Kyssing:

Kyss oftere og styrk parforholdet

Det kan faktisk være viktigere enn sex. Men skal det ha effekt bør kysset vare i minst seks sekunder.

SMASK: Du skal slett ikke undervurdere verdien av et kyss - regelmessig kyssing gjør godt for forholdet. FOTO: NTB Scanpix
SMASK: Du skal slett ikke undervurdere verdien av et kyss - regelmessig kyssing gjør godt for forholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ahh forelskelse! Ingenting kan måle seg med følelsen man har i starten av et forhold, der man kan sitte i timevis og kysse på hverandre. Det bør nytes så lenge det varer, for etter noen år setter man dessverre av langt mindre tid til kyssingen.

– Ja, i begynnelsen av et forhold er det ofte mer kyssing, men i den fasen er også alt på stell. Man har pusset tennene og bruker munnskyll eller tyggis. Kyssing er jo veldig intimt, og man får alle kroppsluktene ganske tett på, sier sexolog og parterapeut Eva Mohn, til KK.

I starten ville du kanskje ikke kysset hvis du kommer rett fra trening eller har spist mat som lukter sterkt, men etter hvert blir vi litt slappere på dette.

– Vi mister litt det frie begjæret og tar oss ikke tid til å gjøre oss flid med det «kun» for å kysse litt. Og hver gang man unngår å kysse så tar man ett skritt tilbake fra partneren, ubevisst, forklarer hun.

Kanskje er det ikke så rart at det sklir litt ut, for som med alt annet i livet vil også parforholdet kunne påvirkes av hverdag og rutiner.

– Uten at vi merker det forsvinner tenningen og spenningen litt. Da kan det som egentlig er hyggelig føles som et enormt ork å få dette tilbake, sier Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog, til KK.

Heldigvis er vi skrudd sammen sånn at kroppene våre reagerer utrolig godt på berøring. Det betyr at vi faktisk kan snu det rundt og «skru oss på» igjen. Og her kan nettopp kyssing være løsningen.

Kyss i seks sekunder

The Gottman Institute er vel det instituttet i verden som har forsket mest på hva som skaper gode parforhold, og de har selvsagt også undersøkt hvilken effekt kyssing kan ha.

– De tok for seg par der forholdet var sklidd inn i kjedelige hverdagsrutiner, lidenskapen haltet og de var i ferd med å skli fra hverandre. Parene fikk en enkel oppgave. Hver morgen før de gikk på jobb så skulle de gi hverandre et lidenskapelig kyss. Og hver gang de møttes igjen senere på dagen så skulle de hilse på hverandre på samme måte, forteller Schmidt.

Men dette kysset skal ikke være et raskt lite «smask». Nei, skal det ha effekt må det være lidenskapelig, og derfor vare i minst seks sekunder. Dette fører til at kroppen skiller ut kjærlighetshormonet oxytocin, dopamin og andre deilige lysthormoner, som skaper en følelse av samhørighet og kjærlighet mellom mennesker.

TID TIL KYSSING: Når hverdagen inntar forholdet blir det desto viktigere å dyrke kjærligheten. Foto: Scanpix.
TID TIL KYSSING: Når hverdagen inntar forholdet blir det desto viktigere å dyrke kjærligheten. Foto: Scanpix. Vis mer

– Det som skjedde med disse parene var at kroppene deres ble vekket igjen, de følte en sterkere tilknytning og lidenskapen kom tilbake. Det vekket de gamle følelsene – plutselig husker man at kjæresten er tiltrekkende, forklarer hun.

Selv om kvinner kanskje kan savne kyssing og klining noe mer enn menn gjør, kan kvinnen også finne på å trekke seg unna et kyss hvis hun mistenker at han egentlig er ute etter sex, og hun ikke er i humør. Et seks sekunders langt avskjedskyss før man drar på jobb kan derfor være midt i blinken. Da ligger det ingen forventning om sex der og da. Likevel vil det deilige kysset ligge og godgjøre seg i kroppen så lysten er mer tilstede.

– Jeg tror det er individuelt hvor viktig fysisk kontakt er for oss, men en del kvinner er kanskje litt mer opptatt av kyssing. Som en del av vårt typiske tenningsmønster trenger kvinner mer nærhet og forspill. Og det å kysse uten at det MÅ bli sex vil faktisk gjøre henne mer tilgjengelig for sex, sier Schmidt.

Kyssing har makt – det kan forsone eller splitte

Et kyss kan ha svært mange ingredienser. Den positive følelsen som kysset har kjenner vi godt, og det ligger mye forsoning i kysset. Men kysset kan i noen tilfeller gå fra å handle om nærhet til å bli et effektivt maktvåpen.

– Det kan brukes som et forsonende grep for å gjenopprette den gode nærheten i parforholdet. Derfor har kysset også litt makt, og det kan brukes som et våpen i konflikt. Hvis den ene prøver å gjøre opp etter en konflikt ved å invitere til nærhet, og den andre motsetter seg, ser man raskt at å nekte kyssing og nærhet kan gjøre den andre lei seg, forteller Mohn.

Kjærtegn som holdes tilbake har stor effekt på oss. Dermed er det et effektivt maktmiddel – et maktmiddel som ofte brukes av kvinner.

– Veldig ofte så er det nok mannen som prøver å nærme seg kvinnen etter en krangel, med lett berøring og et kyss på kinnet, mens kvinnen svarer med en kald skulder. Det er nemlig ikke alltid sånn at kvinner er best på kommunikasjon, sier hun og forklarer:

Kvinner kan ofte pakke inn signalene sine med utydelig ordbruk som «kanskje vi skulle besøkt foreldrene mine». Han kan «velge å misforstå» til sin egen fordel, ved å legge vekt på at du sa «kanskje», og dette gir ham en form for makt. Kvinnen sitter da gjerne igjen med fysisk nærhet som maktmiddel.

Det kan være vanskelig å fraråde folk å bruke kysset som maktmiddel, for ofte vi vil bruke de våpnene vi har til rådighet. Men du bør være klar over at hvis du gir etter for det forsonende kysset så kan det skape mer nærhet mellom dere.

MAKTMIDDEL: Kjærtegn som holdes tilbake har mye makt i en konflikt, et kyss kan derfor fungere svært forsonende. Foto: Scanpix.
MAKTMIDDEL: Kjærtegn som holdes tilbake har mye makt i en konflikt, et kyss kan derfor fungere svært forsonende. Foto: Scanpix. Vis mer

Kjærlighet er ferskvare

Kyssing har altså mer å si for forholdet enn vi kanskje tror. I et langvarig forhold kan det å kysse rett og slett hjelpe til med å vedlikeholde og opprettholde kjærligheten.

– Hvis man snakker om hva man kan gjøre for å opprettholde parforholdet, hva trenger man da? Litt samtaler, litt sex og litt kyssing. Listen over ting bør ikke bli for lang. Å ha øyekontakt og å kysse er også svært viktig i seksuelle situasjoner, det skaper økt intimitet. Det er nesten som å gå på besøk i hverandres sjel, og da får man det magiske øyeblikket, sier Mohn.

En undersøkelse utført i 2014 av forskere ved Universitetet i Oxford viste at hvor ofte man kysser faktisk er mer avgjørende for kvaliteten på parforholdet, enn hvor ofte man har sex. Så hvis kyssing hjelper på å holde følelsene ved like er det kanskje ikke så dumt å smaske så ofte man kan.

– Husk på at kjærlighet er ferskvare. Ikke skli ned i sofaen og la hverdagen gå; dyrk kjærligheten. Vis affeksjon og at du setter pris på partneren, så kan ting gå seg til ganske raskt, sier Schmidt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer