Krangle I Ferien

Krangling i ferien kan være sunt for forholdet

- Kan skape mer nærhet i forholdet og ferien, sier parterapauten.

KRANGLER I FERIEN: En etterlengtet ferie kan være en vel så stor kilde til konflinkt som mye annet.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
KRANGLER I FERIEN: En etterlengtet ferie kan være en vel så stor kilde til konflinkt som mye annet. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som har vært i et parforhold kjenner vel til den typiske feriekrangelen. Man har høye forventninger til at ting skal bli harmonisk, avslappet, spennende.... Ja, rett og slett perfekt. Men faktumet er at det er ganske vanlig å krangle en del på ferie. Psykolog Peder Kjøs forklarer hvorfor det er slik. 

- Man kan ikke unngå å krangle på ferie, for de tingene man krangler om er ting som man egentlig bør ha snakket om. Det er små og store avgjørelser som skal tas også har man gjerne forskjellige ønsker, sier han. 

Bare noe så enkelt som hva man skal bruke morgendagen på, kan være kilde til konflikt. Kanskje du har lyst til å planlegge en spennende utflukt, mens han bare vil ta en øl på stranden og ta livet som det kommer? Da kan frustrasjon vokse hos begge parter. 

LES OGSÅ: Slik unngår dere krangler i ferien

Kjøs forklarer at man ikke nødvendigvis bør forsøke å unngå krangelen.
 
- I stedet for å unngå krangling bør man finne måter å snakke om det på, uten å krangle. Hold det emosjonelle på et akseptabelt nivå og ikke ta av. Ikke kall den andre for ting og vær saklig. En ting til som er veldig viktig er å ta opp ting før man er forbannet, bare når man er irritert. Da tar det ikke av på samme måte, sier han.
FORVENTNINGER: Ønsker dere begge å ligge på stranden hele dagen eller vil en av dere gjøre noe aktivt? Foto: © Zoonar/N.Okhitin
FORVENTNINGER: Ønsker dere begge å ligge på stranden hele dagen eller vil en av dere gjøre noe aktivt? Foto: © Zoonar/N.Okhitin Vis mer

Tre tips til ferien

Sommerferien er ofte et av årets høydepunkter, og mange gleder seg i månedsvis til å få en ordentlig pause fra den travle hverdagen. Dessverre kan de høye forventningene føre til krangling i ferien.

Kate Elin Søyland, som er parterapaut og driver privatpraksisen Åpen Dialog som ligger i Sandnes, har tre gode tips til en hvordan dere kan få en harmonisk ferie sammen: 

1. Avklar ferieforventninger: - Når du føler at dine ønsker og behov er viktige og blir prioritert er vi langt mer medgjørlige –og krangler dermed mindre. Krangler handler ofte om udekkede behov. 

2. Vær høflig: - Si takk, vis at du tenker på din kjære med små handlinger og vær den første til å be om unnskyldning om en dum situasjon oppstår. Da er du relasjonelt modig – i stedet for at dere begge går og furter – eller later som ingenting (helt til neste bagatell utløser en krangel!) 

3. Ha det gøy: Ikke vær så opptatt av at ferien skal være «perfekt». Er flyet forsinket se heller muligheten til for eksempel litt ekstra kvalitetstid med kjæresten på en restaurant, istedenfor å irritere deg  over ting du faktisk ikke kan gjøre noe med. 

Men i likhet med Kjøs, mener Søyland at en krangel kan være sunt for forholdet deres. 

- Kommer det en dum krangel – kan den faktisk skape mer nærhet i forholdet og ferien, om dere får til en god prat om det etterpå. Tren på åpen dialog – krangler handler tross alt om mye misforståelser, da er sjansen større for at ferien blir mer lystbetont med mindre krangling, lave skuldre og topp stemning -  uansett ferievær, sier hun. 

- HUSK: Gode ferieminner er god relasjonsbygging!

LES OGSÅ: Dette krangler vi om på ferie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer