BDSM: Både «Kristine» og «Pia» er aktiv i BDSM-miljøet. - Mange unge har tanker om det, og en del personer prøver ut BDSM uten å være klar over det engang, forteller «Kristine». (Dette er et illustrasjonsbilde) Foto: Shutterstock / sakkmesterke
BDSM: Både «Kristine» og «Pia» er aktiv i BDSM-miljøet. - Mange unge har tanker om det, og en del personer prøver ut BDSM uten å være klar over det engang, forteller «Kristine». (Dette er et illustrasjonsbilde) Foto: Shutterstock / sakkmesterke Vis mer

Bdsm

«Kristine» (21) er submissiv, mens kjæresten er den dominante

- Det beste med BDSM er at det blir en større seksuell variasjon. Det blir ikke kjedelig - jeg vet aldri hva kjæresten min kan finne på.

Publisert

BDSM står for bondage, dicipline, dominance/submission og sadomasochism, og baserer seg på erotisk lek med samtykke fra begge/alle parter. Mange av oss forbinder BDSM med lakk og lær, håndjern, tau og pisk, men noen ganger kan det være uskyldig lek – på en ikke-seksuell måte. (Pssst, visste du at det å ha litt kinky sex kan være sunt?

Filmer som «Fifthy shades of Grey» har nok bidratt til at flere av oss har blitt nysgjerrige på BDSM, og kanskje fått noen nye ideer om hvordan man kan sprite opp sexlivet.

– BDSM er tabu, men blant vår generasjon er det mer åpenhet rundt det. Dette spres litt utover den generelle befolkningen. Men jeg er ikke enig i hvordan «Fifthy shades of Grey» fremstiller BDSM – det er et maktforhold som ikke er sunt, sier «Kristine» (21), leder i UngBDSM.

UngBDSM-utvalget er et politisk utvalg i Skeiv Ungdom, som jobber med BDSM- og fetisjspørsmål. Utvalget har egne arrangementer i Oslo og Bergen, for alle personer under 30 år. Disse arrangementene er uten alkohol og seksuell lek.

– Vi har fokus på de tre s-ene innen BDSM: Sikkert, sunt og samtykkende. Når man driver med BDSM skal man være klar over risikoen. Vår kjerneverdi er at du skal kunne si nei selv om du i utgangspunktet har sagt ja. Dette bør avtales på forhånd, slik at man er obs på grenser. Det er også lurt å avtale et kodeord, som betyr at partneren skal stoppe.

LES OGSÅ: - Nå under denne samtalen kan jeg få henne til å sitte naken på gulvet

Lever i et dominant-submissivt forhold

BDSM: «Kristine» (21) er submissiv, mens kjæresten er den dominante. Likevel er hun ikke enig i hvordan «Fifthy shades of Grey» fremstiller BDSM. - Det er et maktforhold som ikke er sunt, sier hun. (Dette er et illustrasjonsbilde)  Foto: Shutterstock / sakkmesterke
BDSM: «Kristine» (21) er submissiv, mens kjæresten er den dominante. Likevel er hun ikke enig i hvordan «Fifthy shades of Grey» fremstiller BDSM. - Det er et maktforhold som ikke er sunt, sier hun. (Dette er et illustrasjonsbilde) Foto: Shutterstock / sakkmesterke Vis mer

«Kristine» ble nysgjerrig på BDSM i en alder av 16 år – hun tror det allerede da hadde vært en underliggende interesse lenge. Det var da hun fikk seg kjæreste, som hadde erfaring med BDSM, at interessen fikk blomstre for fullt.

– Vi har kanskje et litt annet syn på seksualitet. Man må ta hensyn til den andre personens ønsker og følelser – det blir en seksuell åpenhet jeg aldri ville fått oppleve ellers. Som singel er det vanskelig å holde på med, og man vil ikke introdusere en helt ny partner for BDSM i starten, det tar litt tid, og man må være trygge på hverandre.

21-åringen er submissiv, mens kjæresten er den dominante – det er ofte slik kjønnsrollene er fordelt, selv om det det finnes kvinner som tar styringen, og menn som underkaster seg. (Psst: Slik får du selvtillit i senga)

Jeg vet aldri hva kjæresten min kan finne på

– Det beste med BDSM er at det blir en større seksuell variasjon. Det blir ikke kjedelig – jeg vet aldri hva kjæresten min kan finne på, det er en del av spenningen.

LES OGSÅ: Hvor crazy skal man egentlig være i senga?

Kommunikasjon gir bedre sexliv

Sex og kommunikasjon bør gå hånd i hånd, men mange har problemer med å fortelle hva de ønsker og ikke ønsker. Noen synes det er flaut å snakke om sine fantasier og hva de tenner på. (Psst: Er du dårlig til å ta initiativ? - Kom deg ut av komfortsonen og utforsk nytt terreng!)

Kommunikasjon gir bedre sexliv, punktum. Også bør man ha noen grunnleggende anatomikunnskaper – det bør egentlig alle som har sex.

«Kristine» anbefaler personer som vil utforske BDSM med å starte i det små – det bør ikke innebære annet enn hender og kroppsvekt i begynnelsen. Litt klasking på rumpe og lår, lugging, og å holde hverandre nede.

– Vi startet med de enkle tingene – etterpå har det eskalert. Det er lite som ikke kan prøves nå. Jeg har en helt annen type tillit til partneren min, noe som kommer av at han har gjort seg fortjent til det over lang tid.

LES OGSÅ: Slik kan du gå frem dersom du ønsker røffere sex

Kvelning kan gi bedre orgasmer

«Kristine» er kjent med mange ulike aktiviteter innenfor BDSM, blant annet breath play, som nok kan virke skremmende for mange. Det går ut på at den ene parten holder den andre nede og forhindrer oksygeninntak. Noen gjør det som lek, mens andre praktiserer det under sex.

– Jeg kjenner at jeg ikke får puste – kroppen vil så gjerne ha luft. Man blir så maktesløs, og når jeg endelig får luft gir det en veldig god følelse. Man kan oppleve bedre orgasmer ved kvelning.

Ved slike BDSM-aktiviteter er det svært viktig å ta visse forholdsregler: Det er forbundet med risiko, man kan faktisk dø.

– Noen sikter seg inn mot å besvime, men den grensen er skummel. En hånd rundt halsen kan være farlig, så jeg vil anbefale å legge hånden over nese og munn. Og i stedet for kodeord må man gjøre en handling slik at partneren vet når det er på tide å stoppe.

Rikke Pristed, autorisert psykolog og spesialist i sexologisk rådgivning, har tidligere fortalt til KK.no at det er viktig å snakke med partneren om kvelning først, og at det absolutt ikke er greit å kvele den andre uten å ha fått klarsignal.

- Det er absolutt ikke noe man skal ta initiativ til overfor en partner uten først å ha forsikret seg om at det er no han/hun også har lyst til, sier Pristed og legger til:

- Når det er sagt er det kvelning noe som er helt i orden å gjøre, så lenge begge har lyst til det. I tillegg er det viktig at den som utøver kvelningen er veldig oppmerksom på partneren og har kontroll hele tiden, for det er klart at det kan være farlig! Spesielt hvis man ikke vet hva man gjør eller hvis man mister kontrollen underveis.

LES OGSÅ: - Bak kvelingen ligger det nok et adrenalinkick som forsterker den seksuelle følelsen

KAN PASSE FOR ALLE: Ifølge «Kristine» er BDSM noe som kan passe alle – i større eller mindre grad. Foto: Shutterstock / Kiselev Andrey Valerevich
KAN PASSE FOR ALLE: Ifølge «Kristine» er BDSM noe som kan passe alle – i større eller mindre grad. Foto: Shutterstock / Kiselev Andrey Valerevich Vis mer

De fleste holder BDSM-interessen skjult

«Kristine» holder interessen sin skjult for andre enn medlemmene i UngBDSM, bestevenninnen og en gjeng fra folkehøyskolen, som kjente til kjærestens interesse fra før.

– Mange unge har tanker om det, og en del personer prøver ut BDSM uten å være klar over det engang. Dessverre er det ikke så mange som står frem – noen har faktisk mistet jobben fordi arbeidsgiver har funnet ut av det. Det er veldig trist, det er tross alt bare en hobby på fritiden.

Ifølge «Kristine» er BDSM noe som kan passe alle – i større eller mindre grad. Noen holder på med det daglig, mens andre praktiserer det et par ganger i året. BDSM-utstyr er dyrt, men det er mye man kan lage selv – det gjelder å være kreativ.

– Det er ikke sånn at du må være Christian Grey og ha et eget redroom of pain. Bruk en fjær til å kile partneren, bind hverandre fast i sengen eller spank hverandre med stekespaden på kjøkkenet. BDSM skal være gøy!

LES OGSÅ: - Mange lever ut drømmen om å ha sex på arbeidsplassen

Trives med å være dominant kvinne

«Pia» (25) ble introdusert for BDSM av en venn i fjor høst, og har siden vært aktiv i miljøet. I motsetning til mange andre jenter, liker hun å være dominant og å ha kontroll. (Psst: Litt kinky sex kan være sunt)

– Uttrykket mitt er hovedsakelig sadistisk. Jeg bruker ofte tau for å påføre personen smerte, og binder gjerne stramt rundt en kroppsdel – noen ganger rundt baller og penis – for å se ansiktsuttrykk og reaksjoner når jeg drar i tauene så det gjør ekstra vondt.

Ved siden av tau er «Pia» begeistret for spanking. Hun sørger for å varme opp den underdanige, slik at kroppen rekker å lage endorfiner før hun gradvis øker intensiteten.

– Jeg liker lydene, og å se personens reaksjoner forplante seg gjennom hele kroppen og i ansiktet som forhåpentligvis vrir seg i smerte, før det kommer et lite sukk av lettelse når den plutselige smerten avtar. Det er også viktig å stryke på huden med hendene og sjekke at alt er bra underveis.

LES OGSÅ: - Unge menn tenner på en moden, eldre kvinne som er trygg på seksualitet sin

– Jeg får stor seksuell nytelse gjennom hele prosessen

«Pia» får definitivt mest ut av BDSM-aktiviteter når hun leker med noen hun er seksuelt tiltrukket av.

Jeg får stor seksuell nytelse gjennom hele prosessen

– Ved å se personen jeg ønsker å ha sex med vri seg, stønne og hyle, og bli teaset til jeg kan se desperasjonen i øynene og på hele kroppen, får jeg veldig mye mer ut av det «tradisjonelt» seksuelle etterpå. Jeg får stor seksuell nytelse gjennom hele prosessen.

Ved å påføre andre smerte får «Pia» en slags berusende maktfølelse som sprer seg i et sug fra magen og ut i hele kroppen.

– Jeg blir veldig fokusert på den jeg leker med – omverdenen forsvinner litt, og den dype kontakten jeg har med personen kommer enda tydeligere frem. Også er det fryktelig gøy! Man må ha humor i livet, også i en slik setting. Latter er en slags braingasm, sier hun lurt.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer