Kun ett av fem par har samboerkontrakt

- Noen tror det legger demper på romantikken å sette opp kontrakt, sier Silje Sandmæl.

LURT MED KONTRAKT: Som samboere har dere ikke de samme økonomiske og juridiske rettigheter som et ektepar, derfor er en samboerkontrakt ekstra viktig. FOTO: NTB Scanpix
LURT MED KONTRAKT: Som samboere har dere ikke de samme økonomiske og juridiske rettigheter som et ektepar, derfor er en samboerkontrakt ekstra viktig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Svært mange av oss velger i dag å leve som samboere framfor å gifte seg, og vi hører stadig vekk at vi bør skrive samboerkontrakt. «Ja, det bør vi få gjort», tenker dere, så går det i glemmeboken. Men samme det vel, vi elsker jo hverandre og alt mitt er ditt – ikke sant?

Ikke akkurat. Hvis du trodde at samboere hadde de samme juridiske og økonomiske rettighetene som et ektepar, så må du tro om igjen.

– Det som både kvinner og menn bør merke seg er at man som samboer rettslig sett ikke har felles økonomi, slik som ektefeller i stor grad har i medhold av ekteskapsloven, sier Kristoffer Dalvang, advokat ved Osloadvokatene, til KK.

Som samboere har dere faktisk ikke mer felles økonomi enn du hadde med romkameratene dine i bokollektivet – rettslig sett. Uten en samboerkontrakt er det hver mann og kvinne for seg selv.

– I praksis betyr dette at karrierevalg, som for eksempel valg om å nedprioritere karriere for å ha mer tid med barna, vil kunne få stor og negativ økonomisk betydning ved et samlivsbrudd. Det er ingen grunn til å tro at det er særlig store forskjeller på det ordinære familielivet til samboere og ektefeller, men rettslig og økonomisk er det altså et hav av forskjell som samboerne trolig ikke problematiserer i dagliglivet, forteller han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer