Swingers

- Majoriteten av menneskene i swingersmiljøet er folk med trygge jobber, sunne holdninger og solide forhold

Da «Anne» og «Erik» ønsket å teste ut swinging startet de like greit et nytt sosialt erotisk nettverk.

SWINGERS: De fleste i swingersmiljøet er folk med trygge jobber, sunne holdninger og solide forhold. Foto: Shutterstock / Rocketclips, Inc.
SWINGERS: De fleste i swingersmiljøet er folk med trygge jobber, sunne holdninger og solide forhold. Foto: Shutterstock / Rocketclips, Inc. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er nok lettere å bli sjalu hvis noen legger an på partneren din ute på byen. Når man swinger vet man hvor man hører hjemme, og andre par brukes mer som et leketøy, mens følelsene kun tilhører partneren din, sier «Erik» (41) til KK.no.

Han og samboeren «Anne» (31) er et helt alminnelig par, de har barn, familie og venner, og trygge jobber. Og de er «swingers».

LES OGSÅ: Er du redd for å ta initiativet til sex?

– Det er ofte en bismak rundt dette med swinging i media, og folk har gjerne forutinntatte meninger. Det er ikke alle som forstår det, forteller han. 

De ønsker derfor å spre kunnskap om swinging, og håper det vil bidra til å endre folks oppfatninger og holdninger til temaet. For å skåne sine barn og resten av familien ønsker de likevel å være anonyme.  

– Dessverre er det litt stigma rundt dette. Men majoriteten av menneskene i swingersmiljøet er folk med trygge jobber, sunne holdninger og solide forhold. Man begynner ikke å swinge for å redde et forhold, man gjør det for å tilføre noe ekstra til et forhold, forklarer han.

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om før dere blir sammen

Lever ut fantasien

Anne og Erik møttes for litt over halvannet år siden, og det var allerede etter tredje date at temaet «swinging» kom opp. 

– Erik nevnte at han hadde gjort det med tidligere partnere, og jeg kjente jeg ble litt lettet da han sa det, for det hadde vært en hemmelig fantasi som ikke hadde vært aktuelt med mine tidligere partnere, sier «Anne».

Det var likevel ikke noe som de hoppet rett i. «Anne» måtte føle seg sikker på at dette ikke ville sette forholdet på prøve, så hun måtte gå noen runder med seg selv før de til slutt bestemte seg for å utforske det. 

KVINNELIG DRIVKRAFT: Kvinnene er slett ikke tilbaketrukne i swingersmiljøet, de tar ansvar for at alle skal føle seg komfortable, og sørger for trygghet og omsorg. Foto: Shutterstock / Forewer
KVINNELIG DRIVKRAFT: Kvinnene er slett ikke tilbaketrukne i swingersmiljøet, de tar ansvar for at alle skal føle seg komfortable, og sørger for trygghet og omsorg. Foto: Shutterstock / Forewer Vis mer

– Det gikk vel litt over tre måneder tror jeg. Da hadde Erik pratet med et par, og vi dro hjem til dem og spiste en god middag, drakk vin og snakket sammen – det skjedde ikke noe mer den første kvelden, forteller hun.

Paret de møtte hadde mange års erfaring innen swingersmiljøet, så her fikk «Anne» muligheten til å spørre dem ut om alt hun lurte på. De hadde et trygt og hyggelig første møte, og neste gang de møttes lå det litt i kortene hva som skulle skje.

Det kan være overraskende for mange at jentene faktisk er en stor del av drivkraften i swingersmiljøet. De tar ansvar for at alle skal føle seg komfortable, og sørger for trygghet og omsorg i situasjoner som kan være følelsesmessig delikate.

– Kvinnene i dette miljøet er veldig varme. Jeg ble veldig overrasket over hvor godt man blir tatt imot av damene – de tar vare på hverandre. Og det er ofte de som styrer situasjonen, forteller «Anne». 

LES OGSÅ: Hvor crazy skal man egentlig være i senga?

Krever tillit og trygghet til partneren

Samtidig er det viktig å passe på at alle som deltar har like stor stemme, og at man ikke tråkker over den andres grenser. Trygghet og åpenhet er grunnsteinene i swinging – for man må kunne snakke sammen dersom dette skal fungere.

– Det viktigste for meg er jo at vi er trygge på hverandre. Du må stole på partneren din og samtidig være trygg på deg selv og din egen kropp, forteller hun.

Selv om «Anne» er høy og slank har hun likevel hatt problemer og usikkerhet rundt egen kropp i mange år, men etter hun begynte med swinging har hun fått en helt ny selvtillit og trygghet.  

– Stor eller tynn, liten eller bred, swingersmiljøet er det eneste stedet der hvor jeg for første gang ikke har opplevd å bli «dømt» for utseendet, sier «Anne». 

Det er ikke dette som livnærer forholdet vårt, dette er bare et krydder

– Hvis en av oss har lyst til å slutte en dag så slutter vi. For det er ikke dette som livnærer forholdet vårt, dette er bare et krydder. Vi har et fantastisk sexliv oss imellom, så det er ikke fordi vi trenger andre mennesker, det er rett og slett bare en fantasi som vi får lov til å virkeliggjøre sammen. Jeg tror mange har tenkt tanken uten å noen gang gjøre noe med det, legger hun til.

LES OGSÅ: Sexting er det nye forspillet

TILLIT: Trygghet og åpenhet er grunnsteinene i swinging – for man må kunne snakke sammen dersom dette skal fungere. Foto: Shutterstock / And-One
TILLIT: Trygghet og åpenhet er grunnsteinene i swinging – for man må kunne snakke sammen dersom dette skal fungere. Foto: Shutterstock / And-One Vis mer

Erik påpeker at for at swinging skal fungere avhenger det av at forholdet er godt i utgangspunktet, og at man har en bunnsolid tillit til hverandre. Da kan det føre et par sterkere sammen.

– De aller fleste av oss har en eller annen form for sjalusi i oss, og det bør man jo ha. Man skal jo ikke være likegyldig til hva partneren gjør, men her er man åpne, man snakker om det, og setter opp regler for hva man synes er greit, forklarer han.

Noen velger for eksempel å unngå kyssing, noen ønsker å bytte partnere, mens andre par bare ønsker å ha sex i samme rom som andre. 

Hvis flere «leker» sammen og én sier stopp, så stopper alle

– Vi er flinke til å prate sammen og har ikke opplevd å bli sjalu i slike situasjoner. Man må ha respekt, det er uhyre viktig. Hvis flere «leker» sammen og én sier stopp, så stopper alle. Det er en regel for å gjøre det trygt, sier Erik.

LES OGSÅ: Sjalusi er helt naturlig, men i noen tilfeller kan det gå for langt

- Risikosport kalles det i mitt fag

Det er lett å tenke at swingers ikke er så stort utbredt i Norge, men ifølge Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, er dette vanlig hvor enn du er. Likevel er hun usikker på hvor lurt det er å kaste seg på denne bølgen.

– Risikosport kalles det i mitt fag. Det kan bli problematisk med partner, da det er umulig å forberede seg på følelsene som kan dukke opp i ettertid. En fantasi er uskyldig, du kan tenke det du vil. Idet du skal gjøre dette om til virkelighet er det et veldig stort steg. Uansett hvor mye situasjonen har blitt diskutert og vurdert i forkant kan reaksjonene være vonde og ødeleggende, har hun tidligere fortalt til KK.no

Videre forklarer hun at selv om man har snakket om reaksjoner i forkant, kan det komme uventet reaksjoner som kan være vanskelige. 

- Til tross for regler eller kontrakter som er satt opp på forhånd kan man ikke styre sine egne eller partners følelser. Men, folk er forskjellige, og med tanke på at dette faktisk er ganske utbredt, fungerer det nok bedre for noen enn for andre. Hvilket også er ganske naturlig.

– For mange fungerer det nok helt fint, det blir bare et spenningsmoment. For andre dukker sjalusi, usikkerhet og skam opp, sier Gamnes.

LES OGSÅ: - Det er spennende å se et annet par ha sex ved siden av oss

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer