Lykkeforskning

– Kvinner er lykkeligere uten mann og barn

Ja, menn er lykketyver, sier norsk forsker spøkefullt.

LYKKELIG: Ensom og enslig eller fri og lykkelig? Forskningen tyder på at single kvinner klarer seg meget godt. FOTO: Scanpix
LYKKELIG: Ensom og enslig eller fri og lykkelig? Forskningen tyder på at single kvinner klarer seg meget godt. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Da professor i atferdsvitenskap Paul Dolan var ute og promoterte boken Happy Ever After (2019) i fjor, fikk han nok mange kvinner blant publikum til å gispe.

I boken siterer han funn fra American Time Use Survey (ATUS), som sammenligner nivåer av lykke hos ugifte, gifte, skilte, separerte og enker/enkemenn: «Vi har noen gode data som følger de samme menneskene over tid, men jeg kommer til å gjøre forskningen massiv urett nå ved å bare si det sånn: Hvis du er mann, bør du gifte deg; Hvis du er kvinne, ikke gidd!»

Han kunne fortelle at de tradisjonelle markørene som vi har brukt for å måle suksess, spesielt det å gifte seg og få barn, ikke sier stort om lykke.

Menn har mye å vinne på å gifte seg fordi de «roer seg ned». «Du risikerer mindre, tjener mer på jobb og lever litt lengre. Hun har mye å tape fordi hun må finne seg i dette og dør raskere enn hvis hun ikke hadde giftet seg. Den sunneste og lykkeligste sub-gruppen er kvinner som aldri har giftet seg eller fått barn.»

Gifte er lykkeligere …

Selv om mye av det Dolan sier stemmer, så er det mye som ikke stemmer, forteller to norske lykkeforskere oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer