Stress:

Lukten av din kjære kan redusere stress

Luktesansen vår er tett knyttet opp mot minner og følelser.

STRESSREDUSERENDE: Luktesansen vår kan gjøre stressende situasjoner mindre stressende. FOTO: NTB Scanpix
STRESSREDUSERENDE: Luktesansen vår kan gjøre stressende situasjoner mindre stressende. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal du på jobbintervju? Holde en tale? Ta med deg en av kjærestens gamle t-skjorter. Forskning viser nemlig at den kan redusere stress. I en studie gjort ved University ved British Columbia ble 96 kvinner utdelt hver sin t-skjorte og bedt om å gå med den i 24 timer.

Noen av kvinnene fikk kjærestens brukte t-skjorte, noen fikk en ubrukt en og noen fikk en som var brukt av en ukjent mann. Kvinnene ble så bedt om å utføre en stresstest mens de hadde t-skjorten på.

Forskerne målte nivåene av stresshormonet kortisol flere ganger mens kvinnene var igjennom testen, og de med kjærestens t-skjorte hadde altså et lavere nivå av hormonet. De med en fremmeds t-skjorte var de som hadde det høyeste nivået.

LES OGSÅ: Kan du legge på deg av å lukte på mat?

Trigger minner og følelser

Hvis du legger deg over på kjærestens side av senga når han ikke er der, eller helst låner hans genser når det er kaldt, så kan det med andre ord faktisk ha den effekten at du er mindre stresset. Dette er ikke helt overraskende for sexolog Ulla Aasland.

- Lukt er knyttet til sansene og sansene våre er knyttet til følelser. Dette kan være årsak for ro, sier hun og fortsetter:

- Lukt og følelser knyttes også til minner, derfor kan lukten av kjæresten som noe positivt og kjærlig knyttes til det gode.

LES OGSÅ: Valg av kjæreste kan avsløre mye - om deg

Kobler luktesansen med følelsen av sosial støtte

Det er gjort flere studier som viser hvor viktig luktesansen vår er for minner, følelser og også stress, men lukt er ikke bare positivt. Anna Blomkvist er doktorgradskandidat ved Psykologisk institusjon ved Stockholm universitet. Hun forklarer at lukter som oppfattes negativt ofte også vekker negative følelser.

For eksempel viser studien at lukten av en annen mann kan gjøre oss mer stresset, noe som kan ha å gjøre med at vi er tilbøyelige til å bli redde for ukjente, mens andre lukter, som partnerens t-skjorte, altså kan gjøre at vi føler oss trygge. Sistnevnte har med følelser rundt det å oppleve sosial støtte i en stressende situasjon å gjøre, forklarer hun.

- Følelsene våre er koblet sammen med minner, og alle sanser - syn, hørsel, berøring, smak og lukt - er med i minneprosessene, sier Blomkvist, som mener studien er spennende.

- Det er en viktig studie som kobler betydningen av luktesansen sammen med sosial støtte i stressende situasjoner. Effekten av partnerens lukt gjorde at deltakerne i studien opplevde mindre stress i en stressende situasjon og det er et spennende resultat, mener hun.

Blomkvist mener studien er viktig for forskningen på parforhold, tilknytning og hvilke forskjeller det er mellom kjønnene.

- Disse aspektene vil kunne utvikle vår forståelse for lukters betydning og bygge videre på denne studiens spennende resultater om at partnerens lukt gir et opplevd mindre stress i en stressende situasjon.

LES OGSÅ: Så skadelig er stress i lengden

KJÆRESTENS SKJORTE: Stikker du ofte av med kjærestens skjorte? Det kan være lurt å låne den med seg på jobbintervjuet også. FOTO: NTB Scanpix
KJÆRESTENS SKJORTE: Stikker du ofte av med kjærestens skjorte? Det kan være lurt å låne den med seg på jobbintervjuet også. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Snuser oss frem til drømmemannen

Luktesansen vår er kanskje enda viktigere enn mange av oss er klar over. Det er også slik at den også har en del innvirkning når vi er på jakt etter noen å dele livet vårt med.

- Lukt er viktig når vi finner en partner. Kroppen skiller ut feromoner som er et signalstoff, blant annet i svette, og dette kan være årsaken, sier Aasland.

- Man sender da ut signaler via hormoner, som den andre fanger opp og styres etter, ved at den andre oppfattes som attraktiv og som en seksualpartner, fortsetter hun.

Luktesansens betydning for valg av partner har også blant andre hjerneforsker Troels W. Kjær fortalt at kan være langt viktigere enn de fleste av oss nok tenker.

- Man tror at når man velger partner så gjør man det rasjonelt, men det skjer mange ting i hjernen når du gjør dette; det er den rasjonelle delen og den irrasjonelle delen. I den irrasjonelle delen så finner vi blant annet luktesystemet, som vi finner i thalamus, har han tidligere forklart KK.no.

Mens du kanskje har en liten sjekkliste med ting du tenker at er viktig i en partner, er luktesansen vår opptatt av én spesiell ting; den vil ha en partner som kan sikre sterke og sunne barn.

Også Blomkvist forklarer at luktesansen er involvert i både prosesser vi er bevisste og ubevisste. Hun mener området trenger mer forskning, slik at vi kan se betydningen de ubevisste prosessene rundt lukt kan ha på oss.

LES OGSÅ: Disse mennene faller flest kvinner for

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer