Yngre kjæreste:

- Mange kvinner opplever at de må forsvare valget om å bli sammen med en yngre mann

Det finnes mange fordeler med forhold hvor kvinnen er eldre enn mannen.

YNGRE KJÆRESTE: - Vi ser en økning i antall parforhold hvor kvinnen er betydelig eldre enn mannen, sier rode Thuen, som er professor i psykologi, forsker og forfatter. FOTO: NTB
YNGRE KJÆRESTE: - Vi ser en økning i antall parforhold hvor kvinnen er betydelig eldre enn mannen, sier rode Thuen, som er professor i psykologi, forsker og forfatter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det aller mest vanlige er at et forhold består av en mann og en kvinne, hvor mannen er eldst. Tradisjonelt har mannen vært den med makt, penger og posisjon, mens kvinnens valuta har vært ungdom og fruktbarhet. I dag velger stadig flere å bryte de tradisjonelle kjønnsrollene.

- Vi ser en økning i antall parforhold hvor kvinnen er betydelig eldre enn mannen. Det kan være utfordrende, og mange kvinner opplever at de må forsvare valget om å bli sammen med en mye yngre mann, sier Frode Thuen, som er professor i psykologi, forsker og forfatter.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det en økning i ekteskapsinngåelser hvor kvinnen er eldre enn mannen, og spesielt i tilfeller hvor hun er mer enn fire år eldre. På 60-tallet var kvinnen eldre enn mannen i kun 14 prosent av ekteskapene, og da var hun som oftest ikke mer enn 2-3 år eldre. Nå er kvinnen eldre enn mannen i rundt ett av fem ekteskap som blir inngått.

- Det er sjeldent et samtaleemne hvis mannen er 10 år eldre enn kvinnen, men blir fort et tema hvis det er omvendt. Mange opplever at det blir sett på som litt rart, sier Thuen.

- Kvinner med høy status velger yngre menn

Hos Hollywood-stjerner ser man det; kvinner med høy status velger seg i større grad yngre menn. Jennifer Lopez, Sandra Bullock, Madonna og Demi Moore har alle valgt menn som har vært mer enn 10 år yngre enn dem.

- I takt med at kvinner får høyere stillinger, høyere lønn og et ønske om å etablere seg senere, ser man flere relasjoner der dette er snudd på hodet, og kvinnen er den eldste i relasjonen. Selv om norske kvinner kommer etter, og synet på relasjoner gradvis endres, innebærer dette likevel et brudd på konvensjoner og våre forestillinger om at mannen skal være eldst i forholdet, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Blessom forteller at det finnes mange fordeler med forhold hvor kvinnen er eldst:

1. Paret har valgt hverandre

Det å gå i mot etablerte sannheter og konvensjoner krever mye, og mange par må rettferdiggjøre valget de har tatt overfor omverdenen.

I et parforhold der kvinnen er den eldste i relasjonen, har paret gått mot fastlåste konvensjoner om aldersforskjell.

- Dette er et par som virkelig har valgt hverandre, og ofte ser man at disse parene har gode og trygge parforhold - nettopp fordi de har kjent på det å bryte konvensjoner, og tatt et aktivt valg om at dette var riktig for dem, sier hun.

Kanskje møter man motstand fra familie, svigerfamilie og venner som stiller spørsmål om relasjonen er riktig, men om denne motstanden overvinnes, ser man ofte parrelasjoner som over tid er gode, trygge og stabile. Det franske presidentparet er et godt eksempel på dette, der 39 år gamle Emmanuel Macron har vært sammen med sin 24 år eldre kone, Brigitte Trogneux (64) siden 1993.

2. Jevnbyrdighet

Når kvinnen i relasjonen er eldst, er sannsynligheten for at hun har skaffet seg egen karriere større. Kanskje har hun allerede leilighet, bil og god økonomi - ofte bedre enn mannen.

- I relasjoner der kvinnen er eldst ser man ofte at permisjonstiden deles mer likt, og at mannen i større grad involveres i husarbeid og barnepass, og dermed får man relasjoner som ofte er svært jevnbyrdige og likestilte, sier Blessom.

Dersom mannen velger en eldre partner, er sannsynligheten stor for at dette er en ressurssterk kvinne.

- Menn i relasjoner med en eldre kvinne opplever ofte å bli intellektuelt stimulert, samtidig som de ofte opplever empati og dyp innlevelse fra sin partner - egenskaper mange menn etterspør, sier hun.

3. Sex

Menn «peaker» seksuelt når de er midt i 20-årene, siden dette er perioden i livet da menns testosteronproduksjon er på sitt absolutt høyeste. Kvinner derimot peaker en god del senere, nemlig i 30- eller 40-årene.

- Mange kvinner bruker 20-årene på å bli kjent med sin egen kropp og seksualitet, og opplever at de har langt bedre sex i 30-årene og 40-årene enn de hadde da de var yngre. Jo tryggere kvinnen er, jo mer tør vi å eksperimentere seksuelt - og dette er noe menn setter pris på, sier Blessom.

Hun forteller at yngre menn ofte har mer stamina, og dette gjør at en yngre partner kan være en svært god match. Mange kvinner opplever yngre menn som mer åpne for å prøve nye ting og eksperimentere mer.

- Dersom mannen er den yngste i forholdet er det stor sannsynlighet for at dere kan nyte sex i mange år framover, sier hun.

EN YNGRE MANN: Ifølge ekspertene er det flere fordeler med å date en yngre mann. FOTO: NTB
EN YNGRE MANN: Ifølge ekspertene er det flere fordeler med å date en yngre mann. FOTO: NTB Vis mer

4. Mindre bagasje

Jo yngre mannen er, jo mindre er sannsynligheten for at han har mye bagasje i form av lange, ofte mislykkede relasjoner.

- Noen menn kan bringe med seg negative erfaringer fra tidligere relasjoner, og forvente at den nye relasjonen vil bli slik som den gamle. Dersom mannen tidligere har blitt sviktet av partneren, forlatt eller levd med trusler om å bli forlatt, kan han ta med seg en forventning om at dette skal gjenta seg inn i den nye relasjonen, sier Blessom.

Sannsynligheten for at mannen ikke har lengre mislykkede relasjoner bak seg med utroskap og store svik, er større dersom kvinnen er den eldste i forholdet.

5. Å oppleve livets store øyeblikk for første gang

Det å oppleve noe sammen for første gang, som å gifte seg og få barn, føler mange kvinner er ekstra stas - og sannsynligheten for dette er større i relasjoner der kvinnen er eldst.

- Det å gifte seg, eller å få barn, med noen som har opplevd dette før, kan for noen oppleves som sårt, sier Blessom.

Blessom påpeker at det kan finnes noen ulemper med forhold hvor kvinnen er eldre enn mannen:

1. Frykt for forpliktelse

Kvinner har ofte et ønske om å etablere seg og gifte seg når de når en viss alder, eller de ser at venninnene gjør det.

- Kanskje ønsker den yngre partneren et kjæresteforhold som er mindre forpliktende der man møtes noen ganger i uka, men at man ikke nødvendigvis trenger å bo sammen eller forplikte seg. Det kan kjennes frustrerende om man selv om klar for dette. Ulike ønsker med hensyn til forpliktelse og intensitet i relasjonen, kan være en utfordring i relasjoner der kvinnen er eldre enn mannen, sier Blessom.

Likevel påpeker hun at frykt for å forplikte seg like gjerne handler om personlighet, og hvilket liv vennegjengen lever, som mannens alder.

2. Biologi

Fra midten av 20-årene har mange kvinner et ønske om å få barn. Det å oppleve at partneren slett ikke er der, og at han vegrer seg for å etablere seg og stifte familie, kan være en konflikt som for mange er svært vanskelig.

- Ofte ser man at yngre menn i større grad er «redde» for å få barn, siden de frykter at barn vil føre til store omveltinger både økonomisk og sosialt. Mange yngre partnere ønsker å satse på karriere, og synes gjerne barn og det å stifte familie kan vente noen år, sier Blessom.

Fra midten av 20-årene til slutten av 30-årene er en periode hvor mange kvinner ønsker barn. Om partneren er vesentlig yngre, kan det ta flere år før han kjenner seg «klar» til å bli pappa.

- For menn er det ofte avgjørende at «økonomi og karriere» er på plass før de ønsker å få barn, men i relasjoner der kvinnen er eldst, er dette gjerne ikke noe man har tid til å vente på. En vanlig problemstilling jeg møter i terapirommet er at kvinnen har et ønske om barn, mens mannen ikke føler dette haster, og at barn kan vente noen år. Denne forskjellen forsterkes ofte i relasjoner der kvinnen er eldre enn mannen, sier hun.

Hun understreker at selv om det kan være krevende å bryte etablerte konvensjoner, er aldersforskjell kun et tall. Dersom man finner kjærlighet, lidenskap og trygghet er alder underordnet.

Større risiko for brudd

Thuen forteller at utsiktene for et forhold er dårligere hvis det er stor aldersforskjell, enn hvis de er på noenlunde samme alder.

- Hvis det er snakk om et år eller to, har det ingen betydning. Men hvis aldersforskjellen er stor, kan det fort bli krevende å leve sammen. De kan være på ulike stadier i livet, vokser gjerne i ulike retninger og har vansker med å utvikle seg synkront, forklarer han.

Det finnes en uskreven regel som sier at maks aldersforskjell i et forhold kan regnes ut. Regnestykket er enkelt, del på to og tilføy syv. For eksempel dersom en person er 28 år, kan den ikke tillate seg en partner som er yngre enn 21 år.

- I dag velger kvinner i større grad utfra individuelle preferanser og ønsker, og blir i mindre grad styrt av kjønnsroller og forventninger. De iscenestetter seg selv, og velger mer utradisjonelt. Det gjelder også på andre områder i livet, at man er mer styrt av sine egne ønsker, enn hva er forventet fordi man er kvinne eller mann, sier Thuen.

Thuen påpeker at stor aldersforskjell er en risikofaktor, men at det ikke nødvendigvis betyr at forholdet ikke kan vare. Det viktigste er å ta vare på hverandre, og pleie forholdet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer