Luktesans:

Lukt påvirker hvordan du velger menn

Det var nok ikke bare smilet og humoren du falt for!

LUKTESANS: Luktesansen kan være med å bestemme hvem du faller for. FOTO: NTB Scanpix
LUKTESANS: Luktesansen kan være med å bestemme hvem du faller for. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje tenkt over at hvordan daten din lukter er ganske viktig for deg? Men det kan være at du blir mer påvirket av dette enn du tror. Det er for eksempel gjort forskning som sier at kvinners preferanser når det kommer til partnervalg endrer seg når de slutter på p-piller, på grunn av luktesansen.

- En undersøkelse i England fant at det å slutte på p-piller er en av de største truslene mot forholdet - noe som er ironisk, da man tross alt sannsynligvis slutter nettopp fordi forholdet er så bra at man bestemmer seg for å lage barn. Tanken var da at luktpreferanser endres, forteller evolusjonspsykolog og professor ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair.

Tanken da er altså at når du går på p-pillen, så er du ute etter mennesker lik deg selv. Når du slutter på p-pillen vil du derimot finne deg en fyr du kan få sunne, sterke barn med.

LES OGSÅ: Derfor ligner Mr. Right på faren din

Ikke så rasjonelle som vi tror

- Man tenker at det er slik at man lukter genetisk varians, for å øke effektiviteten til immunapparatet til avkommet, sier Troels W. Kjær, som er hjerneforsker og professor ved Københavns Universitet.

Han mener luktesansen vår har større betydning for valget av partner enn de fleste av oss tror.

- Man tror at når man velger partner så gjør man det rasjonelt, men det skjer mange ting i hjernen når du gjør dette; det er den rasjonelle delen og den irrasjonelle delen. I den irrasjonelle delen så finner vi blant annet luktesystemet, som vi finner i thalamus, forteller han.

Lukten til en eventuell partner kommer både i en form vi er bevisst, og en form vi ikke tenker over at er der. Førstnevnte gjør at vi forbinder han eller hun med positive eller negative tanker.

- Lukten kommer inn og påvirker følelsesystemet. Som at nybakt brød betyr god stemning. Dette er den bevisste delen av dette – denne lukten kan du kjenne, forteller Kjær.

LES OGSÅ: Nesen kan gjøre at du overspiser

LUKT: Troels W. Kjær mener luktesansen vår har større betydning for valget av partner enn de fleste av oss tror.
LUKT: Troels W. Kjær mener luktesansen vår har større betydning for valget av partner enn de fleste av oss tror. Vis mer

Mottar ubevisst signaler gjennom luktesansen

- Så er det også noe som heter feromoner. Dette er ikke noe du er bevisst på.

Feromoner er mindre kjent hos mennesker enn hos dyr, og fenomenet er omdiskutert. Man mener altså at disse signalstoffene sendes ut for å tiltrekke andre av samme art. Dette mener Kjær at har langt større betydning for kommunikasjonen mellom mennesker enn de fleste av oss nok ville trodd. Feromoner hos menn og kvinner skiller seg fra hverandre, og dessuten påvirkes de av for eksempel hvor en kvinne er i syklusen.

- Mye tyder for eksempel på at når kvinner oppholder seg mye sammen, så får de menstruasjon samtidig. Dette har også med feromoner og ubevisst kommunikasjon å gjøre.

Teorien er nemlig at vi sender ut visse feromoner under menstruasjonen, og at disse påvirker hverandre. Når vi tiltrekkes av et annet menneske skal altså slike signalstoffer oppfattes av luktesystemet vårt.

- Vi tenker nok ikke så rasjonelt som vi tror, sier Kjær.

LES OGSÅ: Blir deprimerte av kjærlighetssorg

Ikke avgjørende

Biolog og professor ved Institutt for biovitenskap ved UiO, Dag Olav Hessen, er imidlertid ikke like overbevist om at luktesansens påvirkningskraft på valget vårt av partner er så sterk, men mener likevel den har en betydning.

- Vi mennesker er mer synsorientert, mens i dyreverdenen er ting mer basert på lukt. Vi mennesker bruker i større grad synet, hørselen, vi vurderer kroppsproposjoner, ansikt, og vi vurderer om vedkommende er smart og vennlig. Dette er alle ting som virker seksuelt tiltrekkende på oss. Men så ligger det nok også et underbevisst signal i lukt, sier han.

For lukten til et menneske påvirkes av alt fra sykdomstilstand til alder, og mennesker skal, i teorien, kunne lukte dette.

- Lukten vil nok påvirke om vi finner en partner attraktiv. Om en lukter skittent, så vil det være med å gjøre at vi tenker at dette er en person som ikke tar vare på seg selv. Hvor kvinnen er i menstruasjonssyklusen og forskjellige kjønnshormoner er også ting som avgir forskjellige luktspor, fortsetter Hessen.

Men hva er det som avgjør hvilken lukt vi tenner mest på?

- Det koker jo ned til at ser etter en attraktiv partner som gir sjanse for friske barn, sier Hessen.

- Det som er viktig da er å finne riktig match med tanke på vårt immunsystem. Vi vil for eksempel ikke ha en som er for lik oss selv, fordi det da kan være innavl i bildet.

Det er imidlertid altså ikke sånn at du har null kontroll over hvem du finner attraktiv, og at hele prosessen med å velge seg en partner er totalt irrasjonell. Vi tenner altså ikke bare på lukt, men bruker i stor grad alle andre sanser, og heldigvis hodet.

- Mennesket er ikke lenger utpreget luktdyr. Vi er mer opptatt av det vi ser, og hvordan et menneske er som person er det vist at er enda viktigere enn utseende igjen. Humor og generøsitet er egenskaper vi vil finne seksuelt tiltrekkende. Men det er snakk om gamle ubevisste signaler, som kan være med å supplere, sier Hessen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer