Dating

- Korona har gitt nettdatingen en ordentlig boost!

En bransje som ikke sliter som følge av koronakrisen er nettdating. Snarere tvert imot!

STØRRE SAVN: Koronapandemien har tydelig ført til at flere føler på et større savn etter en livspartner ved sin side - det kan datingappene bekrefte. FOTO: NTB Scanpix
STØRRE SAVN: Koronapandemien har tydelig ført til at flere føler på et større savn etter en livspartner ved sin side - det kan datingappene bekrefte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nettdating er ikke akkurat et ukjent fenomen i 2020. Vi har jo allerede i flere år både utforsket og gjort oss kjent med en mye mer moderne form for dating.

Vi har gjort oss opp meninger om de 10 verste dealbreakerne på Tinder, det er blitt laget humor ut av nåtidens datingkultur og så har vi selvfølgelig de hyggelige historiene om de som har funnet kjærligheten på Tinder.

Likevel har nettdatingen aldri vært så populær som det har vært etter at koronapandemien kom i mars. Ferske tall viser nemlig en kraftig økning av nordmenn som leter etter kjærligheten på nett det siste halvåret.

Økningen har vært både i antall brukere, og beskjeder sendt mellom brukere.

Størst i starten

– Våre tall ser ut til å stige med graden av korona-tiltak, melder datingtjenesten Match i en pressemelding.

De opplyser at det var et spesielt kraftig brukerhopp i de første månedene av koronakrisen. Den største økningen så de i april, med hele 35 prosent flere nye brukere og 48 prosent mer kommunikasjon. Påsken 2020 sammenlignet med året før viser en økning på hele 51 prosent flere nye brukere på Match.com.

- Våre tall speiler på en måte krisen. Når et samfunn er i en eller annen grad av lockdown, så stiger våre tall. Men når myndighetene åpner opp, ser det ut til at tallene normaliserer seg – eller går tilbake, sier nordisk Marketing Manager i datingtjenesten Match, Emélie Fauque.

60 000 nye medlemmer

Også datingappen Happn merker en markant oppsving etter at pandemien brøt ut. Etter hvert som at det ble mer tid hjemme alene og mer tid til å reflektere, fant flere single veien til Happn.

- Behovet for å snakke med noen ble åpenbart enda sterkere, spesielt siden det var påbudt å holde seg unna andre mennesker fysisk. Vi i Happn bestemte oss derfor da for å utvide kryssradiusen vår, fra 250 meter til 90 km. Vi startet også får nye videodatefunksjon - som kan bidra til nye møter, til tross for sosial distansering, sier skaperen bak Happn, Didier Rappaport.

De siste seks månedene har det blitt registrert 60 000 nye medlemmer fra Norge på Happn.

Tallene viser også at antall meldinger som er blitt sendt mellom brukere har økt med 20 prosent etter at korona ble et faktum.

Lever lenger

Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog, Kate Elin Søyland, sier til KK at en sånn utvikling viser at kriser ikke bare er negativt. Det gir flere positive fordeler, blant annet får vi tid til å tenke grundig gjennom livene våre.

- «Alt stopper opp». Mange har tilbrakt mer tid hjemme, noe som gir bedre til tid å tenke på hva som egentlig er viktig. Der kan dating, eller en ny livspartner, være noe man kjenner et ekstra savn etter, sier Søyland.

Hun mener det ikke er tilfeldig når forskning viser at det å være glad i noen og bry seg om et annet menneske, gjør at vi får bedre helse. Folk i gode relasjoner lever lenger, dessuten gir digital dating mange muligheter.

- Det er jo befriende virusfritt. Man trenger ikke å ta hensyn til «1-meters-regelen», hvert fall ikke så lenge det foregår online. Vi mennesker er skrudd sammen på den måten at når livet er vanskelig, enten det er korona eler andre kriser, så trenger vi noe positivt å fokusere på. Det tror jeg er sunt - enten det er nettdating eller en ny serie på Netflix.

Vi trenger hverandre

Søyland sier hun er overrasket over alle som forteller at de har fått seg kjæreste midt under koronapandemien. Det sier noe om hvor flinke vi er på omstilling og hvorfor vi knytter nye bånd.

- Vi trenger hverandre - krise eller ei. Nettdating vil alltid kunne ha noen negative sider, men jeg har lagt merke til at folk oftest trekker frem det positive i den fasen vi er i nå.

- Hva tror du er den største forskjellen på nettdating før og etter korona?

- Folk seriedater ikke like mye lenger og one night stands er naturligvis ikke like attraktivt med tanke på smitte. Det fører til at noen leter i eget nettverk i stedet for å date mange ukjente og la det bli med den ene natten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer