Seksuelt overgrep:

- Kondomet snikes av i hemmelighet

Har du hørt om «stealthing»?

TAR AV KONDOMET: Selv om forholdet eller sexen var noe begge parter ønsket, er det et grovt brudd på samtykket å fjerne prevensjonen i hemmelighet under akten. FOTO: NTB
TAR AV KONDOMET: Selv om forholdet eller sexen var noe begge parter ønsket, er det et grovt brudd på samtykket å fjerne prevensjonen i hemmelighet under akten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du møter en person som du liker, blir tiltrukket av og gjerne vil ha sex med. Han inviterer deg hjem, dere har det hyggelig og du sier ja til å ha sex. Han tar villig på seg et kondom og du føler at det er trygt og slapper av med situasjonen.

Midt i akten merker du derimot at noe ikke stemmer. Dere skifter stilling og plutselig ligger kondomet på gulvet.

I en slik situasjon er det mange som blir handlingslammet, redd for å si ifra, redd for at sexpartneren skal bli irritert eller sint og en del fortsetter å ha sex, selv om det ikke føles riktig.

Du kjenner kanskje igjen settingen fra den britiske TV-serien «I May Destroy You», som utløste en global samtale rundt lover om seksuelt samtykke og ikke-samtykkende sexhandlinger, inkludert fjerning av kondom under sex.

For mange kan det føles som er svært alvorlig overgrep. Dessverre rammes altfor mange. Én av tre kvinner og én av fem skeive menn har blitt utsatt for det, ifølge en australsk studie.

FØLES SOM ET OVERGREP: Å fjerne kondomet i hemmelighet under samleie er en handling som kan gi store konsekvenser som graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, og det uten samtykke. FOTO: NTB
FØLES SOM ET OVERGREP: Å fjerne kondomet i hemmelighet under samleie er en handling som kan gi store konsekvenser som graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, og det uten samtykke. FOTO: NTB Vis mer

- Det gjør meg sint

- Stealthing er et forholdsvis ukjent begrep i Norge. Det må komme mer på dagsorden fordi dessverre blir flere utsatt for det og det må komme frem. Det gjør meg sint når jeg hører om noen som er utsatt for stealthing.

Det sier sexolog Bianca Schmidt til KK.

I flere land er det lovmessig et overgrep, og for mange oppleves det ekstremt inngripende og som et alvorlig seksuelt overgrep.

- Det er viktig å si at dette ikke er greit, og det er etter min mening noe som klart burde gå under kategorien overgrep, sier hun.

I Sveits ble en mann dømt for overgrep etter at han fjernet kondomet uten samtykke fra den han hadde sex med. I Norge har ikke tilsvarende sak vært behandlet ved domstolene.

Derfor fjerner de kondomet

Det er en kjent sak at mange påstår og vitser om at kondomet er i veien for full nytelse under samleie. Vi har alle hørt utsagnet «det er som å spise karamell med papiret på».

Litt enkelt kan vi tenke at stealthing handler om at han bare ønsker mer nytelse, men økt nytelse er nok for enkelt og ensidig tolket som årsak til stealthing.

Det å i skjul fjerne kondomet under samleie er faktisk en handling som kan gi store konsekvenser som graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, og det uten samtykke.

- Så hvorfor tillater menn seg å gjøre det?

- I beste fall kan det være naivitet, som ikke burde være god nok unnskyldning. Stealthing kan også gi en økt opplevelse av pirrende spenning av å gjøre noe forbudt og av å tøye grensene. Dessverre inkluderer dette å tøye andres grenser, uten samtykke, sier Schmidt.

I rommeligste tolkning kan stealthing ses på som egoistisk naivitet, men det har også et register som strekker seg hele veien til at man tenner på å ta makten og styringen over et annet menneske.

- Uansett årsak, her tar mennene seg til rette uten samtykke, sier hun.

Schmidt sier at sexarbeidere er spesielt utsatt for slike overgrep, fordi kundene føler de kan ta seg til rette fordi de har kjøpe en tjeneste.

BRUDD PÅ SAMTYKKET: - Det er viktig å si at dette ikke er greit, og det er etter min mening noe som klart burde gå under kategorien overgrep, sier sexologen. FOTO: NTB
BRUDD PÅ SAMTYKKET: - Det er viktig å si at dette ikke er greit, og det er etter min mening noe som klart burde gå under kategorien overgrep, sier sexologen. FOTO: NTB Vis mer

Risikoatferd

- Spenning og tabu kan øke tenningen, og det å fjerne kondomet skjult fra partner kan bidra til dette. Men fra den oppfattelsen til faktisk å fjerne et kondom uten å informere partner, bør innebære store moralske kvaler.

Det sier Anette Søholt, som er helsesykepleier og sexologisk rådgiver ved Sex og samfunn til KK.

Disse personene er drevet av risikoadferd og kanskje kan årsaken være det samme som ved annen risikoadferd som for eksempel rus, chemsex, barebacking og kjøp/salg av sex.

- Et åpenbart problem er at ved å fjerne kondomet, fjerner en også samtykket. Det er ikke lenger det samleiet du samtykket til, og en er da over i jus som omfatter vold og overgrep. Samtykke og samtykkelov er svært aktuelt og «stealthing» vil kunne komme inn under en slik lov, sier Søholt.

Advokat Elden mener at «stealthing» ikke er voldtekt etter norsk lov i en nyhetssak på TV2 (2017). Sverige derimot har et lovverk som gir mulighet til å straffe menn som fjerner kondomet uten samtykke.

- Uansett hvordan man velger å se på «stealthing», er det ikke tvil om at det er et fenomen som er svært problematisk etisk og moralsk. Samtidig er det mest sannsynlig straffbart. Det foreligger en planlegging og intensjon forut for handlingen, og partneren lever i uvisshet for seksuelt overførbare infeksjoner og graviditet. Autonomien blir borte med kondomet, sier Søholt.

Et brudd på avtalen

- Hvis du har samtykkende samleie, hvor en del av samtykket er avtalt prevensjon for å forhindre seksuelt overførbare sykdommer og graviditet, er det et brudd på avtalen og samtykket hvis kondomet snikes av i hemmelighet, sier Schmidt.

Det kan enkelt gjøres ved å fjerne kondomet i det de skifter stilling, for eksempel fra misjonærstilling til doggy, og da kan det være vanskelig for kvinnen å oppdage hva som skjer. Hvis hun oppdager det etter penetrering kan det også være for sent for å forhindre smitte av sykdommer.

- Noen kan også bli helt lammet, sjokkert og gå i frys i denne tilstanden. Det gjør at de gjennomfører samleiet, uten egentlig å ville det uten kondom. De er uforberedt, vet ikke hvordan de skal forholde seg til denne situasjonen og har kanskje ikke hørt om stealthing før, sier hun.

Mange vet nok ikke hvordan de skal reagere, eller kan være redd for reaksjonen om de sier ifra.

- Ofte er det et nytt bekjentskap, de kan være redd for sinne, manglende respekt og ikke minst om de vil bli mislikt om de sier ifra. Siden det er så mange som ikke har hørt om stealthing før, er det ekstra viktig å snakke om det, sier Schmidt.

Det kan være vanskelig å si ifra direkte til en person som du liker og ønsket å ha sex med, og mange blir handlingslammet i en slik situasjon.

- Jeg håper dette blir satt mer på dagsorden og at vi får en KLAR norsk dom som sier at det er ulovlig, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer