Forhold:

Kompromissene du aldri bør inngå i forholdet

- Det stemmer ikke at kjærligheten tåler alt.

MANGEL PÅ KOMMUNIKASJON: En partner som ikke kommuniserer og sier hva han tenker og mener, kan oppleves som veldig frustrerende og vanskelig. Ikke aksepter hva som helst. FOTO: NTB
MANGEL PÅ KOMMUNIKASJON: En partner som ikke kommuniserer og sier hva han tenker og mener, kan oppleves som veldig frustrerende og vanskelig. Ikke aksepter hva som helst. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Helt fra vi er små lærer vi viktigheten av å glede oss over andres gleder, og at vi må dele med andre selv om vi helst vil beholde hele sjokoladen selv. Det samme gjelder i forhold, vi må møtes på midten og inngå kompromiss for at begge parter skal trives og føle seg viktige i forholdet.

I alle forhold er det noen klare regler som rett og slett er ikke- diskuterbare, men disse reglene varierer fra forhold til forhold. For noen er det utroskap, for andre løgn, kritikk eller latskap.

Felles for de aller fleste forhold er likevel at det kreves en haug av små og store kompromisser for at forholdet skal vare over tid.

For selv om du absolutt ikke har lyst til å spise middag hos svigermor i stedet for å dra på jentekveld, må du av og til gi etter for å glede kjæresten din. Eller hvis kjæresten på død og liv vil ha en fotballplakat hengende i stua, mens du hadde sett for deg noe helt annet... (eller nei, stryk den. Der går grensen!).

Uansett så kommer vi dessverre ikke unna at det er viktig å kompromisse, da det gjør at vi fremstår pragmatiske og snille, og gjør det lettere å få et forhold til å fungere i lengden. Men, det er viktig å være bevisst på at det finnes noen kompromiss du aldri bør inngå i et forhold.

Vær tro mot deg selv

- Først vil jeg si at det er positivt å tilpasse seg og inngå kompromisser i et forhold, og de fleste vil gå langt for å tilpasse seg en person man er glad i og forelsket i. Men det finnes absolutt mye du ikke bør godta.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Han trekker frem noen viktige punkter som du ikke bør inngå kompromisser på:

1. Vær tro mot den personen du er og hvordan du vil leve livet ditt.

2. Ikke la deg presse til å eksperimentere seksuelt, for eksempel med flere partnere og trekant, hvis det ikke føles riktig for deg.

3. Ikke gi opp din egen tro og ditt eget menneskesyn. Det er greit at dere ikke tror på det samme, men da må begge respektere ulikhetene.

4. Ikke inngå kompromisser når det gjelder ønsket om barn. Hvis partneren ikke vil ha barn og du sterkt ønsker det, er det stor sannsynlighet for at du vil angre når det er for sent. Veldig mange føler seg bitre senere fordi livet ikke ble som de hadde håpet på.

SETT NED FOTEN:- Du må finne en god balanse mellom egentid og partid. Lytt til dine egne verdier og ta dem på alvor. Si ifra og sett ned den emosjonelle foten selv om andre mener det er bagateller, sier eksperten.
SETT NED FOTEN:- Du må finne en god balanse mellom egentid og partid. Lytt til dine egne verdier og ta dem på alvor. Si ifra og sett ned den emosjonelle foten selv om andre mener det er bagateller, sier eksperten. Vis mer

Unngå for mange kompromisser

Et kompromiss handler om at noen må ofre noe, men det er viktig å være bevisst på at du hverken inngår for mange kompromisser og gir etter for alt, eller nekter å inngå et eneste ett. En mellomting er det sunneste.

- Det stemmer ikke at kjærligheten tåler alt. Ideal og realitet er dessverre ikke samme sak, alt du sier og gjør påvirker din intime relasjon, sier Kate Elin Søyland, som er parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.

Hun trekker frem to kompromisser som du ikke bør inngå i forholdet:

1. Dropp pliktsex

Et viktig kompromiss du bør unngå er å la seksualiteten bli en dønn kjedelig jobb.

- Unngå sex for "husfreden", mange angrer på det kompromisset og det er lettere å se når det har gått for langt. Stå opp for deg selv. Sextørke har sine naturlige årsaker, ta heller tak i problemene deres, råder Søyland.

Hun oppfordrer også til å ikke la deg "presse" til å eksperimentere med sex som du ikke ønsker.

- Vær heller utforskende i gode perioder på dine egne premisser. Ikke spill en spennende sexpartner eller lat som om du får orgasme dersom sexen ikke gir deg noe særlig. Husk at det er lov å være ærlig. Det er faktisk sexy, og begynnelsen på løsningen, sier hun.

2. Dropp bagatelliseringen

- Ikke gå på kompromiss med dine viktige verdier når du kjenner på hele deg at det din partner ønsker, gjør eller sier er galt. Ikke si «det går fint», hvis du kjenner at dette ikke er greit, råder Søyland.

Hun trekker frem eksempler som fysisk og psykisk vold, og gråsonene. Kanskje din partner dekker over og sier «det var jo bare en spøk». Ikke bagatelliser, stol på dine følelser. Noen opplever også at partneren for eksempel ikke liker hobbyen deres, som de gjerne elsker å bruke tid på.

- Finn en god balanse mellom egentid og partid. Lytt til dine egne verdier og ta dem på alvor. Si ifra og sett ned den emosjonelle foten selv om andre mener det er bagateller, sier Søyland.

Ikke hold ut år etter år i håp om at det vil gå seg til. Søyland råder heller til å søke profesjonell hjelp tidlig for å se på muligheten for å avvikle (hvis alvorlige overgrep), eller utvikle relasjonen.

IKKE LA DEG PRESSE: Ikke la deg presse til å eksperimentere seksuelt, for eksempel med flere partnere og trekant, hvis det ikke føles riktig for deg.
IKKE LA DEG PRESSE: Ikke la deg presse til å eksperimentere seksuelt, for eksempel med flere partnere og trekant, hvis det ikke føles riktig for deg. Vis mer

Unngå disse kompromissene

Det australske magasinet womenshealth har listet opp en rekke kompromiss som du ikke bør inngå i et forhold:

1. Å være den eneste som viser engasjement

Ingen vil være den eneste som tar initiativ og viser engasjement i forholdet. Ikke godta at du er den eneste som styrer skuta, dere må være to om det.

2. Ikke gi opp en hobby som er viktig for deg

Noen opplever at partneren klager over hvor mye tid de bruker på en hobby, eller kaller hobbyen meningsløs eller kjedelig. Det er absolutt ikke nødvendig å ha alle de samme hobbyene, men man må respektere disse ulikhetene. Ikke gi opp en hobby som du elsker for en partner som ikke respekterer det.

3. Ikke godta dårlig kommunikasjon

Alle som har vært i et forhold med dårlig kommunikasjon vet hvor frustrerende det er. Du prøver å tolke følelser, motiver og små hint for å forstå hva som er galt. God kommunikasjon er kjempeviktig, og ikke noe du bør inngå kompromiss på.

4. Ikke aksepter dårlig oppførsel

Du skal aldri akseptere at en partner behandler deg dårlig. Enten det er verbalt, emosjonelt, mentalt eller hva som helst. Ikke la noen misbruke deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer