Forhold:

«Like barn leker best» - eller?

Det er særlig seks egenskaper som er viktig for et godt forhold.

FORHOLD: Like barn leker best. Eller? FOTO: NTB
FORHOLD: Like barn leker best. Eller? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det sies at like barn leker best, men også at motsetninger tiltrekker hverandre. Så hva er egentlig riktig? Alle par er ulike, og det som fungerer for ett par, trenger ikke å fungere for et annet.

Men bør man være ulike på mange områder slik at man kan «utfylle hverandre», eller bør man helst være like slik at man er enige om det meste?

- Uttrykket «like barn leker best» stemmer godt. Det vil si at man trenger ikke være like fra A til Å - det kan fort bli kjedelig, men paret trenger å være like på noe som begge verdsetter høyt.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Det er et klassisk scenario: Den ene er spontan, sosial og vil oppleve ting. Den andre trives best i sofaen hjemme. Den ene er opptatt av flørting og et spennende sexliv, mens den andre ikke er like eventyrlysten. Likheter, vil ifølge Søyland, være mer attraktivt:

- Når begge føler at de er heldige og beundrer sin partner, vil dette ofte skape gode følelser som generer enda mer positiv energi og attraksjon.

Vær raus!

Og hun er ikke den eneste som mener dette. Også Grethe Rønning, gestaltterapeut og parterapeut, er enig i at vi gjør lurt i å ha noen likheter.

– Det finnes ikke et enkelt svar på det, men noen helt grunnleggende likheter gjør nok prognosene bedre for forholdet. De ulikhetene som du fant sjarmerende i starten kan etter hvert bli irriterende, og en kilde til konflikt, har Rønning tidligere forklart til KK.

Er du singel og på jakt etter den perfekte match, er det derfor å lurt å finne noen likheter i daten. Og i hvert fall hvis det potensielt skal bli en godt og langt forhold, skal vi tro ekspertene.

Hvilke egenskaper bør man ha felles for at et forhold skal funke?

- Det er viktig å ha noenlunde lik ideer om hva som er det gode liv - og hva som er et godt parforhold i hverdagen. I tillegg er det viktig å være rause med hverandre og dyrke det som er viktig for begge - selv om det ikke er helt din greie, sier Søyland.

HVERDAGEN: Ifølge eksperten er det viktig at dere er enige om hva som er et godt forhold i hverdagen. FOTO: NTB
HVERDAGEN: Ifølge eksperten er det viktig at dere er enige om hva som er et godt forhold i hverdagen. FOTO: NTB Vis mer

Hun trekker frem at særlig disse egenskapene er svært viktig for å skape en sunn og bærekraftig relasjon: kommunikasjon, åpen dialog, trivsel, endringskompetanse og empati.

- Dette er viktige egenskaper som alle kan trene på. Vi kan alle øve på kommunikasjon og den åpne dialogen, så vi ikke havner i en verbal skyttergrav. Man bør også like å være i den andres selskap - også uten familie og venner til stede, sier hun og tilfører:

- Og så er det ikke feil å ha det litt gøy sammen heller. Dette er faktisk viktigere enn mange tror. Enten det er at man har felles humor, eller at man gjør hyggelige aktiviteter sammen. Ta positive initiativ!

- Det finnes forskning på at det er relasjonsmestrene som får mest ut av relasjonene. Og den gode nyheten her er at øvelse gjør mester. Du kan trene enten med en parterapeut eller på egen hånd for å skape et mer velfungerende, vitalt og sunt parforhold.

Dette er de viktigste punktene dere bør være like på

Hva er meningen med livet? Hva er viktig for ditt liv? Ønsker du barn? Hva er dine prioriteringer i livet? Vil vi det samme? Dette er gode eksempler på spørsmål som peker i retning av dine grunnleggende verdier, og disse bør man finne noen svar på.

– Vår tro og livssyn og de grunnleggende verdiene våre er nok de viktigste punktene å være like på. Par kan også klare seg godt selv om de har ulikt livssyn, fordi de har noen av de samme grunnleggende verdiene felles, har Rønning forklart tidligere.

Søyland mener også det er viktig med likheter som får oss til å føle oss nærmere kjæresten, samtidig som de fleste av oss også trenger noe som er annerledes. Det er jo derfor vi liker å reise til eksotiske land.

– Ja takk, begge deler! Det er viktig å ha noe felles som er viktig for begge, da er det langt lettere å tåle, og til og med se positivt på forskjelligheten – selv i et godt etablert forhold, forteller Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer