Kun ett av fem par har samboerkontrakt

- Noen tror det legger demper på romantikken å sette opp kontrakt, sier Silje Sandmæl.

LURT MED KONTRAKT: Som samboere har dere ikke de samme økonomiske og juridiske rettigheter som et ektepar, derfor er en samboerkontrakt ekstra viktig. FOTO: NTB Scanpix
LURT MED KONTRAKT: Som samboere har dere ikke de samme økonomiske og juridiske rettigheter som et ektepar, derfor er en samboerkontrakt ekstra viktig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Svært mange av oss velger i dag å leve som samboere framfor å gifte seg, og vi hører stadig vekk at vi bør skrive samboerkontrakt. «Ja, det bør vi få gjort», tenker dere, så går det i glemmeboken. Men samme det vel, vi elsker jo hverandre og alt mitt er ditt – ikke sant?

Ikke akkurat. Hvis du trodde at samboere hadde de samme juridiske og økonomiske rettighetene som et ektepar, så må du tro om igjen.

– Det som både kvinner og menn bør merke seg er at man som samboer rettslig sett ikke har felles økonomi, slik som ektefeller i stor grad har i medhold av ekteskapsloven, sier Kristoffer Dalvang, advokat ved Osloadvokatene, til KK.

Som samboere har dere faktisk ikke mer felles økonomi enn du hadde med romkameratene dine i bokollektivet – rettslig sett. Uten en samboerkontrakt er det hver mann og kvinne for seg selv.

– I praksis betyr dette at karrierevalg, som for eksempel valg om å nedprioritere karriere for å ha mer tid med barna, vil kunne få stor og negativ økonomisk betydning ved et samlivsbrudd. Det er ingen grunn til å tro at det er særlig store forskjeller på det ordinære familielivet til samboere og ektefeller, men rettslig og økonomisk er det altså et hav av forskjell som samboerne trolig ikke problematiserer i dagliglivet, forteller han.

Kun én av fem par har samboerkontrakt

Ifølge Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DNB, er vi nordmenn ganske dårlige på å skrive samboerkontrakt, og det kan få konsekvenser. Da finnes det ikke noe skriftlig regelverk å lene seg på dersom forholdet skulle ta slutt.

– En samboeravtale kan redde deg fra å sitte igjen med store tap dersom forholdet tar slutt. Dessverre er det alt for få par som faktisk skriver en slik avtale. Kun én av fem par har en samboerkontrakt, viser en undersøkelse gjennomført for DNB i fjor, sier hun til KK.no.

- Men hvorfor er det så få som skriver samboerkontrakt?

– Jeg tror mange tenker at det er lurt å skrive en samboerkontrakt, men så stoppes vi av tabuet rundt dette med penger i et parforhold. Det jeg ofte får høre som motargument til en samboerkontrakt er at det legger en demper på romantikken og at man frykter den andre vil tenke at man ikke har troen på forholdet, forteller Sandmæl.

ANBEFALER SAMBOERKONTRAKT: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og programleder i podkasten «Pengetabu». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ANBEFALER SAMBOERKONTRAKT: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og programleder i podkasten «Pengetabu». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I forelskelsesrusen er det lett å bli naiv. Men romantikk og økonomi bør ikke blandes sammen – for romantikken er ikke garantert å leve evig. Alle som har opplevd et brudd vet at stemningen fort kan bli ufin, og da gjelder det å ha det juridiske på plass.

– Det er viktig å huske på at en samboerkontrakt ikke bare vil kunne sikre deg ved brudd, men det kan også bidra til mindre irritasjon og krangel i forholdet. Halvparten av alle par sier at de krangler om penger, viser en tidligere undersøkelse gjennomført for DNB. Derfor kan en samboerkontrakt være et prevensjonsmiddel for irritasjoner i forholdet, sier hun.

Dette er de vanligste fellene du kan gå i

Det er mange økonomiske feller man kan gå i når man flytter sammen. Det som er spesielt viktig for samboere å passe på er at det ikke utvikler seg et skjevt økonomisk forhold, der den ene bygger formue (ofte mannen), mens kvinnens midler går i det felles forbrukssluket. Dette er et klassisk utfall som kan få store konsekvenser for økonomien din.

– Samboerkontrakt er viktig fordi eierskapet, altså hvem som har betalt for tingene, er avgjørende når det skal foretas økonomiske oppgjør mellom samboere. Dette er i stor kontrast til reglene som gjelder for ektefeller der utgangspunktet er at verdiene skal deles likt, forteller Dalvang.

Slike økonomiske oppgjør finner normalt sted ved samlivsbrudd eller dødsfall. Hvem skal ha sofaen, og hvem skal ha bilen? Og hvem skal arve hvem?

– En samboerkontrakt vil bidra til å avklare den enkeltes økonomiske rettigheter og plikter under samlivet, og ved samlivets slutt. En samboerkontrakt vil kunne motvirke urettferdige, kostbare og konfliktfulle oppgjør mellom tidligere samboere eller gjenlevende samboer og avdøde samboers arvinger, forklarer han.

Hvis den ene har spyttet flere hundre tusen ekstra inn i boligen, eller at begge betaler ned på en bil som står i den ene sitt navn, vil man ikke ha noe krav på å få igjen disse pengene ved et brudd – med mindre man har skrevet det i en samboerkontrakt.

– I min nye podkast «Pengetabu» handlet en episode om en lytter som har tapt nært 50.000 kroner ved å bruke penger på bilen til eksen. Uten en avtale dem imellom er disse pengene nå borte. Det er nok en av de vanligste fellene ved å ikke ha samboerkontrakt, at man har brukt penger i hverandres ting, også sitter man igjen uten en smule, sier Sandmæl.

LES OGSÅ: Bør alle kvinner ha «fuck you money»?

BRUDD: Ikke vent for lenge med å ordne en kontrakt. Hvis forholdet går skeis er det for sent, og du kan lide store tap. Foto: Scanpix.
BRUDD: Ikke vent for lenge med å ordne en kontrakt. Hvis forholdet går skeis er det for sent, og du kan lide store tap. Foto: Scanpix. Vis mer

Hva bør en samboerkontrakt inneholde?

Dalvang mener at de aller fleste samboere er tjent med en samboerkontrakt, men dersom dere eier sammen eller har felles barn er det enda viktigere.

– Kort fortalt kan man si at jo mer sammenblandet økonomien til samboerne er, desto større er behovet for en samboerkontrakt, sier han.

I noen tilfeller kan dere enkelt ordne dette selv, i andre tilfeller kan det være lurt med advokatbistand. Dette avhenger av hvor mye egen kompetanse dere har, samt livssituasjon, omfang og kompleksitet i hva som ønskes regulert.

– Rene eiernedtegnelser, altså som et slags bevis på enighet om hvem som eier hva, kan nok mange forestå selv uten å engasjere advokat. Ønsker man derimot reguleringer som innebærer noen grad av økonomisk fellesskap, fremtidsrettede bestemmelser om oppgjør, verdier, gjeld, oppkjøp i bolig og så videre, vil jeg anbefale at det engasjeres en advokat med kompetanse innenfor familieretten som kan rådgi, forteller Dalvang.

– Det hjelper samboerne lite å ha en samboerkontrakt dersom den er uklar eller urettferdig, på samme måte som det hjelper lite å kjøpe seg bil om den ikke kan kjøres. Hvis man ikke vil engasjere advokat bør man nok se etter en nøytral standardkontrakt utarbeidet av jurister, gjerne med veiledning. Her vet jeg at det er en del banker som tilbyr sine kunder dette, legger han til.

Ifølge Sandmæl er det viktigst å få ned på papiret hvem som eier hva og å avklare hvordan fordelingen blir ved et brudd. Denne avtalen bør oppdateres en gang i året.

– En samboeravtale har ingen formelle krav, men i praksis må den opprettes skriftlig og underskrives av begge parter. Det kan også være lurt å lage tre kopier, en til hver av samboerne og en til en tredjeperson begge stoler på. Men, det er ikke noe krav til at hverken advokat eller et vitne er til stede ved signering, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer