Sjalusi:

Liker du å gjøre kjæresten sjalu?

Noen går svært langt for å få bekreftelsen de trenger, men det er slett ikke så sunt for forholdet.

SJALUSI: Du ville vel ikke gjort kjæresten sjalu med vilje. Ville du? FOTO: NTB Scanpix
SJALUSI: Du ville vel ikke gjort kjæresten sjalu med vilje. Ville du? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å se kjæresten flørte med noen andre vil ofte vekke sjalusimonsteret i oss, og det er kanskje ikke så rart. Sjalusi bunner jo gjerne i frykt – frykt for å miste noen du har kjær, noen du vil kjempe for å beholde. Og det er jo i utgangspunktet ikke en dum ting.

– Jeg tror nok at de fleste kan kjenne litt på følelsen av sjalusi innimellom. Det er først når sjalusi blir overveldende og vond at sjalusien kan være skadelig i et forhold. Vel og merke om man ikke gjør noe med det, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland, til KK.

Selv om det er vanlig å kjenne litt på sjalusien i blant, så er det ikke en særlig god følelse. Derfor ville du vel ikke gjort kjæresten sjalu med vilje. Ville du? Tro det eller ei, noen vil faktisk det.

LES OGSÅ: Sjalusi er helt naturlig, men i noen tilfeller kan det gå for langt

Brukes som hevn eller for å få bekreftelse

Sjalusi kan framprovoseres i ulike grader, avhengig av hvor lett kjæresten din blir sjalu, og hvor langt du ønsker å gå.

Kanskje sørger du for å vise partneren din at du ser skikkelig sexy ut før du skal ut på byen med jentene, bare så han skal være bittelitt bekymret og samtidig glede seg til du kommer trygt hjem. Eller kanskje tar du den litt lenger og flørter åpenlyst med andre foran partneren.

Ifølge Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og sexologi, går noen til og med til drastiske lengder for å gjøre kjæresten sjalu.

– Noen har sex med andre for å gjøre kjæresten sjalu. Det kan enten være for å hevne seg, eller for å sjekke om kjæresten elsker dem, som en form for bekreftelse, sier han til KK.

BEKREFTELSE: Å framprovosere sjalusi er gjerne en ubevisst måte å skaffe seg selv oppmerksomhet og bekreftelse. FOTO: NTB Scanpix
BEKREFTELSE: Å framprovosere sjalusi er gjerne en ubevisst måte å skaffe seg selv oppmerksomhet og bekreftelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Selv om noen gjør dette bevisst, er det likevel ikke alltid man selv er klar over hvorfor man egentlig framprovoserer sjalusi.

– Dette er ofte en relativt ubevisst ting man gjør. Og det kan kanskje grunne i at man har vokst opp i et miljø der det har vært mangel på kjærlighet, eller at foreldrene har hatt samme mønster, forklarer Lindskog.

LES OGSÅ: 90 prosent av kvinner finner en mann mer attraktiv hvis han er i et forhold

Kan være skadelig for forholdet

Ja, framprovosert sjalusi handler ofte om å få dekket et behov for kjærlighet. Det er jo noe som er litt fint med å se at kjæresten blir sjalu. Det er en form for bekreftelse på at du er viktig for ham, og at han er redd for å miste deg.

– Om man er i et forhold der den ene bevisst forsøker å gjøre den andre sjalu, kan dette handle om at man bruker sjalusien som en metode for å skaffe seg selv oppmerksomhet og bekreftelse, forteller Aasland.

Kanskje er ikke kjæresten din så flink til å vise deg hvor flott han synes du er i hverdagen. Eller kanskje er det ditt behov for bekreftelse som er ekstra stort. Men selv om det å se kjæresten bli sjalu kan stilne ditt behov for bekreftelse der og da, så vil det fortsatt ikke hjelpe deg i det lange løp.

– Den ene parten vil kjenne på sjalusi og den andre parten har et bekreftelses og oppmerksomhetsbehov som muligens oppleves som ikke innfridd. Dette er ikke et godt utgangspunkt for et forhold, sier hun.

– Resultatet vil bli usikkerhet, manglende bekreftelse, behov som ikke dekkes og vonde følelser. Oppleves dette over tid er det få muligheter for sunn vekst og utvikling av forholdet, legger hun til.

LES OGSÅ: 5 tegn på at forholdet ikke er bra for deg

SKADER FORHOLDET: Hvis du stadig vekk prøver å gjøre partneren sjalu kan du risikere at han mister tillit til deg. FOTO: NTB Scanpix
SKADER FORHOLDET: Hvis du stadig vekk prøver å gjøre partneren sjalu kan du risikere at han mister tillit til deg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Et usunt maktspill

Å bruke sjalusi som et våpen blir et slags maktspill som kan gi den ene part et overtak i parforholdet. Dette er en taktikk som sjeldent er særlig sunt. Det kan føre til at partner mister tillit til deg, og dermed ikke tør åpne seg – forholdet blir dermed overfladisk og utrygt.

Sexologisk rådgiver, Siv Gamnes, har tidligere sagt til KK at hvis man ikke kan løse ting på en verbal måte, og ikke forstår hverandre eller er villig til å lytte til hverandre, vil det på sikt være skadelig for forholdet.

Så dersom du føler at ditt behov for bekreftelse og kjærlighet ikke dekkes av partneren din, er det altså bedre at dere snakker sammen om dette. Og sliter dere med kommunikasjonen kan det heldigvis læres.

– Det finnes mange kommunikasjonsøvelser man kan få trening i hvis man er helt ute og kjører i forhold til å prate sammen. Hadde det vært mine klienter ville jeg nok lært dem slike øvelser og få dem til å gjenkjenne hva som egentlig er problemet, og sette ord på hva som er vanskelig, har Gamnes uttalt.

LES OGSÅ: Straffer du kjæresten for det eksen din gjorde?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer