Ny forskning:

Kvinner finner alle menn mer attraktive under eggløsning

Vi har trodd at vi var fysne på sexy «bad boys» under eggløsningen, men slik er det altså ikke.

EGGLØSNING: Nå sier forskningen at «alle» menn frister ekstra under eggløsningen. FOTO: NTB Scanpix
EGGLØSNING: Nå sier forskningen at «alle» menn frister ekstra under eggløsningen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal det være en sexy «bad boy» under eggløsningen? Ifølge atferdsbiolog Jens Andreas Huseby fra «Gift ved første blikk» er det slik at kvinner dras mellom to typer menn: cads og dads, bedre beskrevet som den fysisk attraktive korttidsmannen med gode gener som gir overlevelsesdyktige avkom og langtidsmannen som hjelper med å oppfostre og oppdra det.

Gjennom historien har korttidsmannen ofte vært barnets biologiske far (for kvinner har hatt affærer med han), men som det ligger i navnet så er han ikke så opptatt av selve farsrollen. Derfor har det vært populært forskningsstoff at under selveste eggløsningen, så er det korttidsmannen som frister mest! Men nå sier en ny studie på høyeste nivå at det heller er slik at «alle» menn frister mer.

  • Mr. Sexy Cad er mer fysisk attraktiv, men har også en tendens til å være prangende og utnytte andre. Eller verre, slike menn viser seg å ha en rekke trekk som heller mot Machiavellisme, psykopati, og narsissisme.
  • Mr. Good Dad er mer forpliktelses-orientert, varm, trofast, og pålitelig. Han er vanligvis mindre fysisk attraktiv, mindre karismatisk, og mindre dominant enn sitt skjørtejagende motstykke.

Kilde: Psychology Today

LES OGSÅ: Visste du at det er utfloden som gjør sædens reise til egget mulig?

Endrer syklusen hvilken mann du vil ha?

Det forskerne i Göttingen tester er spørsmålet om det er slik at kvinner endrer hvem de er interessert i som følge av syklus. Det forskerne finner er at syklus har noe å si, det vil si at hun opplever begge typene menn, både de som er attraktive for korttidsforhold og de som er attraktive for langtidsforhold, som mer attraktive rundt eggløsningen.

- Akkurat dette med menssyklusen har vært kastet litt opp i luften en stund, etter at det viste seg at flere av de første studiene ikke lot seg replisere. Nå lander man ballene (!) igjen med nye studier, sier Huseby.

- Denne studien ser ut til å stemme godt med det mange mistenkte da de opprinnelige resultatene viste seg å ikke stemme: nemlig at kvinner har disse to typene menn de er ute etter, men at det ikke varierer med syklusen hvilken de primært er ute etter.

For å få vite mer må vi til professor i personlighetspsykologi Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU som forsker på evolusjonspsykologi. Han og forskergruppen hans er faktisk blant de fremste i hele verden på dette feltet!

- Studien bekrefter at kvinner endrer sin psyke som følge av syklus, og det har vært utfordret i seg selv, og så sier den at her er det en generell og uspesifikk effekt av syklus, altså at kvinner har større tiltrekning til menn generelt under eggløsningen, sier Kennair.

- Interessant, men vi vet ikke når hun har eggløsning

Hva betyr dette funnet for kvinner (og menn)?

- Dette er sikkert interessant for kvinner å vite om, men jeg tror ikke at det hjelper noe som helst. For det første, kvinner vet ikke nøyaktig når de har eggløsning. For det andre, har de lyst på smågodt i butikken, så kjøper de det. De tenker ikke så mye på konsekvensen av det i øyeblikket, sier Kennair.

- For kvinner selv, jeg tenker at hvis det faktisk påvirket dem så påvirker det på et sånt grunnivå at de: 1. ikke får det med seg og 2. ikke klarer å kontrollere for det når de faktisk skal ta sine valg, utdyper han.

Studien tar dessuten utgangspunkt i en normal menstruasjonssyklus. Men i en norsk kontekst så er det ikke mange kvinner som er normalt sykliske fordi de går på p-piller. Man kunne vurdert denne effekten basert på hvilket hormon man tar, men poenget er at den forskningen ikke er gjort.

- Hva menn skal tenke på her tror jeg ikke det går an å lage noen strategi rundt engang. Men det er helt klart at hvis vi hadde masse normalt sykliske kvinner så ville menn hatt mer sjans for å bli både kjærester og «one night stands» rundt eggløsningen, hvis de visste når hun hadde det, sier han.

Det er ikke så lett å vite. Hos kvinner er det delvis skjult, selv om noe forskning sier at menn klarer å gjenkjenne det på bakgrunn av andre tegn og trekk.

- At kvinner er mer interessert i menn og sex under eggløsningen er kanskje sant, og det sier forskerne bak studien også. I så fall er det fortsatt sånn at vi stiller spørsmålet: hvorfor har kvinner sex også i den perioden der de ikke synes at menn er akkurat like attraktive som under eggløsningen?, sier Kennair.

Hvilken mann du bør satse på er et evig spørsmål i Sex og singelliv. Carrie er stadig usikker, mens rollefiguren Samantha stort sett går for det som er deilig der og da! FOTO: Henry Lamb
Hvilken mann du bør satse på er et evig spørsmål i Sex og singelliv. Carrie er stadig usikker, mens rollefiguren Samantha stort sett går for det som er deilig der og da! FOTO: Henry Lamb Vis mer

Et evig dilemma som settes på spissen når hun er mest fruktbar

Kvinner er veldig forskjellige fra de fleste dyr. Dyrene har bare sex rundt eggløsningen mens mennesker har sex over hele syklusen.

- Så er spørsmålet: bør kvinner være generelt mer tiltrukket av menn når det kan bli barn av det, eller bør det være noen vurderinger knyttet til hvem disse mennene er? Og det er her vi sier at det kanskje er viktig å vurdere effekter ikke bare av hormoner, men vurdere relasjoner og kvaliteten på disse, sier Kennair.

Kan vi gi noen råd til kvinner i det hele tatt?

- Vi har mye forskning som sier at kvinnen vet hva som er lurt. Men når det kommer til stykket og hun er på byen så er han deilige kisen deilig nok til at det er irrelevant hva hun vet. En ting er hva vi vet, en annen hva vi faktisk gjør, sier han.

- Jeg vet ikke om det er spesielt lurt engang å gi noen råd rundt dette, for hva som er lurt på ett nivå trenger ikke å være det som er deilig på et annet nivå. Så lenge det ikke er farlig bør vi kanskje av og til satse på det som er deilig? Jeg tror at noen ganger må vi oppleve med hjertet og noen ganger må vi oppleve med hodet, og så må vi prøve å få et fornuftig liv ut av det på tross av disse tingene, sier Kennair.

Fra biologiens side er det heller ikke godt å si om det gjør noe.

- Til spørsmålet som blir hengende: Det er jo et dilemma – og en avveining - som alltid er der, men som blir satt litt på spissen i denne perioden. På den ene siden ønsker vi å finne den beste partneren vi kan få tak i, men på den andre siden ønsker vi å finne en partner og ikke bare velge bort alle, sier Huseby.

- Kanskje det kan bli en slags oppsummering: når kvinner er mest fruktbare blir de ekstra utfordret på denne avveiningen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer