Mobilavhengighet:

Kristina (60) mistet kjæresten til sosiale medier

- Når sosiale medier frister mer enn din nakne kjæreste, bør det ringe en bjelle.

FINN EN FEIL: Tar du med deg telefonen i senga? Det kan skape trøbbel i parforholdet. Foto: Scanpix.
FINN EN FEIL: Tar du med deg telefonen i senga? Det kan skape trøbbel i parforholdet. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Hvor lenge kan du vente før du må inn på Instagram og Facebook? Har du alltid nesa i mobilen, selv ved middagsbordet eller når du ser på film med kjæresten din?

Mange av oss har en viss avhengighet til mobilen, men for noen tar det rett og slett overhånd. Kanskje tenker du at det ikke er så farlig – alle bruker jo tid på sosiale medier i dag, men du skal ikke undervurdere de negative effektene. Overdreven mobilbruk kan nemlig gjøre stor skade på ditt parforhold.

– Sosiale medier har blitt en vanlig snakkis i terapirommet. Bare det å ta «en liten tur innom Facebook» er en love-killer i mange parforhold, sier Kate Elin Søyland, familie- og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, til KK.no.

Når et par har ulik oppfatning av hva som er passe mengde bruk av sosiale medier, ulike formeninger om når det passer seg, og ikke minst ulike formeninger om hva som er «kvalitetstid» som par, så kan det fort oppstå problemer.

– Den ene syns gjerne at det holder å være i samme rom, mens den andre savner øyekontakt, dialog og lette kjærtegn. Noen tar også skjermene med seg i sengen. Og det er klart når (u)sosiale medier frister mer enn din nakne kjæreste, så bør det ringe en bjelle, sier hun.

LES OGSÅ: Par som ikke poster bilder av seg selv i sosiale medier, er lykkeligere

«Sosiale medier stjal kjæresten min»

Det er lett å tro at det i hovedsak er den yngre garde som er avhengige av sosiale medier i hverdagen, men i realiteten er dette et problem du finner også hos godt voksne mennesker. Det er «Kristina» (60) et godt eksempel på. I lang tid har hun følt at sosiale medier stjeler samboeren hennes, og kjenner seg derfor godt igjen i Søylands beskrivelser.

– Det føltes som sosiale medier ble viktigere for ham enn alt annet i livet. Han ble sittende på telefonen og stengte helt av for utenomverdenen. Da inviterer man ikke til samtaler, eller til å være sammen. Etter hvert ble jeg bare kvalm av alt som har med sosiale medier og gjøre, forteller hun til KK.no.

– Kjæresten min har veldig mange venner på sosiale medier, og han har sviktet tilliten min tidligere ved å flørte på nett. Derfor har det tidvis vært vanskelig for meg å stole på ham når jeg ser at han legger til ukjente damer, forteller hun.

Men potensiell flørting er bare en liten del av problemet, det som tærer mest på Kristina er kjærestens mangel på tilstedeværelse.

– Av og til kjenner jeg at jeg blir forbannet, og av og til kjenner jeg meg såret. Det påvirker følelsene mine, for hvordan kan du være nær og kjærlig med noen som ikke gir deg oppmerksomhet? Noen ganger skulle jeg ønske at jeg var telefonen hans.

LES OGSÅ: Nei, du bør ikke lufte parproblemene deres på Facebook

ENSOM: Når telefonen får mer oppmerksomhet enn partneren er det lett å føle seg ensom og oversett. Foto: Scanpix.
ENSOM: Når telefonen får mer oppmerksomhet enn partneren er det lett å føle seg ensom og oversett. Foto: Scanpix. Vis mer

At telefonen er hans førsteprioritet er hun slett ikke alene om å legge merke til. Denne oppførselen tar han med seg hvor enn han går, derfor får hun full forståelse for sin frustrasjon av familien.

– Folk sier at de synes det er vanskelig å bli kjent med ham, fordi han alltid er på telefonen, og jeg synes dette er flaut når vi er i selskap eller i familiesammenkomster. Det er både uhøflig og respektløst å ignorere de menneskene man sitter sammen med. Jeg vil gjerne vite at mannen min er til stede, forteller hun.

LES OGSÅ: Overdreven mobilbruk kan gå ut over ditt sosiale liv

Kan drepe både sexlysten og romantikken i et forhold

Alt skulle deles. Og alt som andre deler måtte leses. Kristina følte seg oversett, og alle forsøk på å ta opp problemet ble avfeid som en bagatell.

– Når jeg har tatt det opp med ham så kan han hisse seg litt opp og si at det må jeg tåle, for jeg ser jo på TV for eksempel. Jeg har prøvd å sette grenser, blant annet ved å si at vi ikke skal bruke telefonen i senga – da skal det være meg og ham. Men med det samme jeg snur ryggen til så er han på telefonen, forteller hun.

Ifølge Kristina har samboeren mange unnskyldninger for hvorfor han må bruke sosiale medier, blant annet at det er viktig for jobben hans, og at han har så mange venner at det tar tid å følge med på alt.

– Men hvis du trenger telefonen til jobb så kan du sette av tid til det, du trenger jo ikke være tilgjengelig hele tiden. Hva er det som er viktig her i livet? Vil du ha en glad kjæreste som viser omsorg og kjærlighet? Det stopper opp av seg selv hvis man bare ser baksiden av mobilen på partneren, sier Kristina.

Ifølge Søyland er det lett å flykte inn i skjermene med påskudd om at man «bare skal sjekke en jobbmail», spesielt hvis man har kranglet eller noe blir ubehagelig.

– Når problemer blir skjøvet under teppet blir ting vanskeligere, dere får ikke reparert sexlivet, romantikken forsvinner og din kjære blir gjerne enda mer frustrert. Mange beskriver sosiale medier som en pest og en plage for lidenskapen, som en «dame» man ikke blir kvitt. Dette bør vi liksom bare tåle, fordi «alle bruker Facebook», forteller parterapeuten.

Dessverre er dette et velkjent fenomen i tiden. Faktisk er det så utbredt at det har fått et navn; såkalt «phubbing». Og en amerikansk studie utført av Dr. James A. Roberts, professor ved Hankamer School of Business ved Baylor University i Waco, Texas, har vist at mobiltelefonen faktisk kan utgjøre en reell trussel for et parforhold.

– Det (phubbing) er et problem fordi det devaluerer den andre parten – de føler at de ikke er prioritert. For at et forhold skal være sunt må begge parter være der for den andre. Når vi distraheres av telefonen mens vi er sammen med partneren vår, er vi sammen, men alene, har han tidligere sagt til KK.no. har han tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: Snoker du på mobilen til kjæresten?

Sosiale medier endrer måten vi kommuniserer på

De eldre generasjonene har ikke vokst opp med sosiale medier slik dagens unge har. De har ikke lært om nettvett på skolen eller fått begrensninger av foreldre om hvor og når det passer seg å forsvinne inn i en verden av digitale venner. Dette er voksne mennesker, og voksne gjør som de vil. Men det betyr ikke alltid at de vet best.

Sosiale medier kom plutselig inn i livene våre i voksen alder, likevel føler jeg at det blir mye «fjortisoppførsel» av dette. Det er mye man deler som ikke er respektfullt, eller som ikke er nødvendig informasjon. Kommentarer man skriver under bilder, politiske meninger og utsagn. Jeg har spurt kjæresten min om det han deler på sosiale medier til tusenvis av følgere, er noe han vil stått og sagt høyt foran like mange? Man glemmer hvordan det er å snakke sammen, sier Kristina.

– Jeg mener ikke at man skal kutte ut sosiale medier helt, men man bør ha noen begrensninger. Hva er det som er viktigere; 50 likes fra andre eller at jeg liker det han gjør? Du skyver fra deg de som står deg nærmest, for å sanke inn likes fra andre. Jeg sliter med å forstå hva det handler om, legger hun til.

PHUBBING: Såkalt phubbing har blitt et vanlig problem, og et tema som ofte kommer opp i parterapi. Foto: Scanpix.
PHUBBING: Såkalt phubbing har blitt et vanlig problem, og et tema som ofte kommer opp i parterapi. Foto: Scanpix. Vis mer

Ifølge Halvdan Haugsbakken, postdoktor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, endrer vi måten vi kommuniserer på når vi bruker sosiale medier. Et fenomen forskerne kaller for «kontekstkollaps».

– For eksempel, i en ansikt-til-ansikt situasjon vil hver av oss vurdere situasjonen vi er i. Vi vet at det er noen forventninger til hva man kan si og ikke kan si. Når man er på sosiale medier oppheves dette og det er da lettere å gå over streken, noe som vi normalt ikke ville gjort om vi snakket til en person ansikt til ansikt, har Haugsbakken tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt mobilavhengigheten

Gikk til parterapi – uten partneren

Partnerens mobilbruk ble liggende som et sky over Kristina. Hun var i konflikt med seg selv – skulle hun bli i forholdet, eller burde hun gå? Hun forsøkte å finne svar på nettet, men fant ingenting, og trengte desperat noen å snakke med.

– Jeg kan ikke godta at sosiale medier skal komme i mellom oss. Det er banalt at dette er et problem for et par på vår alder. Jeg gikk til parterapi alene, fordi han ville ikke være med på det. Han kunne ikke forstå at jeg ville bruke penger på det, sier hun og forteller videre:

– Jeg har vært ekstra på vakt siden jeg vet at det har foregått flørting tidligere, og da tar det tid å bygge opp tilliten igjen. Det tar tid før man klarer å stole på partneren igjen. Jeg gikk til en parterapeut for å finne ut om det er jeg som overreagerer på dette, eller om følelsene jeg har er berettigede. Etter terapien føler jeg ikke lenger at det er jeg som overreagerer.

Ifølge Søyland er singelterapi et godt alternativ hvis du ikke får forståelse hjemme, og partneren nekter å bli med på parterapi. Da kan du ta en eller flere timer alene med parterapeuten og få gode råd og tips til hvordan man kan jobbe med kjæresteforholdet på egenhånd.

– Parterapi handler mye om å løse opp i misforståelser – den ene kan gjerne se på sosiale medier som hyggelig avslapning, mens den andre ser en kjæresterelasjon som «tørker ut». Noen tror det handler om å «bestemme» over kjæresten, derfor må du forklare partneren hva dette gjør med kjæresteforholdet, forklarer Søyland.

Hun påpeker at man må logge av for å kunne logge på – fordi ekte nærhet er noe vi skaper sammen. Og heldigvis er det ikke så mye som skal til for å få litt mer gnist inn i relasjonen.

– Forklar at det dreper sexlysten og romantikken og at du merker det gjør deg til en «sur» kjæreste. Sur er bare et samlebegrep på en person som går rundt med udekkede behov. Dine følelser er helt legitime. Fortell hvorfor du ønsker endringer, og bestem dere for at dere ikke skal bruke Facebook, Instagram eller Snapchat etter kl 21. Da slipper dere å fokusere på hva naboen hadde til middag på hytta og heller se hverandre inn i øynene, anbefaler parterapeuten.

LES OGSÅ: Nadia kuttet ut Facebook, Messenger, Instagram og Snapchat i seks uker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer