på samme måte som å bli offer for en voldshandling

Kan være vanskelig når de har barn og dere ikke

Når du blir sjalu på kjærestens eks kan det altså handle om at du er redd de hadde noe dere ikke har.

- Er du litt usikker - kanskje har du blitt såra før og er litt redd, så er det lettere å bli sjalu, sier sexolog Ulla Aasland.

- Spesielt er det lett å bli sjalu om du sammenligner deg med en annen, og om personen du er sammen med stadig påpeker mye bra med sin gamle partner, fortsetter hun.

KAN HA MANGE ÅRSAKER: Om sjalusien blir for ille kan det være du bør få hjelp, mener sexolog Ulla Aasland. FOTO: Hilde Brevig
KAN HA MANGE ÅRSAKER: Om sjalusien blir for ille kan det være du bør få hjelp, mener sexolog Ulla Aasland. FOTO: Hilde Brevig Vis mer

Hun mener det å være sjalu på kjærestens eks nok ikke er uvanlig, og kanskje er det spesielt lett å kjenne på sjalusien ovenfor en kjæresten din har barn med.

- Slik en del forhold er i dag; hvor det er en ny kjæreste, men man har barn med en tidligere partner og har fortsatt forpliktelser til henne, så kan nok mange oppleve å bli sjalu. Man kan kanskje føle at de har noe dere ikke har – spesielt om du ønsker deg barn selv. Man kan kanskje kjenne på at man mangler noe sammen, sier Aasland.

LES OGSÅ: Er det ok å falle for venninnens eller søsterens eks?

Finn ut av hva som trigger sjalusien

Selv om sjalusifølelsen er helt normal og noe de aller fleste av oss vil kjenne på noen ganger i løpet av livet, så kan det gå for langt. Kjenner du at det preger deg veldig, så kan det være lurt å søke hjelp, mener Aasland.

Det kan også være verdt å prøve å komme til bunns i hva sjalusien kommer av. Er det han som er i overkant raus med gode ord om eksen og deres tid sammen, så er det selvfølgelig ikke rart om du kjenner en del på sjalusien. Da kan mye være gjort ved å snakke med ham om det, selv om det kan være vanskelig.

- Mange kan nok føle at det er skambelagt, og det er nok noen fordommer mot det, så det kan nok være vanskelig å snakke om. Se på det selv først; hva er det som gjør deg sjalu? Kanskje er det noe partneren gjør? Snakker han for eksempel ofte veldig positivt om eksen, så er det jo ikke sikkert han har tenkt over det, sier Aasland.

Er det for eksempel slik at du har vært igjennom noe vanskelig, som gjør at du har vanskelig for å stole på partneren, eller at du sliter med selvtilliten kan du trenge å bearbeide dette.

- Sammenligner du deg mye med andre er det viktig å prøve å tenke gode tanker om deg selv. Det er en grunn til at det er dere to nå, og det er en grunn til at han ikke er sammen med henne lenger, sier Aasland.

- Men er det et stort problem bør du søke hjelp. Da tenker jeg at det kan være faktorer der som trenger behandling.

LES OGSÅ: Hyppige partnerbytter kan være tegn på at du er usikker på deg selv

Trygg partneren, men ikke la deg kontrollere

Det er vondt å slite med sjalusifølelsen, men det kan også være vondt å være den andre parten. Det er viktig å ha forståelse for at noen ting som blir sagt, gjort eller har skjedd kan trigge sjalusifølelsen hos partneren, men Moberg påpeker at man bør ikke godta alt.

- Man skal ikke godta å bli kontrollert, sjekket ut, utspørret eller overvåket. Dersom partneren din er sjalu på en eller flere ekser anbefaler jeg å trygge ham eller henne, men også be den andre om å la det ligge og heller fokusere på å bli trygge sammen, sier hun.

- Uansett kan litt sjalusi være godt for forholdet. Det viser at man vil ha førsteplass og at man er redd for å miste den andre. Det kan gjøre at vi gir det lille ekstra av oss selv på en god måte. Mye sjalusi kan være en gift for forholdet, da det medfører høy grad av emosjonalitet, ofte kontrollbehov og få den andre til å miste sin frihet.

LES OGSÅ: - Kvinner med lav selvfølelse føler nok i stor grad at andre kvinner er konkurrenter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer