Sosiale medier:

- Lykkelige par legger ut flere bilder av hverandre

Hvor ofte legger du ut bilder av kjæresten på Instagram?

SOSIALE MEDIER: Måten du og kjæresten din bruker Instagram på kan faktisk si noe om hvor lykkeligere dere er sammen. FOTO: NTB
SOSIALE MEDIER: Måten du og kjæresten din bruker Instagram på kan faktisk si noe om hvor lykkeligere dere er sammen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kjenner vel alle noen som er litt vel ivrig på sosiale medier, og som deler absolutt alt kjæresten gjør. De skriver gjerne poster som «I dag fikk jeg blomster av den fantastiske kjæresten min» og «I dag har vi vært på topptur i nydelig vær», eller bare fyller feeden med søte kjærestebilder. De kommenterer også på bilder av hverandre med hjerter, flammer eller hyggelige ord.

Det er lett å irritere seg over par som virker litt for lykkelige på sosiale medier. Det kan vel umulig være så fantastisk i virkeligheten? Svaret vil kanskje overraske deg, for måten du og kjæresten din bruker Instagram på kan faktisk si noe om hvor lykkeligere dere er sammen.

KK.no har tidligere skrevet om at par som ikke poster bilder av seg selv i sosiale medier, er lykkeligere. Nå har ny forskning kommet frem til det motsatte, i alle fall når det gjelder poster på Instagram.

Forskningen ble nylig publisert i Journal of Social and Personal Relationships, og undersøker hvordan Instagram-bruken vår påvirkes av hvor lykkelige vi er i parforholdet.

Dette fant de ut:

  • Par som er fornøyde med forholdet sitt deler mer om hverandre i på Instagram enn det ulykkelige par gjør.
  • Lykkelige par har større sannsynlighet for å kommentere eller «like» kjærestens Instagram-innlegg.
  • Personer som trodde de kunne finne andre gode partnere på Instagram, hadde større sannsynlighet for å samhandle med andre Instagram-brukere av foretrukket kjønn.
  • Personer som var åpne for å finne en ny partner, postet sjeldnere bilder og innlegg om kjæresten.
  • Det var imidlertid sjelden at de faktisk oppsøkte og sjekket opp en ny partner via Instagram.
DELER BILDER: Hvorfor har noen behov for å dele alt om parforholdet sitt på Instagram? Reagerer du hvis noen aldri legger ut noe som helst om kjæresten sin? FOTO: NTB
DELER BILDER: Hvorfor har noen behov for å dele alt om parforholdet sitt på Instagram? Reagerer du hvis noen aldri legger ut noe som helst om kjæresten sin? FOTO: NTB Vis mer

Mer opptatt av partneren

- Årsaken til at lykkelige par legger ut flere bilder av hverandre og liker den andres bilder er, som vi alle sikkert har opplevd, at vi i et lykkelig forhold generelt er mer opptatt av partneren.

Det sier Svein Øverland, som er psykologspesialist og seksjonssjef ved avdeling Brøset, St. Olavs Hospital og fagsjef for Overvinne til KK.

I tillegg skyldes det nok en digital versjon av den såkalte «cocktaileffekten.» Den viser til at du i et rom fullt av folk likevel legger merke til at noen bruker navnet ditt. Den digitale varianten viser til at du har «ekstra antenner» for innhold, både bilder og tekst, som har noe med deg selv, den du er glad i eller forholdet ditt å gjøre.

- Når vi savner en vi er glad i, kjæresten, familiemedlemmer eller barn, blir vi også særlig sensitiv for digitalt innhold om den vi savner. Da oppsøker vi også innhold, med andre ord deler eller liker vi innhold oftere i slike situasjoner, forklarer Øverland.

De fleste vet også at det vi legger ut i sosiale medier ikke alltid reflekterer sannheten. Mange som er usikker på partneren sin kan legge ut bilder eller like noe om forholdet, enten for undersøke om partneren får det med seg eller fordi de trenger ekstra bekreftelse på at partneren følger med og er «forelsket nok».

- Noen kan også bruke sosiale medier for å overbevise andre og seg selv om at forholdet er bedre enn det er. På samme måte kan vi få en følelse av kontroll og mestring ved å skryte litt på sosiale medier, selv om det er langt fra virkeligheten, sier han.

Det blir litt det samme som å pynte eller sminke seg litt ekstra når man er trist eller føler at man ikke får til noe.

INSTAGRAM ER ANNERLEDES: Par oppfører seg ofte annerledes på Instagram enn på for eksempel Facebook. På Facebook er vi ofte venner med folk som vi kjenner i virkeligheten, mens på Instagram prøver mange å nå et større publikum.
INSTAGRAM ER ANNERLEDES: Par oppfører seg ofte annerledes på Instagram enn på for eksempel Facebook. På Facebook er vi ofte venner med folk som vi kjenner i virkeligheten, mens på Instagram prøver mange å nå et større publikum. Vis mer

Hva sier det om forholdet?

Når vi ser at venner og bekjente legger ut (eller ikke legger ut) bilder og oppdateringer om hverandre i sosiale medier, kan vi lure på hva det sier om disse forholdene. Reagerer du hvis noen aldri legger ut noe som helst om kjæresten sin?

Den nye forskningen viser at lykkelige par har større sannsynlig for å legge ut poster om forholdet, kommentere og like hverandres innlegg, men det gjelder ikke alle.

- Det kan fort bli en felle å tenke at dette gjelder alle par. Par er ulike og aktiviteten på sosiale medier er også det, men det som er sikkert er at hvordan par har det sammen kan speiles både i sosiale medier og ellers i livet.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Vi er alle ulike. Når et par ikke har det bra sammen kan for eksempel den ene kommentere masse på andres parbilder, mens partneren kanskje heller jobber mer overtid eller trener mer. Noen logger av, mens andre logger på når de er lykkelige eller ulykkelige. Noen føler også stress knyttet til det digitale parforholdet.

- Samtidig er det naturlig at når vi har det bra, ønsker vi å dele lykken med andre, sier Søyland.

Hun oppfordrer til å stiller deg selv spørsmålet «hva gjør jeg på sosiale medier når jeg er lykkelig eller ulykkelig i parforholdet?»

- Noen deler mye fordi de har det bra, andre deler mye for å opprettholde ideen om et lykkelig parforhold, forklarer hun.

Prat med partneren din om dette, dialogen kan bli interessant og kan kanskje til og med åpne opp for flere ærlige samtaler.

SELFIE: Lykkelige par har større sannsynlighet for å kommentere eller "like" kjærestens Instagram-innlegg. FOTO: NTB
SELFIE: Lykkelige par har større sannsynlighet for å kommentere eller "like" kjærestens Instagram-innlegg. FOTO: NTB Vis mer

Dette kom frem i studien

I studien undersøkte forskerne 178 par som brukte Instagram. Begge personene i paret fylte ut ulike spørreskjema som målte nivået av tilfredshet i forholdet, og i hvilken grad de trodde de kunne finne andre interessante romantiske partnere.

For å se hvordan disse parene presenterte forholdene sine på Instagram, undersøkte forskerne begges 10 siste innlegg. De telte antall likes eller kommentarer fra kjæresten, og telte antall bilder som inneholdt eller refererte til partneren eller forholdet.

De spurte også deltakerne hvor mye de tok hensyn til andre potensielle romantiske partnere på Instagram. Spesielt spurte de hvor ofte de sendte meldinger til andre Instagram-brukere av deres foretrukne kjønn eller likte eller kommenterte bilder av dem. De spurte også deltakerne hvor ofte de faktisk fulgte eller vurderte å følge en alternativ partner på Instagram.

Dette fant de ut: Resultatet viser at lykkelige par har større sannsynlig for å legge ut poster om forholdet, kommentere og like hverandres innlegg.

På den andre siden: Jo mer de følte at de hadde andre alternative partnere tilgjengelig, desto mindre sannsynlig var det at de skrev om forholdet sitt eller engasjerte seg i kjærestens Instagram-innhold. De engasjerte seg derimot oftere i andres innhold.

Dette er i tråd med annen forskning som viser at folk som tror det er mange fisk i havet, har en tendens til å holde de potensielle partnerne «på vent» via sosiale medier. Det var derimot sjelden at de faktisk prøvde å sjekke opp andre via Instagram.

Konklusjonen er at de parene du ser som stadig legger ut bilder og poster om hverandre på Instagram, godt kan være fornøyde med forholdet. Og den Instagram-følgeren du har som virker litt vel interessert i bildene dine, kan godt være misfornøyd med sitt nåværende forhold.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer