Ejakulasjonsproblemer

Kommer ikke kjæresten din når dere har sex?

Det kan ha mange årsaker, og det er spesielt én viktig ting du kan gjøre for å hjelpe ham.

KOMMER HAN IKKE?: Det har sannsynligvis lite med deg å gjøre.  Foto: Shutterstock / VGstockstudio
KOMMER HAN IKKE?: Det har sannsynligvis lite med deg å gjøre. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommer han ikke når dere har sex? Det har sannsynligvis ingenting med deg å gjøre, og det verste du kan gjøre, både for ham og deg selv, er nok å tro det. Både det å ikke komme, og det å komme for tidlig kan ha mange årsaker, og kan ha psykiske årsaker, eller komme av fysisk sykdom eller medikamenter. Dessuten er det jo slik at vi er født forskjellige. 

- Det er mange reflekser der nede, det er refleksen som gjør deg kåt, ereksjonsrefleksen, orgasmerefleksen og ejakulasjonsrefleksen. Som regel så går disse refleksene som hånd i hanske, men ikke alltid. Når vi blir født får vi det biologene kaller en normalfordeling av disse refleksene, og det vil si at noen får litt for mye og noen får litt for lite, mens de fleste har sånn passe, sier Ellen Skjelbred, som er lege og spesialist i sexologisk rådgivning ved Mediwave, medisinsk klinikk for sexologi. 

Å komme for tidlig og å komme for sent, er med andre ord to sider av samme sak. Skjelbred forteller at det ikke er noen bestemt definisjon av hva som er sent og hva som er tidlig, men at det i førstnevnte tilfelle kan dreie seg om å ikke komme etter å ha hatt sex med penetrering i rundt 30 minutter, mens det i sistnevnte dreier seg om å komme svært tidlig – kanskje før man i det hele tatt har startet. 

LES OGSÅ: Blir man sett på som «mindre mann» om man ikke har hatt mange sexpartnere? 

Klarer ikke slappe av

Siv Gamnes er spesialist i sexologisk rådgivning. Hun forteller at den aller vanligste årsaken til både for tidlig og sen sædavgang er psykisk, for eksempel at han får prestasjonsangst. 

- Det kan være mange årsaker til dette, og ofte ser man at det er en form for prestasjonsangst – at man ikke helt klarer å gi seg hen til orgasmen. I tillegg finnes det en del medisinske grunner. 

Hvis han får det til når han onanerer, men ikke når dere har sex, er det sannsynlig at årsaken ligger i psyken. Da gjelder det å forsøke å stresse for mye med det. 

- Skjer det en gang i blant, så kan det være dagsformen, eller at han ikke egentlig hadde så lyst, og da er ikke noe å stresse med. Men jeg ser jo at mange menn kommer inn i en ond sirkel, der det skjer én gang og man begynner å stresse med hva som kan være grunnen til det, slik at det skjer neste gang igjen. 

Din oppgave er da den samme; prøv å ikke stresse, og ikke ta det personlig. Dette har sannsynligvis lite med deg å gjøre, og om du begynner å stresse, og han får dårlig samvittighet på toppen av det hele, vil det virke imot sin hensikt. 

- Det er absolutt ikke gunstig. Da får han bare et ekstra press på seg, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Sextipsene vi ikke får nok av

Varier og onaner sammen 

Gamnes råder til å oppsøke lege om han heller ikke klarer å komme når han onanerer. Om han får det til da er det et tegn på at alt er fysisk i orden med ham. Noen er også så vant med å onanere på en viss måte at han kun får det til da. Da er løsningen altså å begynne å variere. 

- Da kan det hjelpe å skifte teknikk. Da kan man også øve seg med partneren, ved at hun onanerer ham til han kommer, altså uten penetrering, slik at han blir vant med annen stimuli. 

I tillegg til å kunne være psykisk, eller resultatet av normalfordelingen av disse refleksene, kan de to ejakulasjonsproblemene altså komme av sykdom eller av medikamenter

LES OGSÅ: Liker du ikke når partneren ser deg naken? 

Mange medisiner kan gi ejakulasjonsproblemer

- Det er noen medisiner som kan gi denne effekten, sier Skjelbred og advarer selvsagt mot å slutte på medisinene på grunn av dette. 

- Men det som kan gå an å gjøre er å spørre legen om det går an å ta en såkalt «drug holiday» – altså at han hopper over medisinene, for eksempel en helg, for å prioritere sex. Mange av disse medisinene er forebyggende, og da kan det være helt trygt, så lenge det skjer i samråd med dem som har skrevet ut medisinene. 

I tillegg til dette kan ejakulasjonsproblemer komme av skader i nervesystemet eller sykdom i underlivet.

- Ved diabetes kan man få skader i nervesystemet, og svært mange som kommer til oss er diabetikere. Derfor er det viktig at de som har diabetes behandler diabetesen riktig. Etter fjerning av prostata ved prostatakreft er det også en del som opplever dette, og det kan også ha psykiske årsaker, som ved prestasjonsangst. 

LES OGSÅ: Sexstillingene som øker sjansen for orgasme

Dårlig indikator på om han egentlig har lyst på deg

Er problemet psykisk er hennes råd nummer én at han snakker med noen, og ikke går rundt med dette alene. Også hun advarer mot å stresse for mye om det er kjæresten din som ikke kommer når dere har sex. 

- Om en person har lyst på deg vises heller av hva han gjør - at han liker å være sammen med deg, og dessuten av om han får ereksjon, som er en mye bedre indikator på det enn ejakulasjonen.

Ellers finnes det en rekke medikamenter og behandling for både for sen og for tidlig ejakulasjon, men det er det mange som ikke vet, mener sexologen.

Dessuten er det en del hjelpemidler dere kan prøve, og Skjelbred minner for eksempel om at det ikke kun er kvinner som liker vibrasjoner, og mener det kan være et smart sted å starte med en partnervibrator, som altså stimulerer begge to. 

- Mange tror at spesielt det med å komme for tidlig er noe som skjer når man er yngre, og at når du blir eldre, så går det over, men dette er noe som skjer med alle. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer