Er Han Utro

- Logger du deg inn på Facebooken til kjæresten uten tillatelse kan du bli anmeldt

... og i verste fall straffes med fengsel inntil to år.

LOGGE SEG INN PÅ KJÆRESTENS FACEBOOK: Ifølge eksperten er det ulovlig å logge seg inn på en annens Facebook uten tillatelse. Finner personen det ut kan du bli anmeldt.  Foto: Shutterstock / Svitlana Sokolova
LOGGE SEG INN PÅ KJÆRESTENS FACEBOOK: Ifølge eksperten er det ulovlig å logge seg inn på en annens Facebook uten tillatelse. Finner personen det ut kan du bli anmeldt. Foto: Shutterstock / Svitlana Sokolova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lurer du noen gang på hva kjæresten driver med når han taster i vei på mobilen sin? Noen av oss kan synes det er ubehagelig å ikke vite hvem typen tekster med. Kanskje du er en av dem som har blitt fristet til å snoke litt? I så fall burde du tenke deg om to ganger. 

- Generelt vil jeg jo si at å logge seg inn på andres Facebook og mobil kun må skje i ytterste krise eller nødrett. Det er svært krenkende og ødeleggende for en relasjon, sier Ove Skåra, som er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet. 

Å logge seg inn på en annens konto med vilje for å stjele tilgang, er omtrent som å åpne et annens brev, forklarer han. Altså er det straffbart. Han peker på Straffeloven paragraf 205. Dersom du uberettiget skaffer deg tilgang til informasjon via elektroniske hjelpemidler, bryter du loven. I følge paragrafen kan det straffes med fengsel inntil to år. 

- Logger du deg inn på Facebooken til en kjæreste, leser messenger-meldinger eller stjeler et passord du vet du ikke skal ha, kan du bli anmeldt, sier Skåra. 

LES OGSÅ: Derfor blir du sjalu 

- Avhenger av fortrolighet hjemme

Skåra understreker at familier har forskjellig fortrolighet. Noen har ikke lås på mobilen, og paret kan begge være åpne om hva de driver med på forskjellige kommunikasjonskanaler. Andre har til og med tilgang til hverandres passord. 

- Man kan jo ikke akkurat anmelde noen dersom du har gitt tillatelse til at kjæresten din kan logge seg inn, også finner han eller hun noe de ikke skulle ha sett. Mange har unntak med nære familiemedlemmer, at alt er åpent, men man skal ikke logge seg inn hvis det er meningen at mobilen er privat, mener han. 

Han sammenligner det med at dersom man legger lommeboka si i vinduskarmen betyr det ikke at noen bare kan ta den. 

- Men det er en forskjell på å utspekulert hacke eller skaffe passord for å finne informasjon

Han understreker at det eventuelt vil bli opp til retten dersom en anmeldelse går så langt. Det er en del skjønnsvurdering her, mener han, som hvordan man har logget seg inn, hvilke grunner man hadde og hvilke metoder man har brukt. 

SJALUSI: Eksperten forteller at det ofte handler om sjalusi når noen logger seg inn på kjærestens private Facebook-profil.  Foto: Shutterstock / MikhailSh
SJALUSI: Eksperten forteller at det ofte handler om sjalusi når noen logger seg inn på kjærestens private Facebook-profil. Foto: Shutterstock / MikhailSh Vis mer

LES OGSÅ: 8 smarte grep du bør gjøre med iPhonen 

Sykelig sjalu?

Frøydis Lilledalen, som er spesialpsykolog og samlivsterapeut, fraråder sterkt å sjekke partnerens private meldinger. Hun forklarer at sjalusi kan være en vond følelse som kan føre til at man faller for slike «fristelser».

- Ofte handler sjalusi om frykt for å ikke strekke til, eller frykt for å miste. Sjalusien blir sykelig når en person mener at kjæresten må endre oppførsel, vennekrets eller vaner fordi disse tingene gjør partneren sjalu, forklarer hun. 

Slik sjalusi er ødeleggende for begge parter, mener Lilledalen. Det finnes mange gråsoner når det kommer til sjalusi, men dersom man mistenker at partneren er utro, kan man lett bli fristet til å sjekke vedkomnes telefon og PC, forklarer psykologen. 

- Det er en god del som finner ut at partneren er utro gjennom å gjøre nettopp dette, men jeg vil fraråde dette sterkt. Både på generell basis og på grunn av mistanker. Straks man invaderer partnerens telefon har man trådd over en grense det ikke er lett å gå tilbake fra. 

Hun mener at dette slett ikke vil gjøre forholdet sterkere, selv om den sjalu partneren får avkreftet sine mistanker. 

- Det vil oppleves som et kraftig tillitsbrudd for den som blir kontrollert. Dessuten vil terskelen for å snoke være redusert, og det kan være lett å legge det til seg som en vane. 

Lilledalen anbefaler heller at du prater med partneren din dersom du har mistanker. Hvis dette ikke fører til avklaring eller forsikring, kan det være lurt å få hjelp av en tredjepart, mener hun. 

- Få hjelp av en god venn eller en terapeut. Snakk om hvorfor man føler sjalusi, og hva man kan gjøre for å løse det. Det finnes mange måter å jobbe med sjalusi på. Å sjekke hverandres epost eller telefoner er ikke en av dem. 

LES OGSÅ: Derfor er noen av oss oftere utro 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer