Savne en eks:

Klarer du ikke slutte å tenke på «the one that got away»?

Det er egentlig hjernen som lurer oss, ifølge eksperter.

SAVNER EN GAMMEL FLAMME: Det er mange som savner en gammel flamme - en man hadde sterke følelser for, men som det av en eller annen grunn ikke fungerte med. FOTO: NTB
SAVNER EN GAMMEL FLAMME: Det er mange som savner en gammel flamme - en man hadde sterke følelser for, men som det av en eller annen grunn ikke fungerte med. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sjelevenn, perfekt match, drømmemann, meant to be... Det finnes utallige fraser, sitater og etablerte sannheter når det kommer til kjærligheten.

En mye brukt (og mindre hyggelig) frase beskriver hvordan noen tenker om sin ekskjæreste:

«The one that got away», som ifølge Urban Dictionary betyr:

En person du hadde mye følelser for, og fortsatt har følelser for. Personen du ville «skulle være verdt det». Du lurer på hvorfor det ikke fungerte mellom dere, og om du skulle ha gjort mer, prøvd hardere. Etter hvert tror du kanskje at du er over personen, men ingen andre kan egentlig sammenlignes.

Etter denne intense forelskelsen kan du forelske deg i, og elske, andre personer, og du er kanskje over den verste kjærlighetssorgen - men innerst inne skulle du ønske at det fungerte mellom deg og the one that got away.

Det er normalt å tenke på ekskjærester iblant, men det er veldig vondt å tenke at den som egentlig var den rette for deg, slapp unna. Hvordan kommer du deg videre fra denne følelsen? Og ikke minst - hva gjør du hvis du fremdeles tenker på en gammel flamme når du er i et nytt forhold?

Vi glorifiserer ofte fortiden

Aller først: hva sier psykologien om dette fenomenet?

Vi tar vi en titt på hvordan hjernen vår har en tendens til å huske minner. Selv om det ikke alltid er hensiktsmessig å tenke tilbake på fortiden, er det er rett og slett sånn hjernen vår er skapt. Det skriver Psychology Today i en artikkel om temaet.

- Våre minner om fortiden gir mening til nåtiden og fremtiden. Hvis følelsene assosiert med et spesifikt minne er gode, vil hjernen vår dras til dette minnet - om igjen og om igjen. Det er ofte det som er tilfellet med «the one that got away», uttaler psykolog Jodi J. De Luca til Psychology Today.

Hun sammenligner denne effekten med en slags emosjonell tidsreise - likt som når vi hører på en favorittsang fra fortiden vår og gjenopplever følelsesmessige og fysiske reaksjoner vi hadde på den tiden.

Men, vi har ofte en tendens til å glorifisere fortiden, ved at vi rett og slett husker den som bedre enn det vi opplever at nåtiden er.

Psykoterapeut Kevon Owen tror fenomenet kan handle om at vi vil rette opp i det vi har gjort feil. I en ideell verden ville vi lært av våre feil og vokst av det, men sjansen til å gjøre dette med personen vi savner kan være borte. Og det kan være vanskelig å godta. Derfor kan «the one that got away» symbolisere et nederlag - på mange måter.

Og da kan det å holde fast i minnene om en gammel flamme påvirke oss negativt. Owen sier at det å fremme noen som «the one that got away» kan lede til problemer med selvbildet vårt, i tillegg til at det kan sabotere våre nåværende og fremtidige forhold.

For hvem kan konkurrere med et romantisert ideal?

KLARER IKKE GLEMME EKSEN: Hvis vi ikke klarer å glemme en gammel flamme, kan det gå utover nåværende og fremtidige forhold. FOTO: NTB
KLARER IKKE GLEMME EKSEN: Hvis vi ikke klarer å glemme en gammel flamme, kan det gå utover nåværende og fremtidige forhold. FOTO: NTB Vis mer

Mange har en eks de ikke klarer å glemme

Det er altså ikke sikkert at personen du savner var like perfekt som det du kanskje husker. Kanskje du til og med vet at ikke alt var rosenrødt. Men så oppleves følelsene like sterke likevel. Så hvordan kommer du deg videre?

Vi hører med ekspertene, og først spør vi:

Er «the one that got away» et reelt fenomen? Er det slik at mange sitter med en følelse av de mistet sin ekte kjærlighet?

- Ja, det er nok mange som har en sånn person i fortiden. En man hadde sterke følelser for, men som det av en eller annen grunn ikke fungerte for. Noen finner tilbake til denne personen, mens andre lengter i smug, sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

HUSKER FORTIDEN: - Det er lett å huske alle de positive tingene når noe annet føles negativt, men det er viktig å huske de negative sidene fra fortidens partner også. Gresset er grønnest der du vanner det, sier parterapeut Tone Haldorsen. FOTO: NTB
HUSKER FORTIDEN: - Det er lett å huske alle de positive tingene når noe annet føles negativt, men det er viktig å huske de negative sidene fra fortidens partner også. Gresset er grønnest der du vanner det, sier parterapeut Tone Haldorsen. FOTO: NTB Vis mer

Også Haldorsen påpeker at minnene våre ikke alltid reflekterer hvordan ting faktisk var. Tanker om en gammel eks kan ofte oppstå når vi ikke har det særlig bra:

- Det er når nåværende forhold skranter litt, at noen vil se bakover og tenke på den deilige forelskelsen man opplevde med en annen, sier Haldorsen, og understreker:

- Det er lett å huske alle de positive tingene når noe annet føles negativt, men det er viktig å huske de negative sidene fra fortidens partner også. Gresset er grønnest der du vanner det.

- Kan det å tenke på en person som «the one that got away» bli en selvoppfyllende profeti? Kan det hende vi glorifiserer eksen for mye?

- Ja, det blir absolutt en glorifisering, og at fokuset blir på kun de positive tingene og ikke de negative. Romantisering er en lett vei å gå.

- En miks av følelser

Også Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par, bekrefter at «the one that got away» er et reelt fenomen for noen.

Det kommer gjerne med en miks av følelser. Huseby lister opp:

  • Nostalgi, savn, kanskje lengsel - etter «the one»
  • Spenning, inspirasjon, næring til dagdrømmer
  • Dårlig samvittighet, føler seg illojal
  • Uro; tanker og samvittighet forstyrrer for tilstedeværelse
  • Alene; vanskelig å dele med andre
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie Vis mer

- Noen av dem jeg snakker med som strever med dette, beskriver uro og usikkerhet, og et sterkt behov for å få fred i sjelen.

De søker hjelp for å avklare hvorvidt de skal bli i sitt nåværende forhold eller gjøre det slutt, forklarer samlivsterapeuten.

- Som oftest kommer de til en konklusjon – hvilken, er ikke gitt på forhånd.

Sånne prosesser handler ofte om å se nærmere på flere ting. Man må ofte sammenligne følelser og fornuft, tenke kortsiktig vs. langsiktig, og reflektere over andres forventninger vs. egne forventninger. Mange trenger å «tenke tanken helt ut» sammen med en profesjonell.

- Andre jeg snakker med, har vært gjennom et langt familieliv med ekteskap og barn, og så funnet tilbake til en «gammel flamme». Noen ganger kan det se ut som de har tatt opp tråden der de slapp, og at forelskelsen blomstrer.

Se ordentlig på følelsene

Ekskjærester er kompliserte greier. Ofte var det mange følelser i sving, spesielt rundt bruddet. Lidenskap, smerte, glede, svik, savn. Det å tenke på en eks kan skape mange motstridende følelser i oss - det var jo en grunn til at vi var sammen med personen, men også en grunn til at det ble slutt.

Men hvor vanlig er det egentlig å savne en eks, flere år senere? Helt normalt, bekrefter Haldorsen. Her er det mange individuelle grunner, men én ting går ofte igjen:

- Grunnen til at mange savner eksen, er at det er noe kjent. Det er lettere å savne noe man kjenner til, enn å skulle lengte etter noe nytt. Det kan være små ting man savner, eller de større tingene.

Disse følelsene kommer gjerne når hverdagen er litt ekstra hverdag, og rutinene ikke er så spennende.

- Det trenger ikke å bety at man har problemer i nåværende forhold, så det kan være lurt å se ordentlig på hva man egentlig savner med eksen, og hvordan disse behovene kan dekkes sammen med nåværende partner, råder hun.

SAVNER EKSEN: - Noen av dem jeg snakker med som strever med dette, beskriver uro og usikkerhet, og et sterkt behov for å få fred i sjelen, sier samlivsterapeut. FOTO: NTB
SAVNER EKSEN: - Noen av dem jeg snakker med som strever med dette, beskriver uro og usikkerhet, og et sterkt behov for å få fred i sjelen, sier samlivsterapeut. FOTO: NTB Vis mer

Du bør være på plass følelsesmessig før du går inn i et nytt forhold

Men hva gjør du hvis du fremdeles føler at denne eksen virkelig var den rette for deg, selv når du tar med hans eller hennes negative sider i betraktningen?

Her vil løsningen åpenbart avhenge av om du er i et forhold eller ikke. Hvis du er singel må du rett og slett vurdere om du er villig til å ta opp kontakten igjen og forsøke på nytt.

Hvis du lengter så intenst etter eksen, selv i et nytt forhold, må du spørre deg selv om du er klar for dette nye forholdet, råder Haldorsen. Her er det viktig å ikke glemme at du faktisk er sammen med et annet menneske:

- Husk at den du har blitt sammen med også har følelser, så det er viktig å kunne se ting i et større bilde. For kan du involvere deg helt i noen andre om du lengter sterkt etter det som var?

Du kan bli veldig utfordrende å få et nytt forhold til å fungere hvis du sitter med så mye savn og romantiske tanker om en annen.

- Det kan være mange grunner til at det ble slutt, eller at det ikke ble dere, men det er viktig å være rimelig på plass følelsesmessig før man går inn i et nytt parforhold, understreker Haldorsen.

Hvis du er i et nytt forhold med en du elsker, er det i det minste viktig at du er ærlig med denne personen om hvilke følelser du sitter med, mener hun. La personen ta et valg om dette er noe hen ønsker å delta i, eller om det blir for mye.

Dersom du sliter med mye savn og vonde følelser, kan det være lurt å oppsøke hjelp hos en samtaleterapeut, råder Haldorsen.

- Å sortere følelsene og kartlegge hva de egentlig bunner ned i, kan gi en god start på å komme seg videre.

Slik forholder du deg til partneren din

Trine Huseby understreker at det er både naturlig og normalt å tenke på og å ha følelser for andre enn partneren din.

Hvis du opplever dette som utelukkende positivt, er Husebys råd klart; enjoy! Men:

- Hvis du er usikker: ta stilling til parforholdet ditt før du foretar deg noe aktivt overfor den andre.

Dette betyr at du bør unngå å oppsøke, gi respons, pynte deg for, snakke med eller skrive med personen du savner.

- Hvis du er bestemt på å bli i forholdet, og opplever tanker og følelser for den andre som et forstyrrende element, vil det antagelig være best for deg selv på sikt, å forsøke å avvikle «den gamle flammens» innflytelse i livet ditt, råder Huseby.

- Ett mulig tiltak kan være å betro seg til den man lever med og be om support; det vil ofte ha en «trollet ute av esken»-effekt, ved at mye av spenningen avtar, avslutter hun.

Slik kommer du deg videre

Hvis du velger å ikke ta kontakt med den gamle flammen, må du altså klare å leve med disse følelsene og forsøke å ikke la det fortsette å påvirke livet ditt og ditt nåværende eller fremtidige forhold.

Vi tar med oss konklusjonen i artikkelen på Psychology Today, som gir deg gode tips til hvordan du kan klare å gjøre nettopp det.

Husk at det mest sannsynlig var en god grunn til at det ikke fungerte mellom deg og den du ser på som din «ekte» kjærlighet. Psykoterapeut Owen råder deg til å innse og godta at personen faktisk er borte.

- Du vil ikke være sammen med en som ikke vil være sammen med deg, eller som ikke var villig til å arbeide for å gjøre forholdet deres bedre, sier han.

Her er tre tips til å komme over eksen:

  • Lag én liste over grunner til at forholdet fungerte, og én liste over grunner til at det ikke fungerte. Dette hjelper deg med å tenke mer realistisk.
  • Ikke følg personen på sosiale medier.
  • Prøv å vær til stede i nåtiden. Lar vi tankene vandre til fortiden for ofte, kan det føre til depresjon, angst og andre problemer.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer