Parforhold:

- Lykkelige par fokuserer på de små tingene

Hva er nøkkelen til å holde på godfølelsen etter at forelskelsen er over?

PARFORHOLD: Lykkelige par har en del ting til felles. FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Lykkelige par har en del ting til felles. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Et lykkelig forhold er drømmen til de fleste av oss. Men hva er egentlig nøkkelen til å holde forholdet sunt og lykkelig når forelskelsesfasen er over?

Samlivsterapeut ved terapisenteret Samtalen, Mary-Ann Torp, mener noe av det viktigste for å ha et lykkelig forhold er å kunne snakke om de fleste temaer sammen. Det er viktig å ikke ha hemmeligheter for hverandre eller å føle at man ikke kan åpne seg om visse ting for hverandre.

- Det er veldig viktig å kunne snakke om forventninger. Hvem er vi som par? Hva slags familie vil vi være når den dagen kommer? Hva er en lykkelig jul for meg, og hva er en fin ferie for deg? Snakk om slike ting, sier hun til KK.

Vi kommer alle med forskjellig bagasje, tradisjoner og rollemodeller fra oppveksten. Derfor mener Torp det er viktig å snakke om disse tingene slik at man vet hva man kan forvente av hverandre og dermed unngå fremtidige konflikter.

- Kommunikasjon er altså en veldig viktig ting å ha på plass for at et forhold skal forbli lykkelig. Lytt til hverandre og vær nysgjerrig på hverandre. Det bygger tillit og respekt.

LES OGSÅ: 9 smarte måter lykkelige par «krangler» på

ÅPEN KOMMUNIKASJON: Lykkelige par klarer å prate om det de har på hjertet. FOTO: NTB Scanpix
ÅPEN KOMMUNIKASJON: Lykkelige par klarer å prate om det de har på hjertet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gi hverandre bekreftelse

I hverdagen går man gjerne litt forbi hverandre, og det er ikke rart at hverdagsstresset tar litt over i blant. Torp mener derfor at anerkjennelse er veldig viktig å huske på i hverdagen, og det er de små tingene som betyr mest.

- Å anerkjenne partneren din gir ham eller henne en bekreftelse og følelse av å bli sett. Er partneren din sliten? Spør om du skal lage en kopp te. Setter han alltid på kaffen om morgenen? Fortell ham hvor herlig det er å våkne til ferdig kaffe hver dag, sier hun.

Terapeuten forklarer at mange par glemmer at det er hverdagen som har flest dager. Det er ikke viktigst å høre: «Takk for at du tok meg med på den ferien», det er mye mer anerkjennende å få bekreftelse på at man er en god partner i det livet dere lever sammen.

- Vi tenker ofte at vi setter pris på ting den andre gjør, men vi er ikke så flinke til å si det.

For at et forhold skal ha en lykkelig flyt er det altså de små tingene som betyr noe i lengden. Å gi partneren din en klem når han er nedfor kan ofte bety mer enn å legge mye penger i en bursdagsgave, for eksempel.

LES OGSÅ: Par som ikke poster bilder av seg selv på sosiale medier, er lykkeligere

LIKE INTERESSER: Å være like kan gjøre forholdet bedre. FOTO: NTB Scanpix
LIKE INTERESSER: Å være like kan gjøre forholdet bedre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Lykkelige par er ikke alt for forskjellige

Like barn leker best, heter det. Det stemmer i parforhold også, ifølge Andreas Løes Narum ved parweb.no. Han er psykolog, og har mange års erfaring som parterapeut. Han forklarer at lykkelige par ikke er alt for forskjellige.

- Forskjellighet skaper friksjon. Lykkeligere par har mindre friksjon. Hovedregelen er at man bør ha like holdninger, interesser og bakgrunn der det lønner seg, sier han til KK.

Et par som er ganske like slipper å jobbe så hardt for at forholdet skal fungere, og de som er ulike bør lære noen teknikker for å skape mindre friksjon i forholdet;

- Et par som har veldig ulike holdninger, for eksempel, må greie å snakke om disse tingene uten at det blir konflikt hver gang. Man må kunne respektere at den andre er et godt menneske likevel.

Om den ene i forholdet er svært ryddig og den andre er svært rotete, må paret først forstå at det handler om personlighet - og så lære hvilke ord man kan bruke og hvordan ordene skal brukes for å løse konflikter uten krangling.

- Det er lurt å lære seg litt teknikker for hvordan man løser slike situasjoner. Det kan være lurt å oppsøke litt hjelp. Vi har jo årlig service på bilen, så hvorfor ikke for parforholdet? Det er ikke et nederlag å få litt hjelp på veien, sier han.

Sigurd Riste Andersen er par- og familieterapeut ved Dialog Oslo. Han forklarer at det er en rekke kvaliteter i et parforhold som blir viktig etter den første bli- kjent-perioden.

- Det kan være nyttig å stille deg selv noen spørsmål. Har vi felles verdier og interesser? Å søke en kjæreste som er en motsetning av oss selv kan virke som et friskt pust og være stimulerende. Samtidig ser man at det er avgjørende med felles verdier og interesser for at forholdet skal være stimulerende over tid, sier han til KK.

LES OGSÅ: Hvorfor kommuniserer kvinner og menn så forskjellig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer