God luktesans:

- Luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker

Personer med god luktesans opplever mer nytelse under sex, viser ny studie.

GOD LUKTESANS: - Luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker blant annet fordi lukt og hukommelse er knyttet til hverandre. FOTO: NTB Scanpix
GOD LUKTESANS: - Luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker blant annet fordi lukt og hukommelse er knyttet til hverandre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det finnes en sammenheng mellom hvor god luktesans vi har og den seksuelle opplevelsen vår, viser en ny studie som er publisert i tidsskriftet Archives of Sexual Behavior. Studien viser at de som gjorde det bra i en luktetest opplevde mer nytelse under sex, skriver forskning.no.

- Jeg tror luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker blant annet fordi lukt og hukommelse er knyttet til hverandre. Det går nervebaner mellom luktesentra og hukommelsessentra i hjernen, sier Mette Bratt, som er ØNH-lege og lukteforsker ved St Olavs Hospital og NTNU.

De fleste av oss kan kjenne en lukt og umiddelbart få assosiasjoner til noe som skjedde i tidlig barndom der en spesiell lukt var sentral, nettopp fordi det går impulser fra luktesenter til hukommelsessenter som blar fram gamle, ofte gode, minner.

- At tilsvarende kan skje dersom vi har gode minner fra en seksualpartner synes jeg ikke er overraskende, sier Bratt.

LES OGSÅ: Lukt påvirker hvordan du velger menn

Bruker alle sansene under sex

- Det ikke overraskende i det hele tatt at luktesansen kan påvirke sexlivet. Hvor mye det påvirker er nok personavhengig, men når vi har sex forsterkes opplevelsen av lukten av den andre. For noen kan også litt svettelukt være opphissende, og lukter kan forsterke den helhetlige, seksuelle opplevelsen, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer