Orgasme

Mange kvinner klarer ikke oppnå orgasme under samleie

- Det antas at kun 25 prosent av damer kommer ved inn- og ut sex.

NULL ORGASME: Er det ofte du ikke kommer under samleie? Det er ikke uvanlig ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / PKpix
NULL ORGASME: Er det ofte du ikke kommer under samleie? Det er ikke uvanlig ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / PKpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss forbinder dessverre kun god sex med orgasme, og klarer du ikke komme er det noe galt med deg - men slik er det ikke! Tvert i mot er det langt fra uvanlig at kvinner ikke alltid klarer å komme, og om man kommer eller ikke er ikke nødvendigvis avgjørende for sexen.

- Det er ikke så uvanlig for kvinner å ikke få orgasme under samleie hvis det kun handler om penetrasjon. De aller fleste kvinner er avhengige av klitorisstimulering for å få orgasme, og vil ha problemer med å komme i mål under selve samleiet om ikke klitoris blir stimulert samtidig, forteller Trude Slettvoll Lien, sexolog ved Sex og Samfunn til KK.no

- Mange kvinner og menn har en forestilling om at samleiet ikke er perfekt om de ikke kommer samtidig med partner. Ikke så vanlig at det skjer, og kanskje heller ikke så viktig i grunnen.

LES OGSÅ: Dette har MYE å si for om du får orgasme 

Slettvold Lien får støtte fra sexinspirator og eier av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, som i høst kom ut med boken «Sex fra Ah til Åh», som også understreker at det er mer vanlig enn uvanlig at kvinner ikke kommer under samleie.

- Det er rart at vi skal tenke på det som uvanlig å ikke komme under vanlig penetrativt samleie, for det er jo akkurat det som er det vanlige, og ikke komme altså. De fleste damer får ikke orgasme ved inn ut stimulering av vagina, men siden vi synes det er vanskelig å snakke om, deles heller ikke denne erfaringen oss kvinner i mellom, og derfor holder vi på uten å komme i mål, som om det skal være helt greit, forklarer Kjensli og legger til:

- Menn kommer hver gang på denne måten. Det antas at kun 25 prosent av damer gjør det, så da sier det seg jo selv egentlig hvor uheldig denne kombinasjonen er for oss.

- Mange syns det er deilig med kosen, opphisselsen, nærheten og intimiteten 

Ifølge Kjensli har vi en tendens til å tro at den ultimate formen for sex og orgasme er når vi kommer under standard samleie, mens sannheten derimot er en helt annen.

- Sannheten er at det på en måte er anatomisk umulig for de fleste kvinner å komme ved kun penetrering. Samleie kan likevel være deilig, men de fleste kommer ikke på den måten, så derfor må man enten stimulere klitoris samtidig ved hjelp av fingre eller en vibrator, som er det enkleste, eller så får man ha mer alternativ sex. Husk: Sex må jo ikke ende i «samleie» hver gang.

- Så det er ikke slik at man nødvendigvis må komme for at man skal føle at samleiet er tilfredsstillende? 

- Man må ikke komme hver gang man har sex, selv om vi kvinner faktisk kan det om vi vil. Med en hendig vibrator blir alt helt ukomplisert faktisk. Fordi kjønnsorganet vårt er såpass komplisert i forhold til mannens, og fordi vi dessverre fremdeles er såpass sjenerte på mange måter, og usikre, så vil vi fortsette å ligge med menn på deres premisser. Ikke fordi mennene bestemmer, men fordi vi lett blir med på det som funker for dem, enda det ikke funker så bra for oss.

Også Slettvoll Lien presiserer at orgasme ikke nødvendigvis er avgjørende for om vi kvinner opplever sexen som deilig, men at det selvfølgelig i lengden kan påvirke sexlivet dersom man aldri klarer å oppnå orgasme. 

- Mange synes det er deilig med kosen, opphisselsen, nærheten og intimiteten samleiet kan gi. Men om en sjelden eller aldri får orgasme, kan det nok oppleves som mindre tilfredsstillende over tid.

LES OGSÅ: Disse tre sexstillingene øker sjansen for orgasme!

Ikke nødvendigvis tenningen det er noe i veien med

Selv om orgasme ikke nødvendigvis er nøkkelen i et samliv, er det ikke til å legge skjul på at de fleste av oss ønsker å oppnå klimaks med partneren vår. Når det da ikke skjer begynner man å stille spørsmål ved seg selv og om det er noe galt akkurat meg. Men det er det ikke forteller ekspertene. Ifølge dem kan uteblitt orgasme skyldes flere faktorer - som heldigvis går an endre på!

- Det er vanskelig å si konkret hva en uteblitt orgasme skyldes, siden det er helt individuelt. Kanskje er en stresset, kanskje kjenner en på et tankekjør som tar større plass enn kåtheten, kanskje blir en ikke stimulert helt som en ønsker, kanskje klarer en ikke å slappe av eller kanskje blir en mer opptatt av prestasjon, utseende, lyder, lukt, enn av å nyte og gi blanke i at ikke alt er perfekt! Det kan være mye som spiller inn, forteller Slettvoll Lien og får støtte fra Kjensli som mener det først og fremst skyldes at man ikke tar tak og sier i fra om hva man liker:

- Det er ikke nødvendigvis tenningen og lysten det er noe i veien med, men teknikken. Man må være tøff nok til å tørre å ta grep, og det er ikke vanskelig med litt kunnskap, erfaring og seksuell selvtillit. 

Begge ekspertene mener det viktigste man gjør for å få i gang orgasmen dersom der uteblir er å snakke sammen, da det ofte skyldes ting som er enkle å endre på, enten det er snakk om at man tyr til feil stillinger eller man er stresset, men også at man lærer å kjenne seg selv!

LES OGSÅ: 6 ting de færreste ved om orgasme 

- Når jeg snakker med kvinner som sliter med å få orgasme, snakker vi alltid om selvfølelse, viktigheten av å kjenne seg selv og vite hva en liker, det å være kåt. Man kan onanere, bruke fantasi, litteratur, film, prøve seg fram og bli kjent med seg selv som seksuelt vesen. Hva tenner meg? Hva hemmer meg? Hva ønsker jeg? Hva kan jeg selv bidra med? Forteller Slettvoll Lien og fortsetter:

- Det er ikke partners ansvar å være tankeleser, og en har ikke ansvar for andre menneskers orgasmer. Partner kan lytte, være åpen for ønsker om de er innenfor egen komfortsone, og prøve å legge bort litt av presset på seg selv og partner. God kommunikasjon kan være nøkkelen til så mangt, presiserer Slettvoll Lien og får medhold fra Kjensli:

- Det er aldri den andres ansvar å gi deg orgasme, det er noe man får sammen. Først og fremst er det en fordel å onanere eller å ha onanert mye så man kjenner kroppen sin og vet hva som skal til for å oppnå denne deilige følelsen en orgasme gir. Dernest er å vise det til den man ligger med, og legge seg tilrette eller å gjøre det som må til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer