Yngre kjæreste:

- Mange kvinner opplever at de må forsvare valget om å bli sammen med en yngre mann

Det finnes mange fordeler med forhold hvor kvinnen er eldre enn mannen.

YNGRE KJÆRESTE: - Vi ser en økning i antall parforhold hvor kvinnen er betydelig eldre enn mannen, sier rode Thuen, som er professor i psykologi, forsker og forfatter. FOTO: NTB
YNGRE KJÆRESTE: - Vi ser en økning i antall parforhold hvor kvinnen er betydelig eldre enn mannen, sier rode Thuen, som er professor i psykologi, forsker og forfatter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det aller mest vanlige er at et forhold består av en mann og en kvinne, hvor mannen er eldst. Tradisjonelt har mannen vært den med makt, penger og posisjon, mens kvinnens valuta har vært ungdom og fruktbarhet. I dag velger stadig flere å bryte de tradisjonelle kjønnsrollene.

- Vi ser en økning i antall parforhold hvor kvinnen er betydelig eldre enn mannen. Det kan være utfordrende, og mange kvinner opplever at de må forsvare valget om å bli sammen med en mye yngre mann, sier Frode Thuen, som er professor i psykologi, forsker og forfatter.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det en økning i ekteskapsinngåelser hvor kvinnen er eldre enn mannen, og spesielt i tilfeller hvor hun er mer enn fire år eldre. På 60-tallet var kvinnen eldre enn mannen i kun 14 prosent av ekteskapene, og da var hun som oftest ikke mer enn 2-3 år eldre. Nå er kvinnen eldre enn mannen i rundt ett av fem ekteskap som blir inngått.

- Det er sjeldent et samtaleemne hvis mannen er 10 år eldre enn kvinnen, men blir fort et tema hvis det er omvendt. Mange opplever at det blir sett på som litt rart, sier Thuen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer