- Kvinners seksualitet er mest flytende

Du liker gjerne noe helt annet i 30-årene enn i tenårene.

SEKSUELLE PREFERANSER: Det er ikke sikkert at du liker det samme i dag som du gjorde for 5 eller 10 år siden. FOTO: NTB Scanpix
SEKSUELLE PREFERANSER: Det er ikke sikkert at du liker det samme i dag som du gjorde for 5 eller 10 år siden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har alle ulike seksuelle preferanser. Noen foretrekker misjonærstillingen til samme tidspunkt hver kveld, mens andre liker å prøve nye partnere, BDSM, analsex eller sex med samme kjønn. De fleste har nok en klar formening om hva de liker og ikke liker, og hva de absolutt ikke kunne tenkt seg å prøve.

Nå viser en ny studie at våre seksuelle preferanser kan endre seg langt opp i voksen alder, og at vanlige definisjoner for seksuelle legninger ikke fanger opp hele spekteret, skriver forskning.no. Det er derfor ikke sikkert at du liker det samme i dag som du gjorde for fem eller ti år siden.

I studien svarte over 12 000 amerikanske studenter på spørsmål, og svarene viser betydelige endringer i seksuell preferanse, partnere og seksuell identitet fra sen ungdom til slutten av 20-årene.

Studien viser også at de tre betegnelsene heterofil, homofil og bifil kan være flytende og ikke dekker alle spekter av legninger og preferanser. Forskeren mener ni kategorier vil være mer treffende; for menn er det kategoriene hetero, for det meste biseksuell, fremvoksende homofil eller minimalt seksuelt uttrykt. For kvinner er det kategoriene hetero, for det meste hetero, fremvoksende biseksuell, fremvoksende lesbisk eller minimalt seksuelt uttrykt.

Eksperimenterer mer

- Vi mennesker har levd med regler og holdninger rundt hva som er akseptert seksuell adferd i mange, mange år. I lang tid var det å være heterofil det eneste som ble akseptert, men det har blitt kjempet frem et rom for å være homofil, bifil og trans. Dette har alltid eksistert, men har ikke blitt akseptert, sier Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog.

Mennesker har kapasitet til å tenne på utrolig mange ulike ting, og i dagens samfunn er det mer rom og aksept for å leve ut litt flere ulike lyster.

- Noen tør ikke eksperimentere før de er godt voksne, mens andre begynner tidlig. Unge i dag har større frihet til å utforske sine preferanser enn tidligere, i alle fall i store byer, sier hun.

Schmidt tror at flere vil få øynene opp for at man kan være mer enn én ting. Man kan være alt fra heterofil, bifil og homofil, til panseksuell, aseksuell eller ha flere kjærlighetsforhold samtidig.

LES OGSÅ: - Det er spennende å se et annet par ha sex ved siden av oss

SAMME KJØNN: Nesten ni av ti menn i studien oppga at de var heterofile, sammenlignet med færre enn tre fjerdedeler av kvinner. FOTO: NTB Scanpix
SAMME KJØNN: Nesten ni av ti menn i studien oppga at de var heterofile, sammenlignet med færre enn tre fjerdedeler av kvinner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Flere kvinner endret preferanser

Det kom frem i studien at de som definerte seg som heterofile hadde minst endring i sine seksuelle preferanser over tid, og at kvinners preferanser var mer flytende enn menns.

- At kvinner har større evne til å endre seksuelle preferanser og identitet, er nok delvis kulturelt betinget. I vår kultur er det vanlig at kvinner er nær hverandre, holder rundt hverandre eller holder hverandre i hendene. Hvis to gutter gjør det samme så blir det sett på som mer unormalt, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Kvinner er også kjent som mer kosete og intime, og det å kunne utforske er nok mindre skremmende for en kvinne enn for en mann.

- Jo eldre man blir, jo sikrere blir man også på sin egen seksualitet, og da tør man gjerne å utforske mer, sier han.

I løpet av livet endrer vi preferanser på mat, musikk og klær, og det samme gjelder seksuelle preferanser.

- Mange ønsker å identifisere seg som noe som føles riktig for dem, og sette ord på legningen sin. I alle tider har nok mange unge lurt på legningen sin, men før gjorde man det inni seg i hemmelighet. I dag er det mer åpenhet og rom for å prøve det ut, sier Schmidt.

Seksualiteten er flytende

Ifølge studien er man ikke nødvendigvis heterofil eller homofil, man kan være et sted midt i mellom.

- Seksualiteten vil alltid være flytende, særlig i forhold til kontekst. Det skjer jo at homofobe menn som havner i fengsel med kun andre menn, ender opp med å ha sex med en mann i fengselet. Livet vil hele tiden endre seg, og preferanser kan endre seg i forhold til kontekst, forklarer Winther.

Han sier at våre hovedpreferanser dannes tidlig, men at impulser utenfra kan påvirke oss.

- Før i tiden var sannsynligheten stor for å bli slått ned hvis to menn leide hverandre på gaten, men slik er det jo ikke i dag. Jo flere som er åpne om legningen sin, jo lettere blir det. Det er ikke lenge siden det var forbudt å være homofil, og hvis jeg var homofil ville jeg vært kriminell da jeg ble født, sier Winther.

LES OGSÅ: Skjeggete menn bærer på flere bakterier enn hunder

Endringer kan påvirke parforhold

At seksuelle preferanser endrer seg i løpet av livet kan påvirke langvarige forhold, og paret kan utvikle seg i hver sin retning.

- Det er klart at endring i seksuelle preferanser kan by på utfordringer i langvarige forhold. Spesielt dersom en av partene vil eksperimentere med andre, sier Schmidt.

Samtidig tror Winther at ytre impulser og nye preferanser kan være positivt. Et eksempel er at 50 shades of Grey åpnet øynene til mange, og gjorde dem interessert i pisker og bind for øynene.

- At man blir påvirket utenfra kan helt klart piffe opp parforholdet, og det kan være spennende for begge. En del har nok ikke visst helt hva de liker før de innser det i voksen alder, ofte ved en tilfeldighet. Hvis paret blir langt fra hverandre seksuelt, så kan det by på problemer i parforholdet og begge blir utilfreds, sier Winther.

LES OGSÅ: «Gatsbying» er den nye, store datingtrenden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer