Angst for å bli forlatt:

Mange kvinner lever med angst for å bli forlatt

- Det kan ødelegge forholdet, sier ekspert.

ANGST FOR Å BLI FORLATT: Mange lever i frykt for at partneren skal forlate dem. FOTO: NTB Scanpix
ANGST FOR Å BLI FORLATT: Mange lever i frykt for at partneren skal forlate dem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Se for deg at kjæresten din er ute med kompiser på lørdagskvelden, mens du sitter hjemme med hjertet i halsen. Utallige scenarioer om hvem han prater med dukker opp, og du lurer på om han flørter med noen. Kanskje kjenner du også på en frykt for at han skal finne seg noen andre. Høres det kjent ut?

Eksperter mener at slike tanker minner om angstsymptomer, og at det i verste fall kan føre til at din største frykt går i oppfyllelse.

- Det kan ødelegge forholdet hvis du føler på en redsel hver gang kjæresten er ute, og prøver å kontrollere ham, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han forteller at både menn og kvinner sliter med den frykten, og at det ikke hjelper å klamre seg fast til kjæresten.

- Dersom du er veldig sjalu og nekter å gi ham frihet, kan det virke mot sin hensikt. Det kan nok ende med at han finner seg noen andre, og da får du rett i dine antakelser, forklarer han.

LES OGSÅ: Dette er låta vi nordmenn liker best å ha sex til

Vondt å bli anklaget for alt

- Selv om han er trofast og elsker deg, kan han bli sliten av at du til stadighet setter spørsmål ved hans atferd. Det kan gå utover kommunikasjon, sexlivet og hans følelser. Til slutt kan du ende opp med det du frykter aller mest - å miste han, sier Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes.

Irrasjonell sjalusi kan være vanskelig å leve med, og det er tungt å stadig bli anklaget for det ene eller det andre.

- For eksempel å bli beskyldt for å være utro uten å ha gjort noe. Det kan være belastende, sier Winther.

Skyldes ofte tidligere erfaringer

Winther sier at det er veldig vanlig å ta med seg erfaringer fra tidligere forhold.

- Hvis du har blitt forlatt, eller har opplevd at noen var utro, er det lett å oppleve en angst i neste forhold. Mange sliter med egen selvfølelse, og føler seg ikke god nok for kjæresten. Det er en usunn sjalusi, sier han.

Avvisning og ensomhet i barndommen kan også være en utløsende faktor.

- Noen har en utrygg tilknytning med seg fra barndommen, og det kan skape mye krøll i et kjæresteforhold. Da kan du ha verdens beste kjæreste, men likevel være redd for å bli forlatt. Det kan være vanskelig å være trygg på at han elsker deg, og at du er unik, sier Søyland.

Sunn sjalusi handler om at man ikke ønsker at kjæresten skal finne seg noen andre, og derfor tar vare på forholdet. Usunn sjalusi er når man kommer med usanne beskyldninger, og prøver å kontrollere den andre.

Digitale fristelser

Søyland forteller at med sosiale medier som Snapchat, Facebook og Instagram, har det kommet en ny dimensjon inn i kjæresteforholdet; digitale fristelser.

- De er helt reelle og ikke til å fnyse av. Dersom din kjære er mer opptatt av mobilen eller ipaden enn av deg i senga, er det lov å bli bekymret og si ifra. Han trenger slett ikke være utro, men han er i alle fall ikke pålogget deg og kjæresteforholdet. Man må logge av for å logge på, sier hun.

Dette kaller Søyland for sunne bekymringer, som du skal ta på alvor.

- Morderne parforhold er ofte skjørere enn vi gjerne liker å tro. Problemet er at de som bekymrer seg mye, sitter på tilskuerplass i eget forhold. Frykten skaper mye stress, slitasje og bekymringer, og man glemmer kanskje å gi av seg selv og elske fullt og helt, sier hun.

LES OGSÅ: Vi spurte 22 menn om hva de synes er det beste med kjæresten - svarene får oss til å smelte!

SNAKK SAMMEN: - Snakk om det. En åpen dialog kan være ubehagelig, men det er helt ufarlig og veldig sunt, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SNAKK SAMMEN: - Snakk om det. En åpen dialog kan være ubehagelig, men det er helt ufarlig og veldig sunt, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette kan hjelpe

Først må du finner ut om problemet handler om deg og din fortid, eller om det er noe med din partner som gjør at du blir usikker.

- Snakk om det. En åpen dialog kan være ubehagelig, men det er helt ufarlig og veldig sunt. Det renser luften, og alt føles ofte mye lettere etterpå, sier Søyland.

Dersom du kommer frem til at partneren ikke gjør noe galt, må du jobbe med dine egne reaksjoner.

- Det pleier å kunne hjelpe med tid. Du må få nok gode erfaringer med at kjæresten blir værende, og at han ikke forlater deg. Tillit må bygges opp over tid, sier Winther.

Bli eksponert for det du frykter

Winther forklarer at på samme måte som med annen type angst, kan det hjelpe å bli eksponert for det man frykter.

- Gi kjæresten rom og frihet. Sørg for at han kan gå ut alene, mens du lider i stillhet hjemme. Sannsynligvis vil du lide litt mindre neste gang. Denne typen reaksjon er en form for angst, og kan behandles på samme måte, sier han.

Det som i alle fall ikke hjelper mot angsten, er å ha kjæresten oppi deg hele tiden, eller holde ham «fanget». Du må eksponere deg for det du er redd for.

- En par- eller familieterapeut vil kunne hjelpe dere til å finne ut av tankene og følelsene, og forhåpentligvis utvikle relasjonen. Det handler om å skape trygghet, og bekymringene må tas på alvor. Stol på deg selv - følelser er fakta, sier Søyland.

​LES OGSÅ: Kyssing har mange fordeler, men visste du at et kyss kan fortelle deg om personen er en potensiell partner?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer