Gjøre det slutt:

Mange blir i et dødt forhold for å unngå å såre partneren

Å utsette å ta opp vanskelige ting kan gjøre vondt for dere begge.

GJØRE DET SLUTT: Vurderer du å gjøre det slutt, men klarer ikke ta det opp fordi du ikke vil såre ham? FOTO: NTB Scanpix
GJØRE DET SLUTT: Vurderer du å gjøre det slutt, men klarer ikke ta det opp fordi du ikke vil såre ham? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det å vurdere om en skal fortsette å prøve å få et forhold man ikke har det bra i til å fungere eller om en skal velge å gå er et komplisert valg. Kanskje er du redd for hvordan livet blir uten partneren, kanskje har dere barn og du er usikker på hvordan de vil få det, eller kanskje er du redd for å hvordan partneren din vil takle et brudd.

Hva som er med i vurderingen på om vi skal avslutte et forhold eller ikke er sammensatt, påpeker par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.

Ofte er beslutningen basert på en kombinasjon av hensynet til partneren og til eventuelle barn, hva man tenker om hvordan livet blir etter bruddet, og også ofte økonomien.

- Det som kjennetegner en samlivskrise er at du har mistet troen på kjæresteprosjektet og du må velge om du vil prøve å utvikle - eller «bare» avvikle parforholdet.

- Som parterapeut ser jeg at det er langt fra noen lett oppgave å bestemme parforholdets skjebne, og mange kan ofre mye for å unngå et samlivsbrudd som også vil ramme familien. Det er tross alt ikke et papir som holder par sammen, det er levende relasjoner. Den psykologiske kontrakten er langt tøffere å si opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer