God luktesans:

- Luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker

Personer med god luktesans opplever mer nytelse under sex, viser ny studie.

GOD LUKTESANS: - Luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker blant annet fordi lukt og hukommelse er knyttet til hverandre. FOTO: NTB Scanpix
GOD LUKTESANS: - Luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker blant annet fordi lukt og hukommelse er knyttet til hverandre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det finnes en sammenheng mellom hvor god luktesans vi har og den seksuelle opplevelsen vår, viser en ny studie som er publisert i tidsskriftet Archives of Sexual Behavior. Studien viser at de som gjorde det bra i en luktetest opplevde mer nytelse under sex, skriver forskning.no.

- Jeg tror luktesansen kan påvirke sexlivet hos mennesker blant annet fordi lukt og hukommelse er knyttet til hverandre. Det går nervebaner mellom luktesentra og hukommelsessentra i hjernen, sier Mette Bratt, som er ØNH-lege og lukteforsker ved St Olavs Hospital og NTNU.

De fleste av oss kan kjenne en lukt og umiddelbart få assosiasjoner til noe som skjedde i tidlig barndom der en spesiell lukt var sentral, nettopp fordi det går impulser fra luktesenter til hukommelsessenter som blar fram gamle, ofte gode, minner.

- At tilsvarende kan skje dersom vi har gode minner fra en seksualpartner synes jeg ikke er overraskende, sier Bratt.

LES OGSÅ: Lukt påvirker hvordan du velger menn

SVETTELUKT:- For noen kan også litt svettelukt være opphissende, og lukter kan forsterke den helhetlige, seksuelle opplevelsen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SVETTELUKT:- For noen kan også litt svettelukt være opphissende, og lukter kan forsterke den helhetlige, seksuelle opplevelsen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bruker alle sansene under sex

- Det ikke overraskende i det hele tatt at luktesansen kan påvirke sexlivet. Hvor mye det påvirker er nok personavhengig, men når vi har sex forsterkes opplevelsen av lukten av den andre. For noen kan også litt svettelukt være opphissende, og lukter kan forsterke den helhetlige, seksuelle opplevelsen, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Winther sier at alle sansene våre er med på å påvirke om den seksuelle opplevelsen er bra eller ikke.

- Berøring, lukt og smak er med på å forsterke opplevelsen og gjøre sexen bra. Det er klart at de som har god luktesans vil dra mer nytte av de gode luktene, sier han.

LES OGSÅ: Kan du legge på deg av å lukte på mat?

Tiltrekkes av lukter

Noe helt annet er om mennesker tiltrekkes av hverandre på grunn av kroppslukter. Altså om vår kroppslukt er med på å bestemme valg av partner.

- Her vet vi mindre om mennesker, men når det gjelder dyr så vet vi at dyr av hunkjønn som er inne i en fertil periode, altså en periode i livsløpet der det fysisk er mulig å bli befruktet, skiller ut stoffer som hankjønn av samme art registrer gjennom luktesansen. Og at dette igjen stimulerer til parringsakten, sier Bratt.

Luktenerven hos mennesker er mindre sentral, og okkuperer en mindre del av hjernen enn hos dyr.

- Men det vi VET er at det er lite sannsynlig at mennesker blir seksuelt tiltrukket av lukter som vi ikke liker. Og det kan gå både på kroppslukt og hygiene, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer