Lykke:

– Kvinner er lykkeligere uten mann og barn

Ja, menn er lykketyver, sier norsk forsker spøkefullt.

LYKKELIG: Ensom og enslig eller fri og lykkelig? Forskningen tyder på at single kvinner klarer seg meget godt. FOTO: NTB
LYKKELIG: Ensom og enslig eller fri og lykkelig? Forskningen tyder på at single kvinner klarer seg meget godt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da professor i atferdsvitenskap Paul Dolan var ute og promoterte boken Happy Ever After, fikk han nok mange kvinner blant publikum til å gispe.

I boken siterer han funn fra American Time Use Survey (ATUS), som sammenligner nivåer av lykke hos ugifte, gifte, skilte, separerte og enker/enkemenn: «Vi har noen gode data som følger de samme menneskene over tid, men jeg kommer til å gjøre forskningen massiv urett nå ved å bare si det sånn: Hvis du er mann, bør du gifte deg; Hvis du er kvinne, ikke gidd!»

Han kunne fortelle at de tradisjonelle markørene som vi har brukt for å måle suksess, spesielt det å gifte seg og få barn, ikke sier stort om lykke.

Menn har mye å vinne på å gifte seg fordi de «roer seg ned». «Du risikerer mindre, tjener mer på jobb og lever litt lengre. Hun har mye å tape fordi hun må finne seg i dette og dør raskere enn hvis hun ikke hadde giftet seg. Den sunneste og lykkeligste sub-gruppen er kvinner som aldri har giftet seg eller fått barn.»

Gifte er lykkeligere …

Selv om mye av det Dolan sier stemmer, så er det mye som ikke stemmer, forteller to norske lykkeforskere oss.

- Ja, menn er lykketyver, så dette høres vettugt ut, sier psykolog og forsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, spøkefullt og ikke uten et blunk til KKs lesere.

Hun forklarer at helt generelt er det noe i at ekteskapet gavner menn mer enn kvinner, i alle fall i våre dager og når det kommer til helse. Menn reddes bort fra mye uheldig livsførsel når de gifter seg, blir passet på, pleiet, sendt til lege, og spiser sunnere, mens kvinner får barnepass, deltidsjobb, vaskebøtter og etter hvert (ofte) en pleiepasient.

Eldre metastudier anslår at menn vinner 7 år i levetid på å gifte seg, kvinner ingen.

EGENTID: Lever du uten mann og barn blir det nok flere slike øyeblikk... FOTO: Scanpix
EGENTID: Lever du uten mann og barn blir det nok flere slike øyeblikk... FOTO: Scanpix Vis mer

- Nå vil sammenhengen mellom lykke og ekteskap variere noe på tvers av alder, land, sosio-økonomi og over tid, men stort sett viser studier faktisk at gifte er lykkeligere og mer tilfredse enn ugifte – særlig om forholdet er bra.

Sammenhengen skyldes både at positive og lyslynnede oftere blir gift og at ekteskapet kan bidra positivt – for eksempel med hensyn til trygghet, økonomisk handlefrihet, selskap og støtte, sier Bang Nes.

- Men er forholdet dårlig er det ofte en stor lykketyv, sier hun.

- Dessuten strides de lærde. Det er en tradisjonell tankegang i forskningen at menn tjener mer på ekteskapet enn kvinner, men det er litt utdatert. Nå ser vi ikke det - nå ser vi at det slår ut ganske positivt og likt for både menn og kvinner, sier psykolog og forsker Thomas Hansen ved OsloMet.

- Så det er ikke så håpløst altså?

- Nei, Dolan har satt det veldig på spissen. Okei, kanskje det har vært små utslag i den retningen der og så har det blitt blåst opp til at kvinner for guds skyld ikke må gifte seg, men sånn er det ikke, sier Hansen.

HAPPY FAMILY: Forskningen viser et lite lykkedropp med en gang man er blitt foreldre, men det tar seg opp igjen etterhvert som barna vokser. FOTO: Scanpix
HAPPY FAMILY: Forskningen viser et lite lykkedropp med en gang man er blitt foreldre, men det tar seg opp igjen etterhvert som barna vokser. FOTO: Scanpix Vis mer

… men gift deg med den rette

Det er heller ikke uvesentlig hvem du gifter deg med.

- Det gjelder å gifte seg med den rette, men mange har gjort det motsatte. Lite er mer negativt for lykken enn det. Men når forholdet er godt er det lite som har større effekt for lykken foruten personlighet og gener, sier Bang Nes.

- Det kommer an på hvordan ekteskapet er, men for de fleste gifte så er det snakk om brukbare parforhold, og da har det en positiv virkning på livskvaliteten, sier Hansen.

- Det er nok mye dere kan gjøre for å bidra positivt til kvaliteten i forholdet. Men ulike forhold og ekteskap har kanskje behov for litt ulike grep, sier Bang Nes.

… og godta «lykketyver» i perioder

Det å få barn derimot, vil gi et negativt utslag i lykken en periode. Ikke ulikt hva den gjør når vi går gjennom et brudd eller en skilsmisse.

- Jeg har forsket på sammenhengen mellom lykke og barn selv og det som er litt morsomt her er at selv om det sies at du blir lykkeligere med barn, så gir ikke forskningen noe særlig støtte til det. Det er nesten sånn at du har det bedre uten, sier Hansen.

Nå vises ikke dette så godt i Norden som i en del andre land, fordi vi har gode velferdsordninger og de mest deltagende mennene. Det er likevel vanlig at lykkenivået går ned når du får barn.

- Hele veien fra du treffer en ny partner og frem til dere får barn så «peaker» lykken, før dere får et realitetssjokk med mindre tid sammen, mindre sex og mer husarbeid. Så det at barn er balsam for forholdet, det er nok litt både og, sier Hansen.

- Forskning har nærmest systematisk vist at livstilfredsheten daler etter barna kommer, sier Bang Nes.

Det er heldigvis kun snakk om korttidsutslag, og det er også dette som skjer ved skilsmIsser. Vi får gjerne et stort utslag, enten positivt eller negativt, rundt selve hendelsen, men så går det to-tre år og så er vi tilbake på det gamle lykkenivået. Vi er nemlig ganske stabile over lengre tidsrom i livstilfredsheten. I lykkeforskningen snakkes det gjerne om et sett-punkt som vi vender tilbake til – og settpunktet ser ut til å være sterkt påvirket av gener (80 prosent).

Resten er overlatt til skjebnen

Hva gjelder gener så viser det seg at arveligheten for lykke er høyere for single og lavere for gifte. Ekteskapet begrenser eller modererer det genetiske potensialet fordi det kommer med forventninger, restriksjoner og krav.

- Er ekteskapet godt kan det føre til noe positivt for både de med mye og lite genetisk gledesjuice. Er det ikke vil det kunne hemme lykkepotensialet også til de som har det lyseste sinnelaget, sier Bang Nes, som står bak disse funnene.

- De single kan i større grad leve ut sitt biologiske lykkepotensiale – enten det er lite eller stort. De opplever sannsynligvis færre begrensninger, er friere på godt og vondt og det genetiske utgangspunktet kan uttrykkes mer uhemmet, fortsetter hun.

- Det er fascinerende at miljøet, omgivelsene vi lever innenfor – inkludert ekteskapet - modifiserer det genetiske utgangspunktet for lykken. Mange ser gener som skjebne, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer