Singel:

Må vi være to for å være lykkelig?

- Definitivt ikke, sier lykkeforsker.

SINGEL: Gode relasjoner er svært viktig, men man kan fint være singel og lykkelig. FOTO: Scanpix
SINGEL: Gode relasjoner er svært viktig, men man kan fint være singel og lykkelig. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Vi dater som aldri før, og spesielt nettdating har tatt av de siste årene etter å ha startet som noe litt tabu til i dag å være noe tilsynelatende «alle» single driver med. Vi jakter på kjærligheten på TV og vi leser tips om hvordan det best gjøres.

Joa, 2020 har kanskje gjort at datingen har dabbet noe av, men vi drar fortsatt på kaffedate og kysser (noen) frosker for å finne den personen som skal bli med oss resten av livet.

- Men hvorfor jakter vi egentlig sånn på kjærligheten?

- Det handler om at vi så inderlig vel tror lykken ligger i et forhold, sier trendanalytiker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

Lykkeligst mens vi venter

Hun har tidligere skrevet boken «Elsk meg – avlogget», om nettopp nettdating – den gang det fortsatt var kleint i 2013. Nettdating er ikke noe vi kommer til å slutte med, tror hun, men jakten på kjærligheten tar vi samtidig i større grad med oss ut i det virkelige liv – til singlefester og singleturer.

- Ideologien om tosomhet står veldig sterkt – samtidig så viser forskning at de som lever lengst ofte lever i et godt forhold. Men man ser også at du kan få det samme med å ha tette venner, sier hun.

Den svenske foredragsholderen og professoren i forbrukeradferd og markedsføring ga i 2012 ut boken «Nextopia». Begrepet og navnet på boken refererer til den lykkelige fremtiden. Vi streber stadig etter noe der framme, for når vi kommer dit, da kommer lykken.

- Vi er ofte lykkeligst rett før noe skjer, sier Øye.

Før vi befinner oss i et etablert forhold, før vi får barn og før vi har startet i den jobben – det er altså ofte da vi har det best. Når vi setter «i et forhold» i statusen vår på Facebook og får hundrevis av likes som en påminnelse om hvor bra det er, men før hverdagen kommer.

Høye forventninger

Øye får støtte av «lykkeforsker» Ragnhild Bang Nes, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved avdeling for psykisk helse og selvmord ved Folkehelseinstituttet.

- Vi har en tendens til å venne oss til de meste ganske raskt – enten det er en julegave eller en gitt partner. Det meste i livet kommer med både gevinster og tap, fordeler og ulemper. I forkant, når forventningene rår, ser vi ofte ikke dette sammensatte bildet, sier hun.

Gode relasjoner er viktig for at vi skal ha det bra, men kanskje kan vi altså også ha i overkant høye forventninger til hvor mye en partner egentlig kan ha å si for vår egen lykkefølelse.

- Ja, slik er det nok ofte, sier hun.

Hun tror noen mange kan kjenne på forventninger – både egne og andres - om at en bør finne en å dele livet sitt med, og gjerne etablere familie.

- En forsvinnende høy prosentandel forventer å få barn, oppgir at de ønsker barn og i noen kulturer tenker man fremdeles at man - særlig kvinner - ikke kan bli lykkelige uten. I vår del av verden er det mer godtatt å leve alene eller ikke ønske seg barn, men fremdeles påvirkes vi nok av tradisjonelle normer og forventninger. Kanskje ikke så rart heller, gitt den betydning som familiedannelse og barn har hatt gjennom hele vår utviklingshistorie, legger hun til.

LYKKELIGST AV FORVENTNINGER? Ofte er vi lykkeligst før det skjer - før vi får barn og før vi etablerer oss. FOTO: NTB Scanpix
LYKKELIGST AV FORVENTNINGER? Ofte er vi lykkeligst før det skjer - før vi får barn og før vi etablerer oss. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bedre helse hos de i gode forhold

Samtidig som forventningene rår er det imidlertid slik at de som lever i et godt parforhold gjerne har bedre helse og rapporterer om bedre livskvalitet enn det single gjør. Spesielt menn lever lengre og bedre når de lever i et parforhold.

- Men man virkelig være to for å være lykkelig?

- Det må man definitivt ikke, sier Bang Nes.

- Det er slik at den positive sammenhengen mellom samliv og lykke både skyldes at positive, glade og velfungerende mennesker i større grad finner seg en partner, og at parforholdet skaper livskvalitet og lykke. Det siste kan ha sammenheng med mange faktorer, som opplevelse av trygghet og støtte, mindre ensomhet, bedre økonomi, selskap, tilhørighet og fellesskap, sier hun.

Effektene av samliv og partner er likevel ikke store, og ifølge Bang Nes kan andre faktorer i livet veie opp eller ha mer å si. Dårlige parforhold har samtidig motsatt effekt for lykken og helsen.

Noe av det aller viktigste for at vi skal ha det bra, er at vi har gode relasjoner – og kvalitet er viktigere enn kvantitet. Ensomhet kan ha store konsekvenser for både vår mentale og fysiske helse, og kommer i mange former.

- Gode relasjoner er viktige, mens konfliktfylte og vanskelige relasjoner er store både helse- og lykketyver, sier Bang Nes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer