Forhold og vennskap:

Mange er for kritisk til sine nærmeste

Jo nærmere du kommer noen, jo flere feil ser du. Slik kan du godta at folk rundt deg er «bra nok.»

HØYE KRAV: Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av utenforstående faktorer, og mange drømmer om en perfekt partner og perfekte venner. Da blir kravene satt deretter. FOTO: NTB
HØYE KRAV: Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av utenforstående faktorer, og mange drømmer om en perfekt partner og perfekte venner. Da blir kravene satt deretter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss har vel opplevd å beundre og se opp til noen vi ikke kjenner så godt, og det er lett å tenke at andre er perfekte, lever perfekte liv og har alt på stell. Når du kun ser overflaten og hva personen selv velger å vise omverden, ser du som regel få feil, mangler og negative egenskaper.

Jo nærmere du kommer en annen person, jo flere mindre flatterende sider vil du oppdage. Kort lunte, egoistiske holdninger og dårlige vaner er noe vi som regel kun avslører til våre aller nærmeste.

Det er ikke uvanlig å irritere seg over foreldre, kjæreste og venner, nettopp fordi du kjenner dem så godt og ser både negative og positive sider. «Hun tenker aldri på å gjøre tjenester for meg, selv om jeg alltid gjør fine ting for henne» eller «Han hører aldri ordentlig etter når jeg forteller en historie, det er så respektløst».

Absolutt alle mennesker har feil og mangler, og derfor er det så farlig å stille alt for høye krav til dine nærmeste. Noen forventer for eksempel at de rundt dem skal leve opp til idealer i bøker og filmer.

Så hvordan kan du lære deg å godta dine kjære som «gode nok», med alle sine feil og mangler?

LIVET ER IKKE EN FILM: - Dessverre er det vanskelig for vanlige mennesker å leve opp til et filmmanus eller en romantisk bok. Forhold krever hardt arbeid, sier eksperten. FOTO: NTB
LIVET ER IKKE EN FILM: - Dessverre er det vanskelig for vanlige mennesker å leve opp til et filmmanus eller en romantisk bok. Forhold krever hardt arbeid, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Vi påvirkes av filmer og bøker

- Hvorfor stiller vi høye krav til våre kjære?

- Vi stiller ofte krav ut fra egne referanserammer og hva vi er vant til. Du får jo også forventninger fra det du lærer fra filmer, bøker og magasiner. Noen eksempler er brennende kjærlighet, heftig sex, at partneren kan vite hva du har behov for før du tenker det selv og at alt går av seg selv.

Det sier Tone Haldorsen, som er sexolog og parterapeut til KK.

Veldig mange kvinner har tatt én eller flere tester som «er han den rette» eller «dette kjennetegner den perfekte partner», for så å sammenligne med sine egne relasjoner.

Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av utenforstående faktorer, og mange drømmer om en perfekt partner og perfekte venner. Da blir kravene satt deretter.

- Dessverre er det vanskelig for vanlige mennesker å leve opp til et filmmanus eller en romantisk bok. Forhold krever hardt arbeid, og for å sitere John Gottman: vannet er alltid grønnest der man vanner det, sier Haldorsen.

Om du senker kravene ned fra det perfekte, ser du ofte personene i livet ditt i et nytt lys.

AKSEPTER FEIL: Uansett hvor mye vi streber etter perfeksjon, vil konflikter oppstå i ethvert forhold. Feilkommunikasjon vil finne sted, forsvaret vårt kan gå opp og folk vil gjøre feil. FOTO: NTB
AKSEPTER FEIL: Uansett hvor mye vi streber etter perfeksjon, vil konflikter oppstå i ethvert forhold. Feilkommunikasjon vil finne sted, forsvaret vårt kan gå opp og folk vil gjøre feil. FOTO: NTB Vis mer

Alle opplever verden ulikt

- Det aller meste begynner med deg selv. Det er vanlig å ha forventninger til omverden, og da kanskje spesielt dine nærmeste, men som regel handler det om dine egne krav og forventninger til deg selv, sier coach og mentaltrener Christine Otterstad til KK.

Alle mennesker opplever og tar inn verden gjennom sitt eget, helt spesielle perspektiv. Det er som at vi alle har vår egen kameralinse å se verden gjennom. Hvilket perspektiv, altså hvilken kameralinse, du ser verden gjennom avhenger av «bagasjen din»: hva slags familie, oppvekst, kultur, verdier og erfaringer du har hatt og har.

- Det er når du forventer at de rundt deg skal tenke, gjøre og føle det samme som deg at det kan bli vanskelig. Vi har alle helt forskjellige perspektiver, forklarer hun.

Forventer du at kjæresten din skal kjenne deg så godt at han eller hun vet hva du tenker eller forstår hva du trenger, uten at du må si det? Det er som regel veldig urealistisk og umulig.

- Det blir som å forvente at kjæresten din skal se verden gjennom den samme kameralinsen som deg, noe som aldri kommer til å skje. Det beste er å være tydelig på hva du ønsker fra de rundt deg, og ikke minst akseptere og respektere at vi alle er forskjellige, sier Otterstad.

Husk at selv om noen oppfatter verden på en annen måte enn deg, betyr ikke det at det er dårligere. Det er viktig å respektere ulikhetene og godta andre som de er.

ULIKE PERSPEKTIV: - Det er når du forventer at de rundt deg skal tenke, gjøre og føle det samme som deg at det kan bli vanskelig. Vi har alle helt forskjellige perspektiver, sier eksperten. FOTO: NTB
ULIKE PERSPEKTIV: - Det er når du forventer at de rundt deg skal tenke, gjøre og føle det samme som deg at det kan bli vanskelig. Vi har alle helt forskjellige perspektiver, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Lær deg å godta ulikheter

- Er det mulig å lære seg å godta andre som de er?

- Ja, det er fullt mulig å godta andre som de er, men grunnverdiene deres må gjerne være like for at det skal gå. Det er også viktig å ha individuelle liv, så du ikke kun lener deg på kjærestens aksept. Det er en balansegang som ofte krever øvelse, sier Haldorsen.

Det avhenger også av hvilke sider av andre du er kritisk til. Om andres uvaner sårer deg eller skader relasjonen, må du ta en avgjørelse om dette er noe du ønsker å ha i livet ditt.

For eksempel om kjæresten din flørter uhemmet med andre og det sårer deg, og sier «det er bare sånn jeg er, det må du godta», så må du ta en avgjørelse på om du ønsker å bli eller gå.

- Å godta hverandre i et forhold bygger på respekten mellom dere, og et mål om at alle parter skal ha det trygt og godt i forholdet. Hvis de viktigste, grunnleggende kvalitetene er på plass, er det mye som kan godtas med litt øvelse, sier hun.

Slik blir du mindre kritisk

Du kan begynne å akseptere andre mennesker som «gode nok» i stedet for å forvente en slags perfeksjon. Psychology today kommer med 5 gode råd:

1. Vær uavhengig

Hvis du er helt avhengig av kjæresten din, er det fort gjort å glemme at dere er to ulike individer. Uavhengighet vil hjelpe deg med å respektere den andre som en egen person med egne meninger og ønsker. Det er viktig å huske på når du deler livet ditt med noen.

2. Reparasjon

Uansett hvor mye vi streber etter perfeksjon, vil konflikter oppstå i ethvert forhold. Feilkommunikasjon vil finne sted, forsvaret vårt kan gå opp og folk vil gjøre feil. Når dette skjer bør du prøve å reparere situasjonen i stedet for å bygge en sak eller vende deg mot den andre. Reparasjon skjer når du er villig til å være sårbar og tenker «Jeg bryr meg mer om å være nær deg enn om å vinne denne kampen.»

3. Vær oppmerksom på overdrivelse

Du bør ikke overse det som sårer deg, men du bør være oppmerksom på de gangene du ødelegger humøret ved å være kynisk eller lett irritert. I disse øyeblikkene kan du forstørre små ting, og gjøre dem mye større i tankene dine. Hvis du har en stor reaksjon på en bagatell eller leser mye inn i hva en person sier eller gjør, har det sannsynligvis mer med deg å gjøre enn med dem. Ta en pause og tenk «Hvorfor reagerer jeg på denne måten? Minner denne situasjonen meg om noe? Hva kan hjelpe meg med å roe meg ned?»

4. Vis takknemlighet

Hvis du blir for fokusert på det negative, kan det være nyttig å prøve å ta et steg tilbake og se det større bildet. Er denne tingen jeg er kritisk til representativ for måten jeg virkelig føler for denne personen? For eksempel i stedet for å fokusere på at partneren din ikke sendte en melding i ettermiddag, kan du tenke på den kjærlige hilsenen han ga deg da han gikk inn døren hjemme. Det handler om å akseptere at den andre personen ikke er perfekt. Ta deg tid til å huske hva du verdsetter med den andre.

5. Vær medfølende

Ha medfølelse, ikke bare for den andre personen men også for deg selv. Vennen eller kjæresten din kan ha en hel verden av ting som foregår inni dem som du ikke helt forstår. Ha litt tålmodighet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer