mml

Kvinner i langvarige forhold har bedre sex

- Ofte har paret sluttet med pliktsex fordi det ødelegger den naturlige sexlysten.

BEDRE SEX: Kvinner i langvarige forhold har bedre sex enn kvinner som har sex med tilfeldige partnere, viser en studie. FOTO: NTB Scanpix
BEDRE SEX: Kvinner i langvarige forhold har bedre sex enn kvinner som har sex med tilfeldige partnere, viser en studie. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens noen sverger til kortvarige og intense forhold eller one night stands uten forpliktelser, er det andre som har samme kjæreste og partner i år etter år. Noen har også én og samme partner gjennom hele livet, men det trenger absolutt ikke bety at samlivet eller sexlivet er kjedelig.

Nå viser en studie at kvinner i langvarige forhold har bedre sex enn kvinner som har sex med tilfeldige partnere.

Studien ble publisert i The Journal of Sex Research, og har undersøkt 1084 seksuelt aktive kvinner mellom 18 og 61 år. De har undersøkt orgasmisk funksjon, seksuelt tilfredshet og kvinnenes forhold til monogami.

Resultatet viser at kvinner opplever mer seksuell tilfredshet i langvarige forhold enn med tilfeldige partnere og one night stands.

Men, det var ett unntak og det gjaldt kvinnenes forhold til monogami. Kvinner som er mer åpen for kortvarige seksuelle forhold hadde en tendens til å vurdere orgasmen og sexen som like god med tilfeldige sexpartnere.

LES OGSÅ: Får du følelser med en gang?

Handler om å slappe av

- Å ha sex med noen som man ikke kjenner eller nettopp har møtt handler i stor grad om å prestere, og å vise oss fra vår beste side. Men da slapper man ikke av, og god sex handler om å slappe av. Det er avgjørende for å kunne nyte fullt ut, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han er med andre ord ikke overrasket over resultatet, og mener at det gjelder både menn og kvinner.

- Nesten alle menn og kvinner sier at de har bedre sex i gode forhold med en partner som de liker og er trygg på. For da har de ofte kommunisert hva de liker og ønsker. Det er sjeldent at noen møter noen tilfeldige på byen, og sier at det er den beste sexen de har hatt, forklarer han.

LES OGSÅ: Tinder er ikke alltid det beste stedet å lete etter en kjæreste

TRYGGHET: - En kjæreste som er komfortabel med sin nakne kropp har også et større fokus på sin partners nytelse, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
TRYGGHET: - En kjæreste som er komfortabel med sin nakne kropp har også et større fokus på sin partners nytelse, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

De tre «T»-ene

- At kvinner har bedre sex i forhold skyldes de tre «t»-ene, trygghet, tid og tenning. Når to ukjente mennesker tiltrekkes seksuelt famler de ofte i blinde, bokstavelig talt. Senere når selvtilliten og selvfølelsen er en helt annen, kan det bli til morsomme historier om «husker du den gang vi....».

Det sier par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Sexlivet handler om mye mer enn antall ligg og hvor mange orgasmer. Det handler om å utvikle det intime nære samspillet, bli kjent med den andre personen og deres tenningsmønstre.

I langvarige forhold er fokuset ofte mer på paret og nærheten, enn på prestasjon, kropp og hva som er forventet.

- Paret har kommet over den kvantitative fellen som mange par strever med, og er mer opptatt av den seksuelle reisen og å være i nuet enn å strebe mot det «alle andre» gjør. Hva alle andre gjør er i grunnen helt uinteressant, sier hun.

Det som derimot er interessant er hvordan din egen kjæreste er skrudd sammen, i og utenfor senga.

LES OGSÅ: Psykolog: - Mange har tilfeldig sex på grunn av ensomhet og behov for nærhet

Trygg i langvarige forhold

I langvarige relasjoner kjenner paret hverandres seksuelle turn on og turn off. De slipper å føle at de er oppe til eksamen, og de vet ut fra erfaring at frekvensen kan variere noe naturlig og stresser ikke med det lenger.

- Ofte har også paret sluttet med pliktsex fordi det ødelegger den naturlige sexlysten. I et langvarig forhold er du mer trygg på egen kropp, og det er befriende, sier Søyland.

En kjæreste som er komfortabel med sin nakne kropp har også et større fokus på sin partners nytelse.

- Det blir det god sex av, forsikrer hun.

LES OGSÅ: Har du noen gang angret på et one night stand?

Vet hva den andre liker

I forhold som har vart en stund slipper man også å forklare, hinte eller lære opp den andre, fordi kjæresten din vet hvordan du liker det.

- Noen beskriver det som å gå på din favoritt-gourmetrestaurant og kokken vet hva han skal lage for å gjøre deg riktig fornøyd, sier Søyland.

Når man blir mer trygg og avslappet, kommer også mer nytelse og gjerne hyppighet med på kjøpet.

- Jeg tror ikke kvinner er kompliserte, bare den tanken vil gjøre sexen til noe komplisert og stress. Som mange forteller meg i terapirommet «det blir bare enda en ting jeg må gjøre, det blir som en kjedelig jobb». Det må en holdningsendring til, som kan gi håp om en ny vår, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor ender tilfeldig sex på fylla sjeldent bra

Gjelder kvinner i størst grad

Selv om Winther sier at tryggheten i langvarige forhold gir bedre sex for begge kjønn, tror han det i aller størst grad gjelder for kvinner.

- For menn er det ofte ikke et stort problem å kunne få orgasme, og derfor gjelder det nok i større grad for kvinner. Det handler om trygghet for begge kjønn, men orgasmen er ikke like tilgjengelig for kvinner som for menn, forklarer han.

De fleste menn kan få orgasme under sex, men for kvinner krever det ofte mer trygghet og arbeid.

- Kvinner må være trygge nok til å slippe kontrollen, og det krever at man er trygg på partneren sin, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer